Kommande tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
Rapporterade tävlingar
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
17/02 Munka Ljungby Guld
Publicerad: Sunday 07 June 2009

Spelet - Innehåll


2007 ÅRS LAGAR FÖR TÄVLINGSBRIDGE.
Inlagt på Spader av: Lars Adie (MID 51619)
Version för utskrift: Länk (pdf-fil)

Spelet
KORREKT TILLVÄGAGÅNGSSÄTT

41. SPELETS BÖRJAN
A. Det första utspelet med bildsidan nedåt
När ett aktivt bud följts av tre pass i turordning, skall motståndaren till vänster om den blivande spelföraren göra det första utspelet, med bildsidan mot bordet*. Det upp-och-ned-vända utspelet får endast återtas på tävlingsledarens uppmaning efter en felaktighet (se lag 47E2); kortet måste återställas till motspelarens hand.

B. Återgivande av budgivning och frågor
Innan utspelskortet vänts upp, har utspelarens partner och den blivande spelföraren (men inte den blivande träkarlen) var för sig rätt att få budgivningen återgiven eller att få en förklaring av något motståndarbud (se lag 20F2 och 20F3). Spelföraren** eller vem som helst av motspelarna kan, när han skall spela sitt första kort, begära att få
budgivningen upprepad; den rättigheten förverkas när han spelar ett kort. Motspelarna (lag 16 kan bli tillämplig) och spelföraren har rätt att begära förklaringar under resten av spelperioden, för var och en när det är hans egen** tur att spela.

C. Utspelskortet vänds upp
Efter den här förtydligandeperioden, vänds utspelskortet upp, spelperioden har oåterkalleligen börjat, och träkarlens kort läggs upp på bordet (men se lag 54A om det skett ett utspel utom tur med bildsidan upp). När det är för sent att få budgivningen upprepad (se B ), har spelföraren eller vem som helst av motspelarna, när det är hans egen*** tur att spela, rätt att få reda på vilket kontrakt som spelas samt huruvida, men inte av vem, det är dubblat eller redubblat.

D. Träkarlens hand
När utspelskortet vänts upp, lägger träkarlen upp sina kort framför sig på bordet, med bildsidan uppåt, sorterade i färger, med korten i ordningsföljd och de lägsta korten mot spelföraren, i rader som pekar mot spelföraren. Trumfen placeras på träkarlens högra sida. Spelföraren spelar både sin hand och träkarlens.

* Ansvariga Organisationer kan bestämma
att utspelet skall göras med bildsidan upp.

** Spelförarens första tur att spela är från träkarlen,
såvida inte han godkände ett utspel utom tur.

*** Spelföraren får fråga när han skall spela
från träkarlen eller från sin egen hand.

42. TRÄKARLENS RÄTTIGHETER
A. Absoluta rättigheter

1. Träkarlen har rätt att, i tävlingsledarens närvaro, lämna upplysningar om vad som skett och vad lagarna säger.

2. Han får hålla räkning på antal vunna och förlorade stick.

3. Han spelar korten som spelförarens medhjälpare i enlighet med dennes direktiv (se lag 45F ifall träkarlen antyder ett spelsätt).


B. Rättigheter som kan förloras
Träkarlen har andra rättigheter som är föremål för begränsningarna i lag 43.

1. Träkarlen får fråga spelföraren (men inte en motspelare) när denne inte bekänner färg, om han har kort i den spelade färgen.

2. Han får försöka hindra spelföraren att begå en felaktighet.

3. Han får påtala varje form av felaktighet, men först när given är färdigspelad.


43. TRÄKARLENS BEGRÄNSNINGAR
Med undantag för vad som sagts i lag 42 gäller.
A. Begränsningar för träkarlen

1. (a) Såvida inte en annan spelare har påtalat en felaktighet, bör träkarlen inte ta initiativet till att tillkalla tävlingsledaren under spelet.

(b) Träkarlen får inte påtala en felaktighet under spelets gång.

(c) Träkarlen får inte ta del i spelet, ej heller får han meddela spelföraren någonting om spelet.

2. (a) Träkarlen får inte byta händer med spelföraren.

(b) Träkarlen får inte lämna sin plats för att se hur spelföraren spelar given.

(c) Träkarlen får inte på eget initiativ se bildsidan av något kort på motspelarnas händer.


B. Om begränsningarna överträdes

1. Träkarlen kan bestraffas enligt lag 90 för varje överträdelse av begränsningarna som uppräknats i A1 eller A2.

2. Om träkarlen, efter att ha överträtt begränsningarna i A2:

(a) varnar spelföraren för att spela ut från fel hand, kan vilken som helst av motspelarna välja från vilken hand spelföraren skall spela ut.

(b) är den förste som frågar spelföraren om ett kort som denne spelat innebär revoke, måste spelföraren byta ut ett regelstridigt kort mot ett regelrätt, varefter bestämmelserna i lag 64 gäller som om revoken blivit etablerad.

3. Om träkarlen, efter att ha överträtt begränsningarna i A2, är den förste som påtalar en motspelares felaktighet, sker ingen korrigering.

Spelet fortsätter som om ingen felaktighet har begåtts. När spelat avslutas, se lag 12B1.

44. SPELETS GENOMFÖRANDE
A. Utspel till ett stick
Den som spelar ut i ett stick får välja vilket kort som helst på sin hand (såvida inte han är underkastad någon form av inskränkning till följd av en felaktighet begången av den egna sidan).

B. Påspel
Efter utspelet spelar var och en av de övriga spelarna ett kort i turordning, och de sålunda spelade fyra korten bildar ett stick. (Hur korten spelas och sticken markeras se lag 45 respektive lag 65.)

C. Skyldighet att bekänna färg
Vid påspel i ett stick måste var och en om möjligt bekänna färg. Denna skyldighet gäller före alla andra bestämmelser i dessa lagar.

D. Oförmåga att bekänna färg
En spelare som inte kan bekänna färg, får spela vilket kort som helst (såvida inte han är underkastad någon form av inskränkning till följd av en felaktighet begången av den egna sidan).

E. Stick som innehåller trumf
Ett stick innehållande trumf vinns av den som spelade den högsta trumfen i det sticket.

F. Stick som inte innehåller trumf
Ett stick som inte innehåller någon trumf vinns av den som spelade det högsta kortet i den utspelade färgen i det sticket.

G. Utspel till följande stick
Utspelet till det följande sticket sker från den hand som vann det föregående sticket.

45. SPELAT KORT
A. Spel av kort från en hand
Varje spelare, med undantag för träkarlen, spelar ett kort genom att ta fram det från sin hand och lägga det med bildsidan uppåt* omedelbart framför sig på bordet.

B. Spel av kort från träkarlen
Spelföraren spelar ett kort från träkarlen genom att nämna kortet, varefter träkarlen tar kortet och lägger det med bildsidan uppåt på bordet. Spelföraren kan också, om så behövs, själv ta det önskade kortet från träkarlen.

C. Kort som måste spelas

1. En motspelares kort som hålls så att det är möjligt för hans partner att se dess bildsida måste spelas i det pågående sticket (om motspelaren redan gjort ett regelrätt ut- eller påspel i det sticket, se lag 45E).

2. Spelföraren måste spela ett kort från sin hand om det

(a) hålls med bildsidan uppåt och vidrör eller är nära att vidröra bordet; eller

(b) hålls i en sådan position att det framgår att det har spelats.

3. Ett av träkarlens kort måste spelas om spelföraren avsiktligt har vidrört det, utom om syftet antingen varit att ordna de upplagda korten eller att nå ett kort över eller under det eller de kort han vidrört.

4. (a) Ett kort måste spelas om en spelare nämner det eller på annat sätt anger att han avser att spela det.

(b) Innan hans partner spelat på ett kort, får en spelare ändra ett oavsiktligt spel om han gör det utan tankepaus. Om en motståndare, i rätt tur, spelat på ett kort som var regelrätt före ändringen, får den motståndaren återta sitt kort, sätta tillbaka det till sin hand, och ersätta det med ett annat (se lagarna 47D och 16D1).

5. Ett straffkort, stort eller litet, kan behöva spelas (se lag 50).


D. Träkarlen spelar fel kort
Om träkarlen lägger fram ett kort som om det vore spelat, utan att spelföraren angivit det, måste kortet återtas om förhållandet påpekas innan båda sidor spelat på i nästa stick. En motspelare får återta och sätta tillbaka till sin hand ett kort som spelats efter misstaget men innan det påpekades; om spelförarens MTH ändrar sitt kort, får spelföraren återta ett kort han senare hade spelat på i det sticket. (Se lag 16D.)

E. Femte kort i ett stick

1. Om ett femte kort spelats i ett stick av en motspelare, blir det straffkort enligt lag 50, såvida inte tävlingsledaren bedömer det som utspelat till nästa stick, i vilket fall lag 53 och lag 56 tillämpas.

2. Om spelföraren spelar ett femte kort i ett stick, från egen hand eller från träkarlen, skall kortet återställas till rätt hand utan ytterligare korrigering, såvida inte tävlingsledaren bedömer kortet som utspelat till nästa stick, i vilket fall lag 53 tillämpas.


F. Träkarlen antyder ett kort
Sedan träkarlen lagt upp sin hand, får han inte röra eller antyda något kort (utom för att ordna korten) utan direktiv från spelföraren. Gör han det, bör tävlingsledaren omedelbart tillkallas och informeras om vad som skett. Spelet fortsätter. Efter givens slut skall tävlingsledaren utdela korrigerad poäng om han anser att träkarlens beteende innebar ett förslag till spelföraren och att motståndarna lidit skada av det föreslagna spelsättet.

G. Vända spelat kort
Ingen spelare bör vända sitt kort med bildsidan nedåt förrän alla fyra spelarna har spelat i sticket.

* Det första utspelet skall göras med bildsidan nedåt såvida
inte den Ansvariga Organisationen bestämmer annorlunda.

REGELBROTT

46. OFULLSTÄNDIG ELLER FELAKTIG BEGÄRAN AV KORT
FRÅN TRÄKARLEN

A. Korrekt angivande av kort från träkarlen
När spelföraren begär ett kort som skall spelas från träkarlen, bör han tydligt ange både kortets färg och valör.

B. Ofullständig eller felaktig begäran
Om spelförarens begäran av kort från träkarlen är ofullständig eller felaktig gäller följande begränsningar (utom då spelförarens annorlunda avsikt är obestridlig):

1. (a) Om spelföraren, när han skall spela från träkarlen, säger ”högt” eller använder ord med liknande innebörd, anses han ha begärt det högsta kortet.

(b) Om han begär att träkarlen ”vinner” sticket, anses han ha begärt det lägsta kort som garanterat kommer att vinna sticket.

(c) Om han säger “lågt” eller ord med liknande innebörd, anses han ha begärt det lägsta kortet.

2. Om spelföraren anger en färg men ingen valör, anses han ha begärt det lägsta kortet i den färgen.

3. Om spelföraren anger en valör men ingen färg

(a) För utspel anses spelföraren ha fortsatt med den färg i vilken träkarlen vann det föregående sticket, under förutsättning att träkarlen har ett kort med nämnd valör i den färgen.

(b) I alla andra fall måste spelföraren spela ett kort med den angivna valören, om han kan göra det utan att bryta mot lagen; men om det finns två eller flera sådana kort som regelrätt kan spelas, måste spelföraren ange vilket av dessa han vill spela.

4. Om spelföraren begär ett kort som inte finns hos träkarlen, ogiltigförklaras begäran. Spelföraren får sedan begära vilket annat regelrätt kort som helst.

5. Om spelföraren anger ett ut- eller påspel från träkarlen utan att nämna vare sig valör eller färg (t.ex. genom att säga “spela vad som helst” eller ord med liknande betydelse), får vilken som helst av motspelarna ange vilket kort som skall spelas från träkarlen.


47. ÅTERTAGANDE AV SPELAT KORT
A. För att utföra en korrigering
Ett kort som en gång spelats får tas tillbaka, om så krävs för att en felaktighet skall kunna korrigeras (men en motspelares återtagna kort kan bli straffkort, se lag 49).

B. För att korrigera ett regelstridigt ut- eller påspel
Ett spelat kort får återtas för att korrigera ett regelstridigt ut- eller påspel (för motspelarna, utom vad denna lag säger, se lag 49 – straffkort). För samtidiga spel se lag 58.

C. För att ändra ett oavsiktligt spel
Ett spelat kort får återtas och sättas tillbaka till handen utan ytterligare korrigering efter en tillåten ändring enligt lag 45C4(b).

D. Efter en motståndares ändrade ut- eller påspel
Sedan en motståndare fått ändra sitt kort, får ett spelat kort återtas och sättas tillbaka till handen utan ytterligare korrigering och ersättas med ett annat kort (lag 16D och lag 62C2 kan gälla).

E. Ändrat spel efter en felaktig upplysning

1. Ett utspel utom tur (eller påspel av ett kort) får tas tillbaka utan ytterligare korrigering, om spelaren av en motståndare felaktigt upplystes om att det var hans tur att spela ut eller på. Ett utspel eller påspel får inte godkännas av MTV under sådana omständigheter.

2. (a) En spelare får återta det kort som han spelat till följd av en felaktig förklaring av en motståndares bud eller spel och innan rättad förklaring gjorts, utan ytterligare korrigering, men bara om inga kort
därefter spelats i det sticket. Det första utspelet får inte återtas när träkarlen har visat något kort.

(b) När det är för sent att rätta ett ut- eller påspel enligt (a), får tävlingsledaren utdela korrigerad poäng.


F. Annat återtagande

1. Ett kort kan få återtas enligt lag 53C.

2. Bortsett från vad denna lag säger, får ett spelat kort inte återtas.


STRAFFKORT

48. SPELFÖRARENS KORT VISAS
A. Spelföraren visar ett kort
Spelföraren blir inte föremål för några begränsningar om han visar ett kort (men se lag 45C2), och inget av spelförarens eller träkarlens kort kan någonsin bli straffkort. Spelföraren behöver inte spela ett kort han tappat oavsiktligt.

B. Spelföraren lägger upp sina kort

1. När spelföraren lägger upp sina kort efter det första utspelet utom tur, tillämpas lag 54.

2. När spelföraren lägger upp sina kort vid ett annat tillfälle än omedelbart efter ett första utspel utom tur, kan han anses ha gjort anspråk på eller avstått från stick (utom om han uppenbarligen inte avsåg att göra ett anspråk), och lag 68 tillämpas då.


49. EN MOTSPELARES KORT VISAS
Bortsett från spelets normala förlopp eller lagarnas tillämpning (se till exempel lag 47E), gäller att när en motspelare håller ett kort så att hans partner skulle kunna se dess bildsida, eller om en motspelare nämner ett kort som han har på handen, blir varje sådant kort straffkort (lag 50); men se fotnoten till lag 68 när en motspelare gjort ett påstående om ett ofullständigt stick, som just spelas, och se lag 68B2 när en motspelare invänder mot sin partners avstående från stick.

50. BEHANDLING AV STRAFFKORT
Ett kort som en motspelare visat i förtid (men inte spelat ut, se lag 57) är ett straffkort, såvida inte tävlingsledaren bestämmer annorlunda (se lag 49, och lag 23 kan bli tillämplig).

A. Straffkortet ligger kvar uppvänt
Ett straffkort måste ligga med bildsidan uppåt, omedelbart framför spelaren det tillhör, tills en korrigering har valts.,

B. Stort eller litet straffkort?
Ett enda kort under tia, som visats oavsiktligt (t.ex. genom att man spelar två kort i ett stick eller tappar ett kort oavsiktligt) blir ett litet straffkort. Varje honnörskort eller varje kort som visats genom avsiktligt spel (till exempel genom att spela ut utom tur, eller genom att göra revoke och sedan korrigera), blir ett stort straffkort; har en motspelare två eller fler straffkort, blir alla dessa kort stora straffkort.

C. Bestämmelser för litet straffkort
När en motspelare har ett litet straffkort, får han inte spela något annat kort under tian i samma färg innan han först har spelat straffkortet, men han får lov att spela ett honnörskort i stället. Straffkortsinnehavarens partner drabbas inte av utspelsbegränsningar, men de upplysningar han fått i och med att han sett straffkortet är otillåtna (se E nedan).

D. Bestämmelser för stort straffkort
När en motspelare har ett stort straffkort, gäller vissa bestämmelser både för den felande och för hans partner, den felande när han skall spela ut eller på, hans partner när han skall spela ut.

1. (a) Ett stort straffkort måste spelas vid första regelrätta tillfälle, oavsett om det gäller att spela ut, bekänna färg, saka eller stjäla. Om en motspelare har två eller fler straffkort som regelrätt kan spelas, avgör spelföraren vilket som skall spelas.

(b) Skyldigheten att bekänna färg, eller att underkasta sig en utspels- eller påspelsbegränsning, går före kravet att spela ett stort straffkort, men straffkortet måste ligga kvar på bordet med bildsidan uppåt och spelas vid nästa regelrätta tillfälle.

2. När en motspelare skall spela ut medan hans partner har ett stort straffkort, får han inte spela ut förrän spelföraren sagt vilken av nedanstående möjligheter han väljer (om motspelaren spelar ut i förtid, skall korrigering ske enligt lag 49). Spelföraren kan välja:

(a) att begära* att motspelaren spelar ut straffkortets färg, eller förbjuda* honom att spela ut den färgen så länge han behåller det utspelet (för två eller fler straffkort, se lag 51); väljer spelföraren en av dessa möjligheter, är kortet inte längre ett straffkort och plockas upp.

(b) att varken begära eller förbjuda ett utspel, i vilket fall motspelaren får spela vilket kort som helst; straffkortet förblir ett straffkort**. Om denna möjlighet väljs, fortsätter lag 50D att gälla så länge straffkortet finns kvar.


E. Upplysningar från ett straffkort

1. Kännedom om kraven för att spela ett straffkort är en upplysning som alla spelare får använda.

2. Alla andra upplysningar som framkommer av straffkortet är otillåtna för partnern till den som har straffkortet (men är tillåtna för spelföraren).

3. Om tävlingsledaren bedömer att det visade kortet överförde sådana upplysningar att den icke-felande sidan skadats, skall han utdela korrigerad poäng.


* Om spelaren inte kan spela som begärts, se lag 59.

** Om partnern till den motspelare som har straffkortet behåller
det utspelet, och straffkortet ännu inte har spelats, gäller återigen
alla krav och möjligheter i lag 50D2 i det följande sticket.

51. TVÅ ELLER FLER STRAFFKORT
A. Den felande skall spela ut eller på
Om en motspelare skall spela ut eller på, och den motspelaren har två eller fler straffkort som regelrätt kan spelas, bestämmer spelföraren vilket som skall spelas vid det tillfället.

B. Den felandes partner skall spela ut eller på

1. (a) När en motspelare har två eller fler straffkort i en färg, och spelföraren begär* att den andre motspelaren spelar den färgen, får straffkortsinnehavaren ta upp alla straffkort i den färgen; motspelaren får göra vilket regelrätt påspel som helst i det sticket.

(b) När en motspelare har två eller fler straffkort i en färg, och spelföraren förbjuder* den andre motspelaren att spela ut den färgen, tar straffkortsinnehavaren upp alla straffkort i den färgen och får göra vilket regelrätt påspel som helst i det sticket. Förbudet gäller tills spelaren inte längre skall spela ut.

2. (a) När en motspelare har straffkort i flera färger [se lag lag 50D2(a)], och hans partner skall spela ut, kan spelföraren begära* att motspelarens partner spelar någon av de färger som motspelaren har ett straffkort i (men B1(a) ovan gäller då).

(b) När en motspelare har straffkort i flera färger, och hans partner skall spela ut, kan spelföraren förbjuda* motspelarens partner att spela ut en eller flera av dessa färger; motspelaren tar då upp alla straffkort i varje färg som förbjudits av spelföraren och gör vilket som helst regelrätt påspel i det sticket. Förbudet gäller tills spelaren inte längre skall spela ut.


* Om spelaren inte kan spela som begärts, se lag 59.

52. UNDERLÅTENHET ATT SPELA ETT STRAFFKORT
A. En motspelare underlåter att spela ett straffkort
När en motspelare underlåter att spela ut eller på ett straffkort enligt lag 50 eller lag 51, får han inte på eget initiativ återta ett annat kort som han spelat i stället.

B. Motspelaren spelar ett annat kort

1. (a) Om en motspelare har spelat ut eller på ett annat kort när han enligt lagen var tvungen att spela ett straffkort, får spelföraren godkänna det spelade kortet.

(b) Spelföraren måste godkänna ett sådant ut- eller påspel om han därefter spelat på ett kort från egen hand eller från träkarlen.

(c) Om det spelade kortet godkänts enligt a eller b, kvarstår alla ospelade straffkort som straffkort.

2. Om spelföraren inte godkänner det kort som felaktigt spelades ut eller på, måste motspelaren byta ut det felaktigt spelade kortet mot straffkortet. Varje kort som motspelaren spelat när han begick sin felaktighet blir ett stort straffkort.


UTSPEL UTOM TUR

53. GODKÄNT UTSPEL UTOM TUR
A. Utspel utom tur behandlas som korrekt utspel
Varje utspel utom tur med uppvänt kort kan behandlas som ett regelrätt utspel (men se lag 47E1). Utspelet blir regelrätt om spelföraren eller någon av motspelarna, allt efter omständigheterna, godkänner det genom ett muntligt tillkännagivande, eller om ett kort spelas på från handen närmast i turordning efter det felaktiga utspelet (men se C). Om utspelet utom tur ej godkännes på något av dessa sätt, kräver tävlingsledaren att utspelet görs från rätt hand (och se 47B).

B. Fel motspelare spelar på efter spelförarens regelstridiga utspel
Om motspelaren till höger om den hand från vilken utspelet utom tur sker spelar på det regelstridiga utspelet (men se C), kvarstår utspelet och lag 57 tillämpas.

C. Regelrätt utspel efter utspelet utom tur
Enligt lag 53A, om det rätteligen var en av den felandes motståndare som skulle spela ut, kan denna motståndare göra sitt rätta utspel efter regelbrottet utan att hans kort anses spelat efter det felaktiga utspelet. När så sker, gäller det korrekta utspelet och alla kort som felaktigt spelats i sticket får tas tillbaka. Lag 16D gäller men det sker ingen ytterligare korrigering.


54. FÖRSTA UTSPELET UTOM TUR MED BILDSIDAN UPP
När det första utspelet sker utom tur med bildsidan upp, och den felandes partner spelar ut med bildsidan ner, beordrar tävlingsledaren att utspelet med bildsidan ner återtas. Dessutom:

A. Spelföraren lägger upp sin hand
Om en motspelare gör det första utspelet utom tur med uppvänt kort, får spelföraren lägga upp sin hand; han blir träkarl. Om spelföraren börjar lägga upp sina kort, och därmed visar ett eller flera kort, måste han lägga upp hela sin hand. Träkarlen blir spelförare.

B. Spelföraren godkänner utspelet
Om en motspelare gör första utspel utom tur med bildsidan uppåt, får spelföraren godkänna utspelet enligt lag 53, varefter träkarlen läggs upp enligt lag 41.

1. Stickets andra kort spelas från spelförarens hand.

2. Om spelföraren spelar stickets andra kort från träkarlen, får detta kort inte återtas utom för att rätta till en revoke.


C. Spelföraren måste godkänna utspelet
Om spelföraren kan ha sett något av träkarlens kort (med undantag för kort som träkarlen kan ha visat under budgivningen enligt lag 24), måste han godkänna utspelet.

D. Spelföraren godkänner inte utspelet
Spelföraren kan kräva att motspelaren tar tillbaka det uppåtvända första utspelet utom tur. Det återtagna kortet blir ett stort straffkort och lag 50D tillämpas.

E. Det första utspelet av fel sida
Om en spelare från den spelförande sidan försöker göra det första utspelet gäller lag 24.

55. SPELFÖRARENS UTSPEL UTOM TUR
A. Spelförarens utspel godkännes
Om spelföraren har spelat ut utom tur från egen hand eller från träkarlens hand, har båda motspelarna rätt att godkänna utspelet såsom föreskrivs i lag 53, eller kräva att det återtas (har spelföraren vilseletts, se lag 47E1). Om motspelarna väljer olika, skall den spelare som står närmast i tur bestämma.

B. Spelförarens utspel skall återtas

1. Om spelföraren har spelat ut från egen hand eller från träkarlens hand, när det var en motspelares tur att spela ut, och om någon av motspelarna begär att han återtar ett sådant utspel, återställer spelföraren det felaktigt spelade kortet till rätt hand. Ingen ytterligare korrigering görs.

2. Om spelföraren har spelat ut från fel hand, när det var hans tur att spela från egen hand eller från träkarlens, och om någon av motspelarna begär att han återtar utspelet, tar han tillbaka det felaktigt spelade kortet. Han måste spela ut från rätt hand.


C. Spelföraren kan få upplysningar
Om spelföraren väljer ett spelsätt som kan vara baserat på upplysningar han fått tack vare regelbrottet, får tävlingsledaren utdela korrigerad poäng.

56. MOTSPELARNAS UTSPEL UTOM TUR
Se lag 54D.

ANDRA REGELSTRIDIGA UTSPEL OCH PÅSPEL

57. UTSPEL OCH PÅSPEL I FÖRTID
A. För tidigt utspel eller påspel till nästa stick
När en motspelare spelar ut till nästa stick, innan hans partner spelat på i det pågående sticket, eller spelar på utom tur i pågående stick, innan hans partner spelat sitt kort, blir det sålunda ut- eller påspelade kortet ett stort straffkort, och spelföraren väljer en av följande möjligheter. Han kan:

1. begära att den felandes partner spelar sitt högsta kort i den spelade färgen, eller

2. begära att den felandes partner spelar sitt lägsta kort i den spelade färgen, eller

3. förbjuda den felandes partner att spela ett kort i en annan färg, angiven av spelföraren.


B. Den felandes partner kan inte åtlyda korrigeringen
Har den felandes partner ingen möjlighet att åtlyda korrigeringen som spelföraren valt, får han spela vilket kort som helst, enligt lag 59.

C. Spelföraren eller träkarlen har spelat

1. En motspelare korrigeras inte för att spela på före sin partner, om spelföraren redan har spelat från båda händerna, eller om träkarlen har spelat ett kort eller har regelstridigt föreslagit att det skall spelas. Ett singelkort hos träkarlen, eller ett av flera kort i sekvens i samma färg, anses inte spelat förrän spelföraren har begärt (eller indikerat*) att det skall spelas.

2. Ett påspel i förtid (inte utspel) av spelföraren från endera handen är ett spelat kort och får inte återtas.


* Som en gest eller nick.

58. SAMTIDIGA UTSPEL ELLER PÅSPEL
A. Samtidiga utspel eller påspel av två spelare
Ett utspel eller påspel som görs samtidigt som en annan spelares regelrätta utspel eller påspel, anses ha gjorts efter det regelrätta.

B. Fler än ett kort spelas samtidigt från en hand
Om en spelare spelar ut eller på två eller fler kort samtidigt:

1. Om bara ett kort är synligt, skall detta kort spelas; alla övriga kort tas upp, och det sker ingen ytterligare korrigering (se lag 47F).

2. Har fler än ett kort visats, bestämmer spelaren vilket av dessa som skall spelas; är han motspelare, blir övriga visade kort straffkort (se lag 50).

3. Om en spelare återtar ett visat kort, får en motståndare som redan spelat på det kortet återta sitt kort och ersätta det med ett annat utan ytterligare korrigering (men se lag 16D).

4. Om det samtidiga spelet inte upptäcks förrän båda sidor har spelat ett kort i nästa stick, tillämpas lag 67.


59. OMÖJLIGT ATT SPELA UT ELLER PÅ SOM KRÄVS
En spelare får spela vilket regelrätt kort som helst, om han saknar möjlighet att spela ut eller på för att åtlyda en korrigering, oavsett om orsaken är att han är renons i den begärda färgen, eller om han bara har kort i den förbjudna färgen, eller om han måste bekänna färg.

60. PÅSPEL EFTER ETT FELAKTIGT UTSPEL ELLER PÅSPEL
A. Spelat kort efter felaktigheten

1. Om någon i den icke-felande sidan spelar på efter det att hans MTH spelat ut eller på utom tur eller i förtid, och detta sker innan det beslutats om korrigering, bortfaller rätten till korrigering av den förseelsen.

2. När rätten till korrigering förverkats, behandlas det regelstridiga utspelet eller påspelet som om det vore regelrätt (utom när lag 53C gäller).

3. Om den felande sidan har en tidigare skyldighet att spela ett straffkort eller att åtlyda en utspels- eller påspelsbegränsning, kvarstår denna skyldighet till senare stick.


B. En motspelare spelar på innan spelföraren rättat sitt felaktiga utspel
När en motspelare spelar på ett kort efter det att spelföraren ålagts att återta sitt utspel utom tur från fel hand, och detta sker innan spelföraren spelat ut från rätt hand, blir motspelarens kort ett stort straffkort (lag 50).

C. Den felande sidan spelar på innan beslut om korrigering
Att någon i den felande sidan spelar ett kort innan beslut om korrigering gjorts påverkar inte motståndarnas rättigheter, och kan i sig själv bli föremål för korrigering.

REVOKE

61. UNDERLÅTENHET ATT BEKÄNNA FÄRG
– FRÅGOR GÄLLANDE REVOKE

A. Definition av revoke
Underlåtenhet att bekänna färg enligt lag 44 eller underlåtenhet att, trots möjlighet, spela ut eller på ett kort eller en viss färg som lagen kräver eller som specificerats av en motståndare som utnyttjar en möjlighet att korrigera en felaktighet, innebär revoke. (Om kravet ej kan åtlydas se lag 59.)

B. Rätt att fråga om möjlig revoke

1. Spelföraren får fråga en motspelare som inte har bekänt färg, om han har kort i den spelade färgen.

2. (a) Träkarlen får fråga spelföraren [men se lag 43B2(b)].

(b) Träkarlen får inte fråga en motspelare och lag 16B kan gälla.

3. Motspelarna får fråga spelföraren och får fråga varandra (med risk för att skapa otillåtna upplysningar).


62. KORRIGERING AV REVOKE
A. Revoke måste korrigeras
En spelare måste korrigera sin revoke, om han blir medveten om den innan den etablerats.

B. Korrigering av revoke
För att korrigera revoken återtar den felande det kort han spelade och ersätter det med ett regelrätt kort.

1. Ett sålunda återtaget kort blir ett stort straffkort (lag 50), om det spelades från en motspelares dolda hand.

2. Kortet får återtas utan ytterligare korrigering, om det spelades från spelförarens [som är föremål för lag 43B2(b)] eller träkarlens hand, eller om det var en motspelares uppvända kort.


C. Efterföljande kort som spelats

1. Båda spelarna i den icke-felande sidan får återta och sätta tillbaka till sin hand de kort de kan ha spelat efter det att revoken gjordes men innan den påtalades (se lag 16D).

2. När en icke-felande spelare på så sätt återtar ett kort, får hans vänstra motståndare återta sitt spelade kort, som blir ett straffkort om spelaren är en motspelare, och se lag 16D.

3. Ett påstående att en revoke begåtts medför inte automatiskt rätt att granska spelade stick (se lag 66C).


D. Revoke i tolfte stick

1. En revoke i tolfte stick måste korrigeras, även om den är etablerad, under förutsättning att den upptäcks innan alla fyra händerna lagts tillbaka i brickan.

2. Om en motspelare gör revoke i tolfte stick innan det var hans partners tur att spela på i det sticket, och den felandes partner har kort i två färger, får han inte spela det kort som möjligen kan ha föreslagits av åsynen av revokekortet.


63. ETABLERING AV EN REVOKE
A. Revoken blir etablerad
En revoke etableras:

1. när den felande eller hans partner spelar ut eller på i nästa stick (varje sådant utspel eller påspel, regelrätt eller regelstridigt, etablerar revoken).

2. när den felande eller hans partner nämner eller på annat sätt anger ett kort som skall spelas i det följande sticket.

3. när en i den felande sidan gör eller godkänner ett anspråk eller ett avstående, muntligen eller genom att lägga upp sina kort eller på något annat sätt.


B. Revoken får inte rättas till
När en revoke väl etablerats, får den inte längre rättas till (utom vad som står i lag 62D om revoke i tolfte stick), och det stick i vilket revoken gjordes förblir i spelat skick.

64. NÄR EN REVOKE ETABLERATS
A. Korrigering efter en revoke
När en revoke etablerats:

1. och den felande* vann det stick i vilket revoken begicks, överförs efter avslutat spel det stick i vilket revoken begicks till den icke-felande sidan. Vann den felande sidan minst ett stick efter revoken, överförs ytterligare ett stick till den icke-felande sidan.

2. och den felande* inte vann det stick i vilket revoken begicks, överförs efter avslutat spel ett stick till den icke-felande sidan, om den felandes partner vann revokesticket eller om den felande sidan vann minst ett stick efter revoken.


B. Ingen korrigering
Det blir ingen korrigering som i A efter en etablerad revoke

1. om den felande sidan varken vann revokesticket eller något efterföljande stick.

2. om det är en upprepad revoke i samma färg av samma spelare. Lag 64C kan gälla.

3. om revoken gjordes genom att den felande underlät att spela ett kort som låg med bildsidan uppåt på bordet eller som tillhörde en på bordet upplagd hand, inbegripet ett kort från träkarlens hand.

4. om revoken först påtalades efter det att någon i den icke-felande sidan bjudit på nästa bricka.

5. om revoken först påtalades efter rondens slut.

6. om revoken skedde i det tolfte sticket.

7. när båda sidor har gjort revoke på samma bricka.


C. Tävlingsledaren är ansvarig för rättvisa
När tävlingsledaren efter en etablerad revoke, inbegripet en som inte skall korrigeras, finner att denna lag inte ger den icke-felande sidan tillräcklig gottgörelse för uppkommen skada, skall han utdela korrigerad poäng.

* För denna lag är ett stick vunnet av träkarlen
inte vunnet av spelföraren.

STICK

65. MARKERING AV STICK
A. Fullbordat stick
När fyra kort har spelats i ett stick, lägger var och en av spelarna sitt kort med baksidan uppåt nära sig på bordet.

B. Hålla reda på vunna och förlorade stick

1. Om spelarens sida har vunnit sticket, placeras kortet med längdriktningen pekande mot partnern.

2. Om motståndarna har vunnit sticket, läggs kortet i längdriktning mot dem.

3. Spelföraren kan begära att ett kort som pekar i fel riktning vänds så att det pekar rätt enligt ovan. Träkarlen eller vilken som helst av motspelarna får fästa uppmärksamheten på ett kort som pekar fel, men för de spelarna upphör den rätten när ett utspel gjorts till nästa stick. Sker det senare, kan lag 16B gälla.


C. Ordning
Varje spelare lägger sina kort i en välordnad rad med korten delvis täckande varandra i den ordning de spelades, så att spelet kan rekonstrueras efteråt, om så behövs för att fastställa antalet vunna stick för varje sida eller i vilken ordning korten spelades.

D. Enighet om spelets resultat
En spelare bör inte ändra ordningen av sina spelade kort förrän man enats om antalet vunna stick. En spelare som inte följer bestämmelserna i denna lag riskerar att förlora rätten att göra anspråk på omtvistade stick eller rätten att hävda (eller förneka) en revoke.

66. GRANSKNING AV STICK
A. Pågående stick
Innan någon i det egna paret spelat ett kort i det följande sticket, har spelföraren eller vem som helst av motspelarna rätt att begära att samtliga kort i det just färdigspelade sticket visas så att han kan granska dem, förutsatt att han inte själv vänt sitt kort och lagt det med baksidan uppåt.

B. Det egna senast spelade kortet
Innan något kort spelats ut till nästa stick, får spelföraren eller vem som helst av motspelarna se på sitt eget senast spelade kort, dock utan att visa det.

C. Avslutade stick
Därefter får avslutade stick inte granskas förrän given färdigspelats (utom efter tävlingsledarens specifika uppmaning; till exempel om det behövs för att styrka ett påstående om revoke).

D. Efter spelets slut
När spelet avslutats, kan de spelade och ospelade korten granskas för att avgöra ett anspråk på revoke, eller för att fastställa antalet vunna och förlorade stick; men ingen spelare bör röra andra kort än sina egna. Om någon, efter ett sådant anspråk, blandar sina kort så att tävlingsledaren inte kan vara säker på vad som hänt, skall tävlingsledaren döma till förmån för den andra sidan.

67. FELAKTIGT STICK
A. Innan båda sidor har spelat i nästa stick
När en spelare har underlåtit att spela ett kort i ett stick, eller har spelat för många kort i ett stick, måste misstaget rättas till, om det påpekas innan en spelare från varje sida har spelat ett kort i det efterföljande sticket.

1. Den felande som underlåtit att spela ett kort i ett stick korrigerar misstaget genom att spela ett kort som han regelrätt kan spela.

2. Har en spelare spelat fler än ett kort i ett stick, tillämpas lag 45E (femte kortet i ett stick) eller lag 58B (samtidiga kort från en spelare).

B. När båda sidor har spelat i nästa stick
Om båda sidor har spelat ett kort i nästa stick, när uppmärksamheten fästes på ett felaktigt stick, eller när tävlingsledaren upptäcker att ett stick varit felaktigt (därför att en spelare har för få eller för många kort på handen, och motsvarande fel antal spelade kort på bordet), fastställer tävlingsledaren vilket stick som var felaktigt. För att korrigera antalet kort, skall tävlingsledaren förfara som följer.

1. Om den felande har underlåtit att spela ett kort i det felaktiga sticket, skall tävlingsledaren beordra honom att genast lägga ett kort med bildsidan uppåt framför sig och sedan placera det på rätt ställe bland sina spelade kort (detta kort påverkar inte vilken sida som vinner sticket); om

(a) den felande har kort i den färg som spelades i det ofullständiga sticket, måste han välja ett kort med denna färg att placera bland sina spelade kort. Han anses ha gjort revoke i det ofullständiga sticket och kan komma att förlora ett stick, som överförs till den andra sidan i enlighet med lag 64A2.

(b) den felande saknar kort i den färg, som spelades i det ofullständiga sticket, väljer han vilket kort som helst att placeras bland sina spelade kort. Han anses ha gjort revoke i det ofullständiga sticket och kan komma att förlora ett stick, som överförs till den andra sidan i enlighet med lag 64A2.

2. (a) Om den felande har spelat fler än ett kort i det felaktiga
sticket, granskar tävlingsledaren de spelade korten och beordrar den felande att återta alla extra kort* till sin hand. Det kort vars bildsida visades när sticket spelades lämnas kvar bland de spelade korten (om tävlingsledaren inte kan avgöra vilket korts bildsida som visades, skall den felande lämna kvar det högsta av de kort som regelrätt kunde ha spelats i det sticket). Detta ändrar inte vilken spelare som vann det felaktiga sticket.

(b) Ett återtaget kort anses ha tillhört en spelares hand hela tiden, och underlåtenhet att ha spelat det i ett tidigare stick kan innebära revoke.


* Tävlingsledaren skall, om möjligt, undvika att visa en
motspelares spelade kort, men om ett extra kort som skall återställas till en motspelares hand har visats, blir det ett straffkort (se lag 50).

ANSPRÅK OCH AVSTÅENDE

68. ANSPRÅK PÅ ELLER AVSTÅENDE FRÅN STICK
För att ett påstående eller handlande skall anses vara ett anspråk på eller ett avstående från stick enligt dessa lagar, måste det syfta på andra stick än det som just spelas*. Om det syftar på följande stick:

A. Definition av anspråk
Varje påstående att en tävlande kommer att vinna ett visst antal stick är ett anspråk på dessa stick. En tävlande gör också anspråk om han föreslår att given inte färdigspelas, eller om han visar sina kort (såvida inte han uppenbarligen inte avsåg att göra ett anspråk – om spelföraren till exempel lägger upp sina kort efter ett utspel utom tur gäller lag 54, inte den här lagen).

B. Definition av avstående

1. Varje påstående från en tävlande att hans sida kommer att förlora ett visst antal stick är ett avstående från dessa stick; ett anspråk på ett visst antal stick är ett avstående från övriga stick, om det finns några. En spelare avstår från alla resterande stick om han lägger ner sin hand.

2. Oavsett vad som sägs i 1 ovan, om en motspelare försöker avstå från ett eller flera stick och hans partner omedelbart opponerar sig, har inget avstående skett. Otillåtna upplysningar kan finnas, så tävlingsledaren skall tillkallas omedelbart. Spelet fortsätter. Kort som har visats av en motspelare under dessa omständigheter blir inte straffkort, men lag 16D gäller om de upplysningar som framkommer. De upplysningarna får inte användas av partnern till den motspelare som visade kortet.


C. Förklaring krävs för ett anspråk
Den som gör ett anspråk skall genast klart ange sin tilltänkta spelplan eller säga i vilken ordning han tänker spela korten, som spelförare eller motspelare, för att ta de stick han gör anspråk på.

D. Spelet upphör
Efter varje anspråk eller avstående upphör spelet (men se lag 70D3). Om anspråket eller avståendet godkännes, gäller lag 69; om det ifrågasätts av någon spelare (inklusive träkarlen), skall tävlingsledaren omgående tillkallas för att tillämpa lag 70. Ingenting får göras förrän tävlingsledaren kommit till bordet.

* Om påståendet eller handlandet bara gäller att vinna eller förlora ett ofullbordat stick som spelas, fortsätter spelet normalt; inga kort som visats eller avslöjats av en motspelare blir straffkort, men lag 16, Otillåtna upplysningar, kan gälla. Se också lag 57A, Spel i förtid.

69. GODKÄNT ANSPRÅK ELLER AVSTÅENDE
A. När godkännande sker
Ett godkännande sker när en tävlande samtycker till en motståndares anspråk eller avstående, och inte kommer med några invändningar innan hans sida bjuder på en följande bricka eller innan ronden avslutats, vilket som sker först. Brickan resultatförs som om sticken vunnits eller förlorats under spelet.

B. Tävlingsledarens beslut
Ett godkännande av ett anspråk eller avstående (se A) kan återtas under den period för korrigeringar som fastställts i lag 79C:

1. om en spelare gick med på att förlora ett stick som hans sida faktiskt hade vunnit; eller

2. om en spelare gick med på att förlora ett stick som hans sida troligen hade vunnit om spelet fortsatt.

Brickan får ett nytt resultat, och sådana stick tillförs hans sida.

70. IFRÅGASATT ANSPRÅK ELLER AVSTÅENDE
A. Generellt mål
När tävlingsledaren avgör ett ifrågasatt anspråk eller avstående, dömer han resultatet på brickan så rättvist som möjligt för båda sidor, men varje tveksam fråga skall dömas till fördel för den sida som inte gjorde anspråket eller avståendet. Tävlingsledaren förfar enligt följande.

B. Förklaringen upprepas

1. Tävlingsledaren beordrar den som gjorde anspråket att upprepa den förklaring han gjorde i samband med anspråket.

2. Sedan låter tävlingsledaren motståndarsidan redogöra för sina invändningar mot anspråket (men tävlingsledarens överväganden är inte begränsade till motståndarnas invändningar).

3. Tävlingsledaren kan beordra samtliga spelare att lägga sina kvarvarande kort med bildsidan upp på bordet.


C. Kvarvarande trumf
Om en trumf finns kvar hos motståndarna, skall tävlingsledaren tilldöma dessa ett eller flera stick, om:

1. den som gjorde anspråket inte nämnde något om trumfen, och

2. det över huvud taget är möjligt att han vid sitt anspråk inte var medveten om att det fanns en trumf kvar hos en av motståndarna, och

3. det går att förlora ett stick till denna trumf med något normalt* spelsätt.


D. Tävlingsledarens överväganden

1. Tävlingsledaren skall inte godkänna något framgångsrikt spelsätt som inte fanns med i den ursprungliga förklaringen, om det finns ett alternativt normalt* spelsätt som hade varit mindre framgångsrikt.

2. Tävlingsledaren godkänner inte någon del av en motspelares anspråk som hänger på att hans partner väljer en speciell spelplan bland alternativa normala* spelplaner.

3. I enlighet med lag 68D skall spelet ha upphört, men kort som spelats efter anspråket kan utgöra bevis som anses vara en del av förklaringen. Tävlingsledaren kan acceptera det som ett förtydligande av spelarnas troliga spelplaner efter anspråket och/eller för att avgöra ifall anspråket var korrekt.


E. Icke uttalad spelplan

1. Tävlingsledaren skall inte godkänna en icke uttalad spelplan av
den som gör anspråk, om dess framgång hänger på att den ena motståndaren har ett visst kort, såvida inte den andra motståndaren visat renons i den aktuella färgen redan innan anspråket gjordes eller kommer att visa renons i den färgen efter varje normalt* spelsätt, eller om det vore förnuftsvidrigt att inte välja den spelplanen.

2. Den Ansvariga Organisationen kan bestämma en ordningsföljd (t.ex. ”uppifrån och ner”) som tävlingsledaren skall anse att en färg spelas om det inte förklarades när anspråket gjordes (men den måste uppfylla alla andra krav i denna lag).


* För lagarna 70och 71 inkluderar ”normalt” ett spelsätt som vore slarvigt eller dåligt för den kategori spelare som är inblandad.


71. UPPHÄVT AVSTÅENDE
Ett avstående som gjorts måste gälla, utom under perioden för korrigeringar enligt lag 79C, då tävlingsledaren skall upphäva ett avstående:

1. om en spelare avstod från ett stick som hans sida faktiskt vann; eller

2. om en spelare avstod från ett stick som hans sida inte kunde förlora med något normalt* spel av de återstående korten.

Brickan får ett nytt resultat, och sådana stick tillförs hans sida.

* För lagarna 70 och 71 inkluderar ”normalt” ett spelsätt som vore slarvigt eller dåligt för den kategori spelare som är inblandad.


(c)2004-2006 Förbundet Svensk Bridge, Nygatan 3, 803 20, Gävle,
Tel: +46 (0)26 65 60 70, Fax: +46 (0)26 12 25 00

Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80