Kommande tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
Rapporterade tävlingar
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
17/02 Munka Ljungby Guld
Publicerad: Monday 08 June 2009

Tävlingsledaren - Innehåll


2007 ÅRS LAGAR FÖR TÄVLINGSBRIDGE.
Inlagt på Spader av: Lars Adie (MID 51619)
Version för utskrift: Länk (pdf-fil)

Tävlingsledaren
ANSVARSOMRÅDE

81. TÄVLINGSLEDAREN
A. Officiell status
Tävlingsledaren är tävlingsarrangörens officielle representant.

B. Begränsningar och ansvar

1. Tävlingsledaren är ansvarig för den tekniska ledningen av tävlingen på ort och ställe. Han har befogenhet att rätta till alla försumligheter som tävlingsarrangören gjort.

2. Tävlingsledaren tillämpar, och lyder under, dessa lagar och de kungjorda tilläggsbestämmelser vars auktoritet ges i dessa lagar.


C. Tävlingsledarens skyldigheter och befogenheter
Tävlingsledaren (inte spelarna) har ansvaret för att korrigera felaktigheter och för att gottgöra uppkommen skada. Tävlingsledarens skyldigheter och befogenheter innefattar vanligen också de följande:

1. att upprätthålla disciplin och att se till att spelet fortgår i god ordning.

2. att använda och tolka dessa lagar och att meddela spelarna deras rättigheter och skyldigheter enligt lagarna.

3. att rätta till ett misstag eller en felaktighet han får vetskap om, innan korrigeringsperioden gått ut enligt lag 79C.

4. att besluta om korrigeringar, när så erfordras, och att utnyttja de befogenheter som givits till honom i lagarna 90 och 91.

5. att, efter eget omdöme, avstå från korrigering på begäran av den icke-felande sidan.

6. att lösa tvister.

7. att hänskjuta ett ärende till en lämplig tävlingsjury.

8. att rapportera de officiella slutresultaten om tävlingsarrangören kräver det och handha alla andra ärenden som tävlingsarrangören delegerat till honom.


D. Delegering av skyldigheter
Tävlingsledaren får överlåta vilka som helst av sina skyldigheter till medhjälpare, men han befrias därmed inte från ansvaret att de fullgörs korrekt.

82. RÄTTELSE AV FELAKTIGT TILLVÄGAGÅNGSSÄTT
A. Tävlingsledarens skyldighet
Tävlingsledaren är ansvarig för att rätta till fel i tillvägagångssättet och att se till att spelet fortskrider på ett sätt som inte strider mot dessa lagar.

B. Rättelse av fel
För att rätta till ett felaktigt tillvägagångssätt kan tävlingsledaren:

1. utdela korrigerad poäng i enlighet med dessa lagar.

2. beordra, uppskjuta, eller avbryta spelet av en bricka.

3. använda vilken som helst annan befogenhet som ges honom i dessa lagar.


C. Tävlingsledarens misstag
Om ett domslut har gjorts, som tävlingsledaren så småningom anser vara felaktigt, och om ingen rättelse möjliggör att brickan blir poängsatt på normalt sätt, skall tävlingsledaren utdela korrigerad poäng och anse båda sidorna vara icke-felande.


83. INFORMATION OM RÄTTEN ATT ÖVERKLAGA
Om tävlingsledaren anser att det kan finnas skäl för prövning av hans beslut i en sakfråga eller beträffande hans utövande av rätten att handla enligt eget omdöme, skall han informera den tävlande om dennes rätt att överklaga eller så skall han lämna ärendet vidare till en lämplig tävlingsjury.

DOMSLUT

84. DOMSLUT NÄR PARTERNA ÄR ENIGA I SAK
När tävlingsledaren tillkallas för att döma i ett ärende rörande lagarna eller en tävlingsbestämmelse, och parterna är överens i sakfrågan, dömer han på följande sätt:

A. Ingen korrigering
Om lagarna inte föreskriver någon korrigering, och det inte finns någon anledning för tävlingsledaren att utöva rätten att handla efter eget omdöme, beordrar han spelarna att fortsätta budgivningen eller spelet.

B. Lagarna föreskriver korrigering
Om det inträffade klart täcks av en lag som föreskriver korrigering av felaktigheten, beordrar han denna korrigering och ser till att den följs.

C. Spelares valmöjlighet
Om en lag ger en spelare ett val mellan flera korrigeringar, skall tävlingsledaren förklara alternativen och tillse att ett av dessa väljs och följs.

D. Tävlingsledarens valmöjlighet
Tävlingsledaren dömer varje tveksam fråga till den icke-felande sidans fördel. Han försöker skipa rättvisa. Om det enligt hans bedömning är troligt att en icke-felande sida lidit skada av en felaktighet för vilken dessa lagar inte föreskriver någon korrigering, utdelar tävlingsledaren korrigerad poäng (se lag 12).

85. DOMSLUT NÄR PARTERNA ÄR OENIGA
När tävlingsledaren tillkallas för att döma i ett ärende rörande lagarna eller en tävlingsbestämmelse, och parterna inte är överens i sakfrågan, dömer han på följande sätt:

A. Tävlingsledarens bedömning

1. När tävlingsledaren försöker fastställa vad som hänt, skall han ta hänsyn till sannolikheter, vilket betyder att han skall göra sin bedömning utifrån de bevis han lyckas samla in.

2. Om tävlingsledaren sedan är övertygad om att han lyckats fastställa de faktiska förhållandena, dömer han i enlighet med lag 84.


B. Sakfrågan ej avgjord
Om tävlingsledaren inte lyckas fastställa de faktiska förhållandena, avger han ett domslut som låter spelet fortsätta.

RÄTTELSER AV REGELBROTT

86. I LAGTÄVLING ELLER LIKNANDE
A. Medelpoäng vid IMP-beräkning
När tävlingsledaren väljer att utdela korrigerad poäng i form av drygt medel eller knappt medel när IMP-beräkning används, blir resultatet plus 3 IMP respektive minus 3 IMP. Om den Ansvariga Organisationen så godkänner, får detta varieras av tävlingsarrangören.

B. Två icke-balanserande resultat i cupmatcher
När tävlingsledaren utdelar korrigerad poäng i form av två resultat som inte balanserar varandra (se lag 12C) i en cupmatch, räknas varje tävlandes poäng på brickan separat. Genomsnittet av de två resultaten tilldelas sedan varje tävlande.

C. Ersättningsbricka
Tävlingsledaren skall inte använda sig av sin rättighet att, enligt lag 6, begära att en bricka ges om, ifall slutresultatet i matchen – denna bricka ospelad – kunde ha varit känt för en tävlande. I stället utdelar han korrigerad poäng.

D. Resultat uppnått på annat bord
När tävlingsledaren i lagspel utdelar korrigerad poäng (bortsett från varje korrigering som följer av tillämpningen av lag 6D2), och ett resultat har uppnåtts* mellan samma tävlande vid ett annat bord, får tävlingsledaren utdela korrigerad poäng i IMP eller totalpoäng (och skall göra så, när det resultatet verkar förmånligt för den icke-felande sidan).

* Om brickan påbörjats mellan samma två tävlanden
vid ett annat bord kan brickan få spelas färdigt.

87. FÖRVANSKAD BRICKA
A. Definition
En bricka anses vara ”förvanskad” om tävlingsledaren fastslår att ett kort (eller flera kort) har placerats i fel fack i brickan, eller om han fastslår att givaren eller zonförhållandena skiljde sig åt mellan kopior av samma bricka, och de tävlande, vars resultat skulle jämföras, inte spelat brickan i exakt samma form av dessa skäl.

B. Uträkning
Vid uträkningen av en förvanskad bricka avgör tävlingsledaren så noga som möjligt vilka resultat som nåtts med given i dess korrekta skick och vilka som nåtts i förändrat skick. Utifrån det delar han resultaten i grupper och räknar ut varje grupp för sig, enligt tävlingsbestämmelserna*. (Om en tillämplig bestämmelse saknas, väljer och tillkännager tävlingsledaren sin metod.)

* Se lag 99.

STRAFF

88. POÄNG SOM GOTTGÖRELSE
Se lag 12C2.

89. KORRIGERING I INDIVIDUELLA TÄVLINGAR
Se lag 12C3.

90. STRAFF FÖR FELAKTIGT FÖRFARANDE
A. Tävlingsledarens auktoritet
Utöver att tillämpa bestämmelserna för korrigering enligt dessa lagar, får tävlingsledaren också utdöma straff för varje förseelse som otillbörligt hindrar eller försenar spelet, stör andra tävlande, strider mot korrekt tillvägagångssätt, eller föranleder utdelande av korrigerad poäng vid ett annat bord.

B. Förseelser som bestraffas
Det följande är exempel på felaktigt förfarande som bestraffas (men förseelserna är inte begränsade till dessa):

1. ankomst av en tävlande efter den utsatta starttiden.

2. överdrivet långsamt spel av en tävlande.

3. diskussion om budgivningen, spelet eller resultatet på brickan, så att det kan höras vid ett annat bord.

4. otillåten jämförelse av resultaten med en annan tävlande.

5. plockande i eller vidrörande av en annan spelares kort (se lag 7).

6. placerande av ett eller flera kort i fel fack i brickan.

7. fel i tillvägagångssättet (som att inte räkna sina kort, spela fel bricka, etc) som orsakar korrigerad poäng för någon tävlande.

8. underlåtenhet att omedelbart rätta sig efter tävlingsbestämmelserna eller tävlingsledarens instruktioner.


91. BESTRAFFA ELLER AVSTÄNGA
A. Tävlingsledarens befogenheter
När tävlingsledaren fullgör sina åligganden att upprätthålla ordning och disciplin, har han också befogenhet att utdöma disciplinära poängavdrag eller att avstänga en tävlande från pågående omgång eller en del därav. Tävlingsledarens beslut enligt denna punkt är slutgiltigt och kan inte upprivas av en tävlingsjury (se lag 93B3).

B. Rätt att diskvalificera
Tävlingsledaren har befogenhet att diskvalificera en tävlande av skäl som skall godkännas av tävlingsarrangören.


(c)2004-2006 Förbundet Svensk Bridge, Nygatan 3, 803 20, Gävle,
Tel: +46 (0)26 65 60 70, Fax: +46 (0)26 12 25 00

Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80