Kommande tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
Rapporterade tävlingar
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
17/02 Munka Ljungby Guld
Publicerad: Tuesday 02 June 2009

Allmänna bestämmelser gällande regelbrott - Innehåll


2007 ÅRS LAGAR FÖR TÄVLINGSBRIDGE.
Inlagt på Spader av: Lars Adie (MID 51619)
Version för utskrift: Länk (pdf-fil)

Allmänna bestämmelser gällande regelbrott
9. NÄR EN FELAKTIGHET UPPTÄCKS
A. Påtalande av en felaktighet

1. Såvida inte lagarna förhindrar honom att göra så, får varje spelare påtala en felaktighet under budgivningsperioden, även när det inte är hans tur att bjuda.

2. Såvida inte lagarna förhindrar honom att göra så, får spelföraren eller vem som helst av motspelarna påtala en felaktighet under spelperioden. För kort som pekar i fel riktning se lag 65B3.

3. När en felaktighet har skett, får inte träkarlen påtala det under spelperioden men han får göra det när given spelats färdigt. Dock får varje spelare, även träkarlen, försöka hindra en annan spelare från att begå en felaktighet (beträffande träkarlen se lagarna 42 och 43).

4. Man är inte tvungen att påtala ett regelbrott som begåtts av den egna sidan (men se lag 20F5 för korrigering av partnerns till synes felaktiga förklaring).


B. När en felaktighet har påtalats

1. (a) Tävlingsledaren bör tillkallas omgående när en felaktighet har påtalats.

(b) Varje spelare, inklusive träkarlen, får tillkalla tävlingsledaren efter det att en felaktighet har påtalats.

(c) Tillkallande av tävlingsledaren innebär inte att en spelare förlorar några rättigheter han annars hade haft.

(d) Att en spelare påtalar en felaktighet som hans sida har begått, påverkar inte motståndarnas rättigheter.

2. Ingen spelare skall göra något förrän tävlingsledaren klargjort allt som rör korrigering.


C. Korrigering av en felaktighet i förtid
Om den som begått felaktigheten rättar sitt misstag i förtid, kan han dra på sig ytterligare korrigeringar (se utspelsbegränsningar i lag 26).

10. BESLUT OM KORRIGERING
A. Rätten att besluta om korrigering
Endast tävlingsledaren har rätt att besluta om korrigering. Spelarna har inte rätt att på eget initiativ besluta om korrigering (eller avstå från korrigering – se lag 81C5).

B. Upphävande av genomdrivande eller av avstående
från korrigering

Tävlingsledaren kan tillåta eller upphäva varje beslut om eller avstående från korrigering, som spelarna gjort utan hans anvisningar.

C. Valmöjligheter efter en felaktighet

1. När dessa lagar anger en valmöjlighet efter en felaktighet, skall tävlingsledaren förklara alla val som är möjliga.

2. Om en spelare har ett val efter en felaktighet, måste han göra sitt val utan att rådfråga partnern.

3. När lagarna ger den icke-felande sidan ett val efter en felaktighet som begåtts av en motståndare, är det korrekt att välja det mest förmånliga alternativet.

4. Enligt lag 16D2 är det, efter en korrigering av ett regelbrott, korrekt för den felande sidan att bjuda eller spela på ett sätt som är förmånligt för den egna sidan, även om de därigenom verkar dra fördel av sitt eget regelbrott (men se lagarna 27 och 50).


11. FÖRLUST AV RÄTTEN TILL KORRIGERING
A. Åtgärd av den icke-felande sidan
Rätten till korrigering av en felaktighet kan förloras, om en spelare på den icke-felande sidan vidtar någon åtgärd innan tävlingsledaren tillkallats. Tävlingsledaren dömer så t.ex. om den icke-felande sidan kan ha tjänat på det fortsatta handlandet av en motståndare som inte känt till de relevanta bestämmelserna i lagen.

B. Straff sedan rätten till korrigering förlorats
Även sedan rätten till korrigering gått förlorad enligt denna lag, får tävlingsledaren utdöma straff för felaktigt förfarande (se lag 90).

12. TÄVLINGSLEDARENS HANDLINGSFRIHET
A. Rätt att utdela korrigerad poäng
På begäran av en spelare inom den tidsperiod som fastställts i lag 92B, eller på eget initiativ, får tävlingsledaren utdela korrigerad poäng när dessa lagar ger honom möjlighet till det (i lagspel se lag 86). Detta innefattar:

1. Tävlingsledaren får utdela korrigerad poäng, om han anser att dessa lagar inte ger den icke-felande sidan gottgörelse för just den typ av regelbrott som en motståndare har begått.

2. Tävlingsledaren utdelar korrigerad poäng i form av en procentuell poängsats, om ingen korrigering kan göras, så att brickan kan spelas på normalt sätt (se C2 nedan).

3. Tävlingsledaren kan utdela korrigerad poäng om det har förekommit en felaktig korrigering av en felaktighet.


B. Skäl för korrigerad poäng

1. Avsikten med korrigerad poäng är att gottgöra skada för den icke-felande sidan och att ta bort alla fördelar som den felande sidan kan ha fått till följd av regelbrottet. Skada föreligger när en oskyldig sida, till följd av ett regelbrott, får ett resultat vid bordet som är mindre fördelaktigt än vad som hade varit troligt om regelbrottet inte ägt rum – men se C1(b).

2. Tävlingsledaren får inte utdela korrigerad poäng för att korrigeringen enligt dessa lagar är orimligt hård eller alltför fördelaktig för endera sidan.


C. Utdelning av korrigerad poäng

1. (a) När en felaktighet har skett och tävlingsledaren enligt dessa lagar får lov att korrigera ett resultat och kan utdela korrigerad poäng, gör han så. Ett sådant resultat ersätter det resultat som uppnåddes när brickan spelades.

(b) Om den icke-felande sidan, efter felaktigheten, har bidragit till sin egen skada genom ett allvarligt fel (utan förbindelse med regelbrottet) eller med vilt och chansartat handlande, får den i korrigeringen ingen ersättning för den del av skadan som är självförvållad. Den felande sidan skall tilldelas det resultat den hade fått som den normala konsekvensen av sitt regelbrott.

(c) När tävlingsledaren utdelar korrigerad poäng i form av ett nytt resultat, i stället för det som uppnåddes när brickan spelades, skall den icke-felande sidan erhålla det mest gynnsamma resultat som varit troligt, om regelbrottet ej ägt rum. Den felande sidan erhåller det mest ogynnsamma rimliga resultat som varit tänkbart.
För att skipa rättvisa kan en tävlingsjury och LK låta det tilldelade korrigerade resultatet viktas för att återspegla sannolikheten för flera möjliga resultat.

(d) Om möjligheterna är många eller inte uppenbara, får tävlingsledaren tilldela ett korrigerat resultat i form av en procentuell poängsats.

(e) Båda sidor behöver inte få samma resultat.

2. (a) När inget resultat kan uppnås på brickan, på grund av en felaktighet [och se C1(d)], utdelar tävlingsledaren korrigerad poäng i form av en procentuell poängsats, i enlighet med ansvaret för felaktigheten: knappt medel (högst 40% av topscoren i partävling) till en tävlande som direkt handlat fel, medel (50% i partävling) till en tävlande som bara delvis handlat fel, och drygt medel (minst 60% i partävling) till en tävlande som inte gjort något som helst fel.

(b) När tävlingsledaren utdelar ett korrigerat resultat i form av drygt medel eller knappt medel i IMP-beräkning är resultatet vanligen plus eller minus 3 IMP, men det kan variera enligt vad lag 86A tillåter.

(c) Det föregående ändras för en icke-felande tävlande som får ett omgångsresultat som är högre än 60% av den möjliga topscoren eller för en felande sida som får ett omgångsresultat som är lägre än 40% av den möjliga topscoren (eller motsvarande i IMP). Sådana tävlanden får samma procent (eller motsvarigheten i IMP) som de uppnått på övriga brickor i omgången.

3. I individuella tävlingar tillämpar tävlingsledaren korrigeringarna i dessa lagar, liksom bestämmelserna om korrigerad poäng, lika för båda spelarna på den felande sidan, även om endast en av dem är skyldig till felaktigheten. Men tävlingsledaren skall inte utdöma straff för felaktigt förfarande till den felandes partner, om han är av åsikten att denne inte på något sätt är skyldig.

4. När tävlingsledaren utdelar korrigerad poäng i form av två resultat som inte balanserar varandra i en cupmatch, räknas varje tävlandes poäng på brickan separat. Genomsnittet av dessa tilldelas sedan var och en av dem.


13. FELAKTIGT ANTAL KORT
A. Tävlingsledaren anser att given kan spelas
När tävlingsledaren konstaterar att en eller flera av brickans händer innehållit fel antal kort (men se lag 14), och en spelare med en felaktig hand avgivit ett bud, och om tävlingsledaren anser att given kan korrigeras och spelas på normalt sätt, får given spelas utan att några bud ändras. När given spelats färdigt, kan tävlingsledaren utdela korrigerad poäng.

B. Korrigerad poäng och möjlig bestraffning
I annat fall, när ett bud har avgivits, skall tävlingsledaren utdela korrigerad procentuell poäng och får även bestraffa en felande.

C. Färdigspelad giv
Om det efter spelet visar sig att en spelares hand ursprungligen innehöll fler än 13 kort samtidigt som en annan spelare hade färre kort (men se lag 13F), måste resultatet strykas och korrigerad poäng utdelas (lag 86D kan gälla). En felande spelare kan bestraffas för felaktigt förfarande.

D. Inga bud har avgivits
Om det upptäcks att en spelare har haft fel antal kort och hans hand inte har avgivit några bud:

1. Tävlingsledaren skall korrigera felet, och om ingen spelare har sett någon annans kort, skall han beordra att brickan spelas på normalt sätt.

2. När tävlingsledaren konstaterar att ett eller flera av brickans fack innehållit fel antal kort och en spelare sett ett eller fler kort från en annan spelares hand, och tävlingsledaren anser:

(a) att det är mindre troligt att den otillåtna upplysningen kommer att inverka på normal budgivning och spel, tillåter tävlingsledaren att brickan spelas och uträknas. Om han sedan anser att upplysningen har påverkat resultatet på brickan skall tävlingsledaren korrigera resultatet och får bestraffa en felande.

(b) att den otillåtna upplysningen var av sådan vikt att den omöjliggör normalt spel av brickan, skall tävlingsledaren utdela korrigerad procentuell poäng och får bestraffa en felande.


E. Placering eller förflyttning av kort
När tävlingsledaren beordrar spelet att fortsätta enligt den här lagen, är kännedom om var tävlingsledaren placerat eller flyttat ett kort en otilllåten upplysning för partnern till den spelare som hade fel antal kort.

F. För många kort
Alla kort som inte tillhör given tas bort om de hittas. Budgivningen och spelet fortsätter oförändrat. Om det upptäckts att ett sådant kort har spelats i ett fullbordat stick kan korrigerad poäng utdelas.

14. SAKNAT KORT
A. Upptäckt av ofullständig hand före spelets början
Om en eller fler händer upptäcks innehålla färre än 13 kort, medan ingen hand har fler kort än 13, och det första utspelet inte har gjorts, försöker tävlingsledaren finna varje saknat kort, och:

1. om kortet hittas, återställs det till den ofullständiga handen.

2. om kortet ej hittas, rekonstruerar tävlingsledaren given genom att ersätta den med en annan kortlek.

3. budgivningen och spelet fortsätter normalt utan att några avgivna bud ändras, då den rättade handen anses ha haft alla sina kort redan från början.


B. Upptäckt av ofullständig hand efter spelets början
Om en eller fler händer upptäcks innehålla färre än 13 kort, medan ingen hand har fler kort än 13, och upptäckten sker någon gång efter det att det första utspelet har gjorts (fram till slutet av korrigeringsperioden), försöker tävlingsledaren finna varje saknat kort, och:

1. om kortet hittas bland de spelade korten, tillämpas lag 67.

2. om kortet hittas någon annanstans, återställs det till den ofullständiga handen. Korrigering och/eller bestraffningar kan gälla (se 4 nedan).

3. om kortet inte kan hittas, rekonstrueras given med hjälp av en annan kortlek. Korrigering och/eller bestraffningar kan gälla (se 4 nedan).

4. ett kort som återställs till en ofullständig hand enligt avsnitt B i den här lagen anses hela tiden ha tillhört den ofullständiga handen. Det kan bli ett straffkort (lag 50), och underlåtenhet att ha spelat det, kan innebära revoke.


C. Upplysningar från ersatta kort
Kännedom om att ett kort ersatts är en otillåten upplysning för partnern till den spelare som hade fel antal kort.

15. SPEL AV FEL BRICKA
A. Spelarna har inte tidigare spelat brickan
Om spelarna spelar en bricka som ej är avsedd för dem i den ronden (men se C):

1. Normalt låter tävlingsledaren resultatet stå, om ingen av de fyra spelarna tidigare har spelat brickan.

2. Tävlingsledaren kan beordra båda paren att spela den rätta brickan mot varandra vid ett senare tillfälle.


B. En eller flera spelare har redan spelat brickan
Om en tävlande spelar en bricka som han redan har spelat, mot rätt eller fel motståndare, stryks hans andra resultat på brickan, både för hans sida och för hans motståndare. Tävlingsledaren skall utdela korrigerad procentuell poäng till de tävlande som berövats möjligheten att uppnå ett giltigt resultat på brickan.

C. Felet upptäcks under budgivningen
Upptäcker tävlingsledaren, under pågående budgivning, att en tävlande spelar en bricka, som han inte skall spela den ronden, skall tävlingsledaren ogiltigförklara budgivningen och se till att rätta motståndare tar plats vid bordet och att de informeras om sina rättigheter både nu och i kommande ronder. En ny budgivning börjar. Spelarna måste avge samma bud som de bjöd förra gången. Om något bud skiljer sig åt från motsvarande bud i den första budgivningen, skall tävlingsledaren stryka brickan. I annat fall fortsätter spelet som normalt. Tävlingsledaren får utdöma straff för felaktigt förfarande (och korrigerat resultat) om han anser att endera sidan avsiktligt försökt hindra att brickan spelas normalt.

16. TILLÅTNA OCH OTILLÅTNA UPPLYSNINGAR
A. Spelares användande av upplysningar

1. En spelare får använda en upplysning i budgivningen och spelet om:

(a) den kommer från de korrekt avgivna buden och spelade korten på den pågående brickan (inklusive otillåtna bud eller spel som godkänts) och inte påverkats av otillåtna upplysningar från en annan källa; eller

(b) det är en tillåten upplysning från ett återtaget bud eller spel (se D); eller

(c) det är en upplysning som specificerats som tillåten i någon lag eller bestämmelse eller, när så inte specificerats, följer av de lagliga förfaranden som godkänns i dessa lagar och i bestämmelser (men se B1 nedan); eller

(d) det är en upplysning som spelaren kände till innan han tog upp sin hand ur brickan (lag 7B) och lagarna inte hindrar honom från att använda den upplysningen.

2. Spelare får också ta i beaktande en uppskattning av sitt eget resultat, deras motståndares karaktärsdrag, och alla villkor i tävlingsbestämmelserna.

3. Ingen spelare får basera ett bud eller spelsätt på andra upplysningar (sådana upplysningar är otillåtna).

4. Om ett brott mot den här lagen orsakar skada utdömer tävlingsledaren ett korrigerat resultat enligt lag 12C.


B. Otillåtna upplysningar från partnern

1. (a) Om en spelare ger sin partner en otillåten upplysning, som kan antyda ett bud eller spelsätt, t.ex. genom ett påpekande, en fråga, ett svar på en fråga, en oväntad* alertering eller saknad alertering, eller genom uppenbar tvekan, onaturlig snabbhet, speciellt eftertryck, tonfall, en gest, en rörelse, eller ett speciellt beteende, får partnern bland logiska alternativ inte välja ett som bevisligen kan vara föreslaget av den otillåtna upplysningen.

(b) Ett logiskt alternativ är ett som, bland den kategori spelare det gäller och med användande av parets metoder, skulle starkt ha övervägts av en stor andel sådana spelare, av vilka det bedöms några kunde ha valt det.

2. När en spelare anser att en motståndare lämnat en sådan upplysning, och att skada mycket väl kan uppstå, får han tillkännage, såvida inte den Ansvariga Organisationens bestämmelser säger annorlunda (vilket kan vara att tävlingsledaren skall tillkallas), att han förbehåller sig rätten att tillkalla tävlingsledaren senare (motståndarna skall tillkalla tävlingsledaren omedelbart om de inte håller med om att en otillåten upplysning kan ha överförts).

3. När en spelare har tillräckliga skäl att tro att en motståndare bland logiska alternativ valt ett som kan vara påverkat av en sådan upplysning, bör han tillkalla tävlingsledaren när spelet slutar**. Tävlingsledaren skall utdela korrigerad poäng på brickan (se lag 12C), om han anser att ett regelbrott givit den felande en fördel.


C. Otillåtna upplysningar från annat håll

1. Om en spelare oavsiktligt får en upplysning om en bricka han just spelar eller ännu inte har spelat, t.ex. får se fel hand; råkar höra bud, resultat eller kommentarer; ser kort vid ett annat bord; eller ser kort som tillhör en annan spelare vid sitt eget bord innan budgivningen startar, bör tävlingsledaren underrättas omedelbart, helst av den som erhållit upplysningen.

2. Om tävlingsledaren anser att den erhållna upplysningen kan påverka normalt spel, kan han, innan några bud har avgivits:

(a) ändra spelarnas placering vid bordet, om tävlingsformen så medger, så att spelaren som fått upplysning om en viss hand får den handen; eller

(b) om tävlingsformen så medger, beordra att brickan ges om för dessa tävlande; eller

(c) låta brickan spelas färdigt och vara beredd att utdela korrigerad poäng om han bedömer att den otillåtna upplysningen har påverkat resultatet; eller

(d) utdela korrigerad procentuell poäng.

3. Om sådan otillåten upplysning har erhållits när det första budet avgivits i budgivningen och innan brickan spelats färdigt fortsätter tävlingsledaren som i 2(c).


D. Upplysningar från återtagna bud och spel
När ett bud eller ett spelat kort återtagits enligt dessa lagar:

1. En icke-felande sida har rätt att använda alla upplysningar av ett återtaget bud eller kort, oavsett om ändringen görs av den egna sidan eller av motståndarsidan.

2. En felande sida har inte rätt att använda upplysningar av den egna sidans återtagna bud eller kort, eller av den icke-felande sidans återtagna bud eller kort. En spelare i en felande sida får inte, bland logiska alternativ, välja ett som bevisligen kan ha föreslagits framför ett annat, till följd av en otillåten upplysning.

* d.v.s. oväntad i förhållande till hans agerande.

** Det är inget regelbrott att tillkalla tävlingsledaren tidigare eller senare.


(c)2004-2006 Förbundet Svensk Bridge, Nygatan 3, 803 20, Gävle,
Tel: +46 (0)26 65 60 70, Fax: +46 (0)26 12 25 00

Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80