Kommande tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
Rapporterade tävlingar
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
17/02 Munka Ljungby Guld
Publicerad: Saturday 06 June 2009

Budgivning - Innehåll


2007 ÅRS LAGAR FÖR TÄVLINGSBRIDGE.
Inlagt på Spader av: Lars Adie (MID 51619)
Version för utskrift: Länk (pdf-fil)

Budgivningen
BUDGIVNINGSPERIODEN

17. BUDGIVNINGSPERIODEN
A. Budgivningsperioden börjar
Budgivningsperioden för en giv börjar för en sida när endera medspelaren tar ut sina kort från brickan.

B. Det första budet
Den spelare, som enligt brickans märkning är givare, avger det första budet.

C. Efterföljande bud
Spelaren till vänster om givaren avger det andra budet, varefter varje spelare bjuder i tur och ordning medurs.

D. Kort från fel bricka

1. Ett bud upphävs om det avges av en spelare med kort som han tagit upp från fel bricka.

2. Efter att ha sett på den korrekta handen bjuder den felande igen, och budgivningen fortsätter normalt därifrån. Om den felandes MTV har bjudit efter det upphävda budet, skall tävlingsledaren utdela korrigerad procentuell poäng när den felandes nya bud skiljer sig* från hans upphävda bud (den felandes MTV måste upprepa sitt föregående bud) eller om den felandes partner därefter har bjudit över det upphävda budet.

3. Om den felande längre fram upprepar sitt upphävda bud på den giv från vilken han felaktigt tog upp sina kort, får tävlingsledaren låta brickan spelas normalt, men tävlingsledaren skall utdela korrigerad procentuell poäng om den felandes bud skiljer sig* från hans ursprungligen upphävda bud.

4. Bestraffning för felaktigt förfarande (lag 90) kan utdömas förutom de korrigeringar som nämns i 2 och 3 ovan.


E. Budgivningsperiodens slut

1. Budgivningen och budgivningsperioden avslutas enligt

bestämmelserna i lag 22.

2. När ett aktivt bud har följts av tre pass, är budgivningen inte slut om ett av dessa pass avgavs utom tur, och därmed berövade en spelare rätten att bjuda när han stod i tur. När så sker, återgår budgivningen till den överhoppade spelaren, alla följande pass upphävs, och budgivningen fortsätter normalt. lag 16D gäller för de upphävda passen, och varje spelare som passat utom tur är en felande.

* Exempelvis skiljer sig ett ersatt bud från det upphävda om dess
betydelse är mycket annorlunda eller om det är ett psykiskt bud.

18. KONTRAKTSBUD
A. Korrekt angivande
Ett kontraktsbud anger ett trickantal (antal stick utöver sex), från ett till sju, och en benämning. (Pass, dubbelt och redubbelt är bud men inte kontraktsbud.)

B. Att upphäva ett kontraktsbud
Ett kontraktsbud upphäver det föregående kontraktsbudet, om det anger antingen samma antal trick i en högre benämning, eller om det anger ett högre antal trick i valfri benämning.

C. Tillräckligt kontraktsbud
Ett kontraktsbud som upphäver det senast föregående kontraktsbudet är ett tillräckligt kontraktsbud.

D. Otillräckligt kontraktsbud
Ett kontraktsbud som inte upphäver det senast föregående kontraktsbudet är ett otillräckligt kontraktsbud.

E. Rangordningen mellan benämningarna
Rangordningen mellan benämningarna är uppifrån: sang, spader, hjärter, ruter, klöver.

F. Annorlunda metoder
Ansvariga Organisationer får tillåta andra metoder för att ange buden.

19. DUBBLINGAR OCH REDUBBLINGAR
A. Dubblingar

1. En spelare får dubbla endast det senast avgivna kontraktsbudet. Det kontraktsbudet måste ha avgivits av motståndarsidan; ett aktivt bud får inte ha kommit emellan.

2. När en spelare dubblar, bör han inte ange det trickantal eller den benämning som dubblingen avser. Det enda korrekta angivandet är ordet ”dubbelt”.

3. Om en spelare vid sin dubbling felaktigt anger budets benämning eller trickantal, gäller dubblingen det i verkligheten avgivna kontraktsbudet. (lag 16 – Otillåtna upplysningar – kan gälla.)


B. Redubblingar

1. En spelare får redubbla endast den senast avgivna dubblingen. Den dubblingen måste ha avgivits av en motståndare; ett aktivt bud får inte ha kommit emellan.

2. När en spelare redubblar, bör han inte ange det trickantal eller den benämning som redubblingen avser. Det enda korrekta angivandet är ordet ”redubbelt”.

3. Om en spelare vid sin redubbling felaktigt anger budets benämning eller trickantal, gäller redubblingen det i verkligheten avgivna kontraktsbudet. (lag 16 – Otillåtna upplysningar – kan gälla.)


C. Upphävd dubbling eller redubbling
Varje dubbling eller redubbling upphävs av ett följande regelrätt aktivt bud.

D. Poängen för ett dubblat eller redubblat kontrakt
Om ett dubblat eller redubblat kontraktsbud ej följs av ett regelrätt aktivt bud, höjs poängvärdena enligt lag 77
20. UPPREPNING OCH FÖRKLARING AV BUD
A. Bud som ej klart uppfattats
En spelare kan begära ett omedelbart förtydligande om han inte uppfattat vilket bud som avgivits.

B. Upprepning av budgivningen under budgivningsperioden
Under budgivningsperioden har en spelare rätt att få alla tidigare bud upprepade* när han står i tur att bjuda, såvida inte han enligt lagen är skyldig att passa. Alerteringar skall också ingå i svaret på hans begäran. En spelare får inte bara fråga om en del av budgivningen och har inte heller rätt att avbryta återgivningen innan den är färdig.

C. Upprepning efter det avslutande passet

1. Efter det avslutande passet har vilken som helst av motspelarna rätt att fråga ifall det är han som skall göra det första utspelet (se lag 47E och lag 41).

2. Spelföraren** eller någon av motspelarna får, när han står i tur att spela sitt första kort, begära att hela budgivningen upprepas* (se lag 41B och lag 41C). Liksom i B får spelaren inte begära bara en del av budgivningen eller avbryta återgivningen.


D. Vem som får återge budgivningen
En begäran om återgivning* av budgivningen skall endast besvaras av en motståndare.

E. Rättelse av fel i återgivningen
Alla spelare, även träkarlen och en spelare som av lagarna dömts att passa, är ansvariga för att en felaktighet i återgivningen* omedelbart rättas (se lag 12C1 om en okorrigerad återgivning orsakar skada).

F. Förklaring av bud

1. Under budgivningen och före det avslutande passet har en spelare rätt att begära förklaring av motståndarnas tidigare budgivning, men bara när han själv står i tur att bjuda. Han har rätt att få förklaringar om de avgivna buden, om relevanta alternativa bud som inte gjordes, och om relevanta slutsatser från det val av bud där dessa har med parets överenskommelser att göra. Utom när tävlingsledaren ger andra direktiv, skall svaren ges av partnern till den spelare som avgav budet i fråga. Partnern till den spelare som ställer frågor får inte ställa följdfrågor förrän det är hans tur att bjuda eller spela. lag 16 kan gälla och den Ansvariga Organisationen kan begära att förklaringarna görs skriftligt.

2. Efter det avslutande passet och under hela spelperioden, får vilken som helst av motspelarna, när han står i tur att spela, begära en förklaring av motståndarnas budgivning. När spelföraren skall spela från handen eller träkarlen, får han begära en förklaring av en motspelares bud eller spelkonventioner. Förklaringar skall ges på samma sätt som i 1 och av partnern till den spelare vars bud eller spel förklaras.

3. Enligt 1 och 2 ovan får en spelare fråga om ett enda bud, men lag 16B1 kan gälla.

4. Om en spelare så småningom kommer på att hans förklaring var felaktig eller ofullständig, måste han tillkalla tävlingsledaren omedelbart. Tävlingsledaren tillämpar lag 21B eller lag lag 40B4.

5. (a) En spelare, vars partner lämnat en felaktig förklaring, får inte korrigera förklaringen under budgivningen, ej heller med sitt uppträdande på något sätt antyda att ett fel har begåtts. ”Felaktig förklaring” innefattar här underlåtenhet att alertera (eller tillkännage) enligt tävlingsbestämmelserna eller en alertering (eller ett tillkännagivande) som inte krävs av tävlingsbestämmelserna.

(b) Spelaren måste tillkalla tävlingsledaren och informera sina motståndare att han anser att hans partners förklaring var felaktig (se lag 75), men bara vid första tillåtna tillfälle, vilket är

(i) för en motspelare, när given är färdigspelad.
(ii) för spelföraren eller träkarlen, efter budgivningens avslutande pass.

6. Om tävlingsledaren anser att en spelare har baserat sitt handlande på en felaktig upplysning från en av motståndarna, se lag 21 respektive 47E.


G. Felaktigt förfarande

1. Det är oriktigt att ställa en fråga enbart för partnerns del.

2. Utom när den Ansvariga Organisationen så tillåter, får en spelare inte konsultera sitt eget deklarationskort och sina anteckningar under budgivnings- och spelperioden, men se lag 40B2(b).

* När buden inte sker muntligt måste de som svarar
försäkra sig om att den motståndare som ställer frågorna
förstår vilka bud som har avgivits.

** Spelförarens första tur att spela ett kort är från träkarlen,
såvida inte han har godkänt ett utspel utom tur.

21. BUD BASERAT PÅ FELAKTIG FÖRKLARING
A. Bud baserat på eget missförstånd
Ingen spelare har rätt till korrigering eller gottgörelse om han agerar på basis av ett eget missförstånd.

B. Bud baserat på oriktig upplysning från en motståndare

1. (a) Innan budgivningsperioden avslutats, och förutsatt att hans partner inte har avgivit ett senare bud, får en spelare ändra ett bud utan annan korrigering för hans sida om tävlingsledaren bedömer att beslutet att avge det budet mycket väl kan vara påverkat av en felaktig förklaring från en motståndare (se lag 17E). Underlåtenhet att omedelbart alertera, när alertering krävs av den Ansvariga Organisationen, räknas som felaktig förklaring.

(b) Tävlingsledaren skall förutsätta felaktig förklaring snarare än felaktigt bud i avsaknad av bevis på motsatsen.

2. När en spelare väljer att ändra sitt bud på grund av en felaktig förklaring (som i 1 ovan), får även hans MTV ändra vilket avgivet bud som helst, utan annan korrigering, såvida inte tävlingsledaren efter given anser att det återtagna budet har lämnat sådana upplysningar att det skadade den icke-felande sidan, då lag 16D gäller.

3. När det är för sent att ändra ett bud och tävlingsledaren bedömer att den felande sidan fick en fördel av felaktigheten, skall han utdela korrigerad poäng.


BUDGIVNINGENS SLUT

22. NÄR BUDGIVNINGEN HAR AVSLUTATS
A. Budgivningens slut
Budgivningen avslutas när:

1. alla fyra spelarna passar (men se lag 25). Händerna stoppas tillbaka i brickan utan att spelas. Omgiv skall inte ske.

2. en eller flera spelare har bjudit ett kontraktsbud, och tre pass i turordning har följt på det sista aktiva budet. Det sista kontraktsbudet blir slutbud (men se lag 19D).


B. Budgivningsperiodens slut

1. Budgivningsperioden är slut när budgivningen avslutats enligt A2 ovan, och endera motspelaren vänder upp ett utspelskort. (Om utspelet är utom tur se lag 54.) Tiden mellan budgivningens slut och budgivningsperiodens slut kallas förtydligandeperioden.

2. Om ingen spelare bjuder (se A1) tar budgivningsperioden slut när alla fyra händerna har stoppats tillbaka i brickan.


23. KÄNNEDOM OM MÖJLIG SKADA
Närhelst tävlingsledaren anser att en felande vid tiden för sin felaktighet kunde ha vetat att den mycket väl kunde skada den icke-felande sidan, skall han beordra budgivningen och spelet att fortsätta (om det ännu pågår). När spelet är avslutat utdelar tävlingsledaren korrigerad poäng om han anser att den felande sidan dragit fördel av felaktigheten*.

* Till exempel när partnern tvingats passa.

VISAT KORT UNDER BUDGIVNINGEN

24. KORT SOM VISATS ELLER SPELATS FÖRE SPELPERIODEN
När tävlingsledaren fastställer att en spelare under budgivningsperioden genom egen förskyllan hållit sina kort så att hans partner kunnat se bildsidan på ett eller flera av korten, skall tävlingsledaren beordra att varje sådant kort läggs med framsidan uppåt på bordet tills budgivningsperioden är slut. Upplysningar från sådana visade kort är tilllåtna för den icke-felande sidan men otillåtna för den felande sidan. Om den felande blir spelförare eller träkarl plockas korten upp och återställs till handen. Om den felande blir motspelare blir varje sådant kort ett straffkort (se lag 50), och:

A. Lågt kort som ej spelats ut i förtid
Om det är ett kort under tia och kortet inte spelats ut i förtid, tillkommer ingen ytterligare korrigering.

B. Ett enstaka honnörskort eller ett kort som spelats ut i förtid
Om det är ett honnörskort, eller om det är ett kort (oavsett valör) som spelats ut i förtid, måste den felandes partner passa nästa gång han står i tur att bjuda (se lag 23 om ett pass skadar den icke-felande sidan).

C. Två eller fler visade kort
Om två eller fler kort visats, måste den felandes partner passa nästa gång han står i tur att bjuda (se lag 23 om ett pass skadar den icke-felande sidan).

ÄNDRADE BUD

25. LAGLIGA OCH OLAGLIGA ÄNDRINGAR AV BUD
A. Oavsiktligt bud

1. Innan hans partner bjudit, får en spelare ändra ett oavsiktligt bud till det han avsåg, men endast om han gör eller försöker göra detta utan tankepaus. Det senare (avsedda) budet gäller och kan bedömas enligt tillämplig lag*.

2. Inget bud får ändras om partnern redan har avgivit ett bud efter det oavsiktliga budet.

3. Om budgivningen tar slut innan det är partnerns tur, får inget bud ersättas efter budgivningsperiodens slut (se lag 22).

4. Om ett bud får ersättas, får MTV återta varje bud han kan ha avgivit efter det första budet. Upplysningar från det återtagna budet är bara tillåtna för hans sida. Ingen ytterligare korrigering skall ske.


B. Avsiktligt bud

1. Ett ersatt bud som inte tillåts enligt A kan godkännas av den felandes MTV. (Det godkänns om MTV avsiktligt bjuder efter det.) Det första budet tas då tillbaka, det andra budet gäller, och budgivningen fortsätter.

2. Utom som i 1 upphävs ett ersatt bud som inte tillåts enligt A. Det ursprungliga budet står kvar och budgivningen fortsätter.

3. Lag 16D gäller för ett återtaget eller struket bud.

* Se lag 112 om budlådor.

26. ÅTERTAGNA BUD, UTSPELSBEGRÄNSNINGAR
När en felandes bud återtas och ändras till ett annat* slutgiltigt bud i den budronden, gäller följande om han blir motspelare:

A. Budet anknöt till viss färg
om det återtagna budet anknöt endast till en viss färg eller färger (och ingen annan färg), och

1. om varje sådan färg specificerades i det regelrätta budet av samma spelare, utgår ingen utspelsbegränsning, men se lag 16D.

2. om någon sådan färg som specificerades i det återtagna budet inte specificeras av samma spelare i den regelrätta budgivningen, och den felandes partner för första gången skall spela ut (som kan vara det första utspelet), får spelföraren antingen,

(a) begära att den felandes partner spelar en sådan färg (om det finns flera, väljer spelföraren vilken), eller

(b) förbjuda den felandes partner att spela (en) sådan färg. Det förbudet gäller så länge den felandes partner behåller detta utspel.


B. Övriga återtagna bud
För övriga återtagna bud, får spelföraren förbjuda den felandes partner att spela vilken färg som helst när han första gången skall spela ut, inklusive det första utspelet, ett förbud som gäller så länge han behåller detta utspel.

* Ett bud som upprepas med en mycket annorlunda betydelse
skall anses vara ett annorlunda bud.

OTILLRÄCKLIGT KONTRAKTSBUD

27. OTILLRÄCKLIGT KONTRAKTSBUD
A. Otillräckligt kontraktsbud godkännes

1. Varje otillräckligt kontraktsbud kan godkännas (behandlas som regelrätt) av den felandes MTV. Det godkännes om den spelaren bjuder.

2. Om en spelare avger ett otillräckligt bud utom tur, gäller lag 31.


B. Otillräckligt kontraktsbud godkännes ej
Om ett otillräckligt kontraktsbud som är avgivit i tur ej godkännes (se A), måste det rättas genom att ersättas med ett regelrätt bud (men se 3 nedan). Sedan

1. (a) om det otillräckliga budet ändras till ett kontraktsbud på lägs-ta tillräckliga nivå i samma benämning, och tävlingsledaren anser det obestridligt att varken det otillräckliga budet eller det ersatta budet är artificiellt, fortsätter budgivningen utan korrigering. Lag 16D gäller inte, men se D nedan.

(b) om, utom som i (a), det otillräckliga budet ändras till ett regelrätt bud (d.v.s. även pass, dubbelt eller redubbelt), som enligt tävlingsledarens åsikt har samma betydelse* som, eller en mera precis betydelse* än, det otillräckliga budet (en sådan betydelse finns helt och hållet med i de möjliga betydelserna av det otillräckliga budet), fortsätter budgivningen utan korrigering, men se D nedan.

2. utom vad som står i B1 ovan, om det otillräckliga budet ändras till ett tillräckligt kontraktsbud eller pass, måste den felandes partner
passa under resten av budgivningen. Utspelsbegränsningarna i lag 26 kan gälla, och se lag 23.

3. utom vad som står i B1(b) ovan, om den felande försöker ändra det otillräckliga kontraktsbudet till dubbelt eller redubbelt, upphävs det budet. Den felande måste ersätta budet i enlighet med det föregående, och hans partner måste sedan passa under resten av budgivningen. Utspelsbegränsningarna i lag 26 kan gälla. Se också lag 23

4. om den felande försöker ändra det otillräckliga kontraktsbudet till ett annat otillräckligt kontraktsbud, dömer tävlingsledaren som i 3 om den felandes MTV inte godkänner det nya otillräckliga budet, som han har rätt till enligt A.


C. Ändring i förtid
Om den felande ersätter sitt otillräckliga kontraktsbud innan tävlingsledaren har beslutat om korrigering, och det otillräckliga budet inte har godkänts i enlighet med A, gäller det nya budet. Tävlingsledaren tillämpar det relevanta föregående avsnittet på det ersatta budet.

D. Den icke-felande sidan skadas
Om tävlingsledaren har tillämpat B1 och efter spelets slut anser att resultatet på brickan mycket väl kunde ha blivit annorlunda utan hjälp av regelbrottet och att den icke-felande sidan som en konsekvens därav har skadats (se lag 12B), skall kan utdela korrigerad poäng. I sin korrigering skall han försöka bedöma så nära som möjligt det troliga resultatet på brickan om det otillräckliga budet inte hade avgivits.

* Betydelsen av (upplysningar från) ett bud är kännedomen
om vad det visar och vad det utesluter.

BUD UTOM TUR

28. BUD SOM ANSES AVGIVNA I RÄTT TUR
A. MTH har dömts att passa
Ett bud som avges när det är MTH:s tur att bjuda anses avgivet i rätt tur om denne motståndare enligt lagen är tvungen att passa.

B. Bud av rätt spelare upphäver bud utom tur
Ett bud anses avgivet i rätt tur när det bjudits av spelaren i tur, innan det beslutats om korrigering för ett motståndarbud utom tur. Därmed bortfaller varje rätt till korrigering för budet utom tur. Budgivningen fortsätter som om motståndaren inte bjöd vid det felaktiga tillfället, men lag 16D2 gäller.

29. BEHANDLING AV BUD UTOM TUR
A. Förverkande av rätten till korrigering
Efter ett bud utom tur, kan den felandes MTV välja att bjuda, varigenom rätten till varje korrigering förloras.

B. Bud utom tur upphävs
Om inte A gäller, upphävs ett bud utom tur och budgivningen återgår till den spelare som stod i tur att bjuda. Den felande får avge vilket regelrätt bud som helst, när det blir hans tur att bjuda, men hans sida kan bli föremål för bestämmelserna för korrigering i lagarna 30, 31 eller 32.

C. Artificiellt bud utom tur
Om ett bud utom tur är artificiellt, gäller reglerna i lagarna 30, 31 och 32 för de visade benämningarna i stället för den bjudna benämningen.

30. PASS UTOM TUR
Om en spelare har passat utom tur och passet upphävts, därför att möjligheten i lag 29A inte har utnyttjats, gäller följande bestämmelser (om passet är artificiellt, se C).

A. Innan någon avgivit ett kontraktsbud
Om en spelare passar utom tur innan något kontraktsbud avgivits, måste den felande passa vid nästa tillfälle. Lag 23 kan bli tillämplig.

B. Efter att någon avgivit ett kontraktsbud

1. Om en spelare passar utom tur när det var hans MTH som stod i tur att bjuda, och något kontraktsbud har avgivits, måste den felande passa när det blir hans tur att bjuda.

2. (a) Om en spelare passar utom tur när det var hans partners tur att bjuda, och något kontraktsbud har avgivits, måste den felande passa under resten av budgivningen. Lag 23 kan bli tillämplig.

(b) Den felandes partner får avge vilket som helst tillräckligt kontraktsbud eller passa, men han får inte dubbla eller redubbla vid detta tillfälle. Lag 23 kan bli tillämplig.

3. När en spelare har passat utom tur när det var hans MTV som stod i tur att bjuda behandlas passet som ett ändrat bud. Lag 25 tilllämpas.


C. När passet är artificiellt
Om passet utom tur är artificiellt eller om det är ett pass på ett artificiellt bud, gäller lag 31, inte lag 30.

31. KONTRAKTSBUD UTOM TUR
När en spelare har avgivit ett kontraktsbud utom tur, har passat artificiellt eller har passat på partnerns artificiella bud (se lag 30C), och möjligheten att upphäva budet enligt lag 29A inte har utnyttjats, gäller följande bestämmelser:

A. MTH stod i tur att bjuda
När den felande har bjudit och det var hans MTH som stod i tur att bjuda, gäller:

1. Om denne motståndare passar, skall budet utom tur upprepas. Är det budet regelrätt skall ingen korrigering göras.

2. Om denne motståndare bjuder ett regelrätt* aktivt bud, får den felande avge vilket regelrätt bud som helst. Om detta bud

(a) är i samma benämning som budet utom tur, måste den felandes partner passa vid nästa tillfälle (se lag 23).

(b) inte är i samma benämning som budet utom tur, eller om budet utom tur var ett artificiellt pass eller ett pass på partnerns artificiella bud, kan utspelsbegränsningarna i lag 26 gälla. Den felandes partner måste passa under resten av budgivningen (se lag 23).


B. Partnern eller MTV stod i tur att bjuda
När den felande bjöd ett kontraktsbud och det var hans partners tur att bjuda, eller om det var hans MTV som stod i tur att bjuda, och den felande inte tidigare har bjudit**, måste den felandes partner passa under resten av budgivningen (se lag 23 om passet skadar den icke-felande sidan). Utspelsbegränsningar enligt lag 26 kan gälla.

* Ett olagligt bud av MTH korrigeras som vanligt.

** Senare bud när MTV står i tur att bjuda behandlas
som ändrade bud, och lag 25 gäller.

32. DUBBLING OCH REDUBBLING UTOM TUR
En dubbling eller redubbling utom tur kan godkännas av den motståndare som står i tur att bjuda (se lag 29A), bortsett från att en regelstridig dubbling eller redubbling aldrig får godkännas (om den felandes MTV trots det bjuder, se lag 36). Om budet utom tur inte godkännes, upphävs det, utspelsbegränsningarna i lag 26B kan gälla, och:

A. När den felandes partner skulle bjuda
om en dubbling eller redubbling utom tur avgavs när det var den felandes partners tur att bjuda, måste den felandes partner passa under resten av budgivningen (se lag 23 om passet skadar den icke-felande sidan).

B. När MTH stod i tur att bjuda
om en dubbling eller redubbling utom tur avgavs när den felandes MTH stod i tur att bjuda, gäller:

1. Om den felandes MTH passar, måste den felande upprepa dubblingen eller redubblingen utom tur. Ingen korrigering skall göras, såvida inte dubblingen eller redubblingen är regelstridig, i vilket fall lag 36 tillämpas.

2. Om den felandes MTH avger ett aktivt bud, får den felande avge vilket regelrätt bud som helst, men den felandes partner måste passa under resten av budgivningen. Se lag 23 om passet skadar den icke-felande sidan.


33. SAMTIDIGA BUD
Ett bud som avges samtidigt som ett i rätt tur avgivet bud anses ha bjudits efter detta.

34. BIBEHÅLLEN RÄTT ATT BJUDA
Om det förekommit tre pass i följd, och minst ett varit utom tur, tilllämpas lag lag 17E2.

OTILLÅTNA BUD

35. OTILLÅTNA BUD
Följande bud är otillåtna:

1. En dubbling eller redubbling som inte tillåts enligt lag 19. Lag 36 tillämpas.

2. Ett aktivt bud av en spelare som måste passa. Lag 37 tillämpas.

3. Ett kontraktsbud på högre tricknivå än 7. Lag 38 tillämpas.

4. Ett bud efter budgivningens avslutande pass. Lag 39 tillämpas.


36. OTILLÅTNA DUBBLINGAR OCH REDUBBLINGAR
A. Den felandes MTV bjuder innan korrigering
Om den felandes MTV bjuder innan korrigering av en otillåten dubbling eller redubbling gjorts, skall det felaktiga budet och alla följande upphävas. Budgivningen återgår till den spelare som stod i tur att bjuda och fortsätter som om ingen felaktighet begåtts. Utspelsbegränsningarna i lag 26 gäller inte.

B. Den felandes MTV bjuder inte innan korrigering
När A inte gäller:

1. varje dubbling eller redubbling som inte är tillåten enligt lag 19 upphävs.

2. den felande måste i stället avge ett regelrätt bud, budgivningen fortsätter, och den felandes partner måste passa under resten av budgivningen.

3. lag 23 kan gälla. Utspelsbegränsningarna i lag 26 kan gälla.

4. är budet utom tur, återgår budgivningen till spelaren som stod i tur att bjuda. Den felande får avge vilket regelrätt bud som helst när han skall bjuda, och den felandes partner måste passa under resten av budgivningen. Lag 23 kan gälla. Utspelsbegränsningarna i lag 26 kan gälla.


37. BUD I STRID MOT SKYLDIGHETEN ATT PASSA
A. Den felandes MTV bjuder innan korrigering
Om det otillåtna budet var ett aktivt bud av en spelare, som enligt lagen är skyldig att passa (men inte en dubbling eller redubbling i strid med lag 19A1 eller lag 19B1), och den felandes MTV bjuder innan tävlingsledaren har beslutat om korrigering, skall det budet och alla följande bud gälla. Om den felande dömts att passa under resten av budgivningen, måste han fortfarande passa varje gång det är hans tur. Utspelsbegränsningarna i lag 26 gäller inte.

B. Den felandes MTV bjuder inte innan korrigering
När A inte gäller:

1. ett aktivt bud av en spelare som av lagen dömts att passa upphävs.

2. budet ersätts med ett pass, budgivningen fortsätter och båda spelarna i den felande sidan måste passa under resten av budgivningen. Lag 23 kan gälla. Utspelsbegränsningarna i lag 26 kan gälla.


38. BUD ÖVER 7-TRICKSNIVÅN
A. Får inte spelas
Ett kontrakt högre än 7 trick får aldrig spelas.

B. Budet och alla följande bud upphävs
Ett bud på mer än 7 trick upphävs tillsammans med alla följande bud.

C. Den felande sidan måste passa
Budet måste ersättas med pass; budgivningen fortsätter såvida inte den är avslutad, och båda spelarna på den felande sidan måste passa under resten av budgivningen.

D. Möjligen kan lag 23 och lag 26 inte användas
Lag 23 kan gälla och utspelsbegränsningarna i lag 26 kan gälla, utom då den felandes MTV har bjudit efter regelbrottet och före korrigeringen, då dessa två lagar inte kan användas.

39. BUD EFTER DET AVSLUTANDE PASSET
A. Upphävda bud
Alla bud som avgivits efter budgivningens avslutande pass ogiltigförklaras.

B. Pass av en motspelare eller vilket bud som helst från spelföraren eller träkarlen
Om den felandes MTV bjuder innan korrigering eller om regelbrottet är ett pass från en motspelare eller vilket bud som helst från den blivande spelföraren eller träkarlen, sker ingen ytterligare korrigering.

C. Aktiva bud från en motspelare
Om den felandes MTV inte har bjudit efter regelbrottet, och regelbrottet är ett aktivt bud av en motspelare, kan utspelsbegränsningarna i lag 26 gälla.

KONVENTIONER OCH ÖVERENSKOMMELSER

40. SAMFÖRSTÅND MED PARTNERN
A. Spelarnas systemöverenskommelser

1. (a) Förståelsen av de metoder som ett par använder sig av kan ha uppnåtts genom öppen diskussion eller underförstått genom ömsesidig erfarenhet eller medvetenhet av spelarna.

(b) Varje par har en skyldighet att offentliggöra sina överenskommelser för motståndarna innan man börjar spela mot dem. Den Ansvariga Organisationen bestämmer på vilket sätt detta skall ske.

2. Upplysningar som överförs till partnern genom sådana överenskommelser måste ske med hjälp av de avgivna buden, de spelade korten och den aktuella givens villkor. Varje spelare har rätt att ta hjälp av den regelrätta budgivningen och, bortsett från undantagen i dessa lagar, de kort som han har sett. Han har rätt att använda upplysningar som angivits som tillåtna på annan plats i dessa lagar. (Se lag 73C.)

3. En spelare får använda sig av vilket bud eller spelsätt som helst, utan att i förväg upplysa om det, under förutsättning att det inte baseras på någon form av odeklarerad överenskommelse med partnern (se lag 40C1).


B. Speciella överenskommelser med partnern

1. (a) Den Ansvariga Organisationen får bestämma att vissa överenskommelser mellan medspelarna är ”speciella överenskommelser med partnern”. En speciell överenskommelse med partnern är en, vars betydelse inte lätt kan förstås eller förutses av en stor del av spelarna i tävlingen.

(b) Oavsett om den är öppen eller underförstådd, är en överenskommelse mellan spelarna i ett par en systemöverenskommelse. En konvention inkluderas, såvida inte den Ansvariga Organisationen bestämmer annorlunda, bland de överenskommelser och tillämpningar som utgör systemöverenskommelser, precis som alla bud som har en artificiell betydelse.

2. (a) Den Ansvariga Organisationen har befogenhet att utan begränsningar tillåta, förbjuda, eller ställa krav på vilka speciella system
överenskommelser som helst. Den kan föreskriva en ”systemdeklaration”, med eller utan tilläggsblad, för en uppställning över ett pars överenskommelser, och bestämma hur den används. Den Ansvariga Organisationen kan föreskriva alertering och/eller andra metoder för att förklara ett pars metoder. Den kan ändra det allmänna kravet att betydelsen av ett bud eller spelsätt inte skall ändras beroende på vem i paret som gör det (en sådan bestämmelse får inte begränsa stil och omdöme, bara metoder).

(b) Såvida inte den Ansvariga Organisationen bestämmer annorlunda, får en spelare inte konsultera sin egen systemdeklaration från det att budgivningsperioden börjar och fram till spelet avslutas, bortsett från att spelarna i den spelförande sidan (bara) får konsultera sin egen systemdeklaration under förtydligandeperioden.

(c) Såvida inte den Ansvariga Organisationen beslutar annat, får en spelare konsultera sina motståndares deklarationskort

(i) innan budgivningen startar,
(ii) under förtydligandeperioden, och
(iii) under budgivningen och spelet, men bara när det är hans tur att bjuda eller spela.

(d) Den Ansvariga Organisationen får begränsa användandet av psykiska artificiella bud.

3. Den Ansvariga Organisationen får förbjuda en i förväg gjord överenskommelse av ett par att ändra sina deklarerade överenskommelser under budgivningen eller spelet efter en ställd fråga, ett svar på en fråga, eller efter någon felaktighet.

4. En sida som lidit skada till följd av motståndarnas underlåtenhet att förklara betydelsen av ett bud eller ett spelsätt i enlighet med dessa lagar, har rätt till korrigering i form av korrigerad poäng.

5. När en sida lider skada för att en motståndare använder en speciell överenskommelse som inte är tillåten enligt tävlingsbestämmelserna skall poängen korrigeras. En sida som bryter mot de bestämmelserna kan bestraffas för felaktigt förfarande.

6. (a) När en spelare förklarar betydelsen av partnerns bud eller spelsätt på en fråga från en motståndare (se lag 20), skall spelaren redogöra för alla upplysningar han får genom överenskommelser eller samspelthet med partnern, men han behöver inte avslöja slutsatser som han drar tack vare kunnande och erfarenhet i frågor som bridgespelare i allmänhet känner till.

(b) Tävlingsledaren korrigerar resultatet om upplysningar som saknas i förklaringen är viktiga för motståndarens handlande, så att motståndaren därigenom lider skada.


C. Avvikelse från systemet och psykiska aktioner

1. En spelare får avvika från sin sidas deklarerade överenskommelser, alltid under förutsättning att hans partner inte har större anledning att förutse avvikelsen än motståndarna. Upprepade avvikelser leder till underförstådda överenskommelser, vilka sedan blir en del av parets metoder och måste deklareras i enlighet med bestämmelserna om hur man deklarerar sitt system. Om tävlingsledaren finner att det förekommit odeklarerade överenskommelser som har skadat motståndarna skall han korrigera resultatet och får utdöma straff för felaktigt förfarande.

2. Utöver det ovan sagda har ingen spelare skyldighet att förklara för sina motståndare att han har avvikit från sina deklarerade metoder.

3. (a) Såvida inte den Ansvariga Organisationen tillåter det, får inte en spelare under budgivningen och spelet använda hjälpmedel som kan stödja minnet, utföra beräkningar eller informera om bud- eller spelteknik.

(b) Upprepade brott mot kravet att deklarera parets överenskommelser kan bestraffas.



(c)2004-2006 Förbundet Svensk Bridge, Nygatan 3, 803 20, Gävle,
Tel: +46 (0)26 65 60 70, Fax: +46 (0)26 12 25 00

Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80