Kommande tävlingar
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
26/06 Ölandsveckan: A-final
Rapporterade tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
Svensk Bridge - Spader :: Forum :: Lerums BK
<< Föregående tråd | Nästa tråd >>   

Ett minnesvärt 65-årskalas

Författare Post
Göran Holmberg [41160]
Wed 25 May 2011, 10:46
Registrerad medlem #41160
inlägg: 151
Jag minns min egen 65-årsdaq. Tänkte att, jodå, så långt var allt gott.... även om det inte var som i min krafts dagar vid 50. Men det fanns hopp om ett antal år till.

I dag, den 21 maj deltog jag i ett minnesvärt firande av en kär väns 65-årsdag. Den här kamraten har sakta men säkert vuxit sig starkare och vitalare medan åren farit olika hårt fram med vänkretsen. Vid 65 är vännen nu i sitt livs bästa kondition och styrka.

Det handlar om Lerums Bridgeklubb.

Födelsedagsfirandet har planerats in i minsta detalj av ett kärngäng och med generösa insatser av många entusiastiska medlemmar. Precis som när vi skulle fördubbla vår lokalyta så stod nu volontärerna på kö för att bidra. Ja, det fanns fler frivilliga än vad det fanns uppgifter.

Det skulle ordnas med varieté. Tipspromenad skulle planeras. Råvaror för middagen skulle inhandlas. Prisborden skulle planeras och förberedas. Celebriteter skulle inbjudas. Den svårflirtade lokalpressen skulle övertalas. Förhandlingar med grannlokalens hyresgäst skulle genomföras. Någon måste ta hand om matlagning, servering, avdukning och disk. Kort sagt, det var ett jätteprojekt som stod för dörren.

Jag såg hur ordförande Britt-Marie Wahlgren gick in i sin typiska planeringskoma. Hon älskar att planera komplicerade händelseförlopp. Hon älskar klubben och hon fokuserar alltid på trivsel och glädje. E-postmeddelanden med frågor och förslag till oss i styrelsen haglade in under förberedelsetiden. Jag fick stänga av mitt spamfilter.

Inga Elgquist, Ann Hagensen och Britt-Marie Wahlgren tillbringade hela onsdagen i köket. Det knäcktes mängder av ägg och det skapades punschparfait för 64 gäster. Vad gör man då med alla dessa äggvitor som blev över? Budapestlängder så klart. Snacka om optimalt resursutnyttjande!

Britt-Marie, Inga och Ann vispar äggvita så att handlederna krampar:


Planeringen flöt på utan minsta gnissel eller problem. Det var bara ett litet aber. Alla medlemmar kunde inte få plats. Vi är över 200 aktiva bridgespelare i vår klubb, men vi var tvungna att begränsa intaget till 32 par. Jag garanterar att de som kom tillhör de lyckligt lottade! Detta blev en tillställning att minnas!

De slutliga förberedelserna skedde tidigt på festdagen. Då förbereddes drinkar, snittar och sallad. Denna sallad är underbart god. Det har nästan blivit en tradition hos oss att Alf och Berit Falk komponerar den, så också denna gång.

Alf och Berit tärnar sharon, vindruvor och annat gott:


15:45 börjar gästerna strömma till. Det serverades snittar och drinkar. Det doftar av tvål, parfym och rakvatten. Alla är uppklädda och sorlet är öronbedövande. Social kompetens är ett signum för medlemmarna i LBK. Lerums Tidning är där och tar bilder under minglandet.

Bengt, Hugo och Mavis i muntert samtal:


Kvällens toastmaster Ragnar Swahn tar mikrofonen och hälsar alla välkomna.
TL Lars-Peter Grevillius ber oss ta plats vid spelborden för tre ronders spel á 3 brickor före maten.

Vid TL-bordet A1 ser vi Ragnar, Lars-Peter och Ann-Marie:


Uppklädda festspelare i Spinneriet:


Medan vi spelar så pågår intensiva aktiviteter i köket. Jodå, vi har ett eget kök i lokalen och grillutrustning utanför entrén.
Ordförandes barnbarn Leó och hans studiekompis Ulrika jobbar med salladsskålar, gratänger, vinflaskor, lättöl, Ramlösa, grillning, uppläggningsfat och allt vad som krävs för en god måltid.

Dukade bord:


Leó och Ulrika grillar, påhejade av Britt-Marie


Så var det då dags att flytta över till de dukade borden. Vid varje bordsände sitter en värd/värdinna som ser till att alla har det bra och att inget saknas. Det serveras kolgrillad fläskfilé med potatisgratäng och sallad. Det är helt fantastiskt att LBK kan rigga en bättre middagsbjudning för 64 personer i klubblokalen och ändå ha plats för att spela bridge. Allt med husets egna resurser!

Leif och Christina Norlin får ordet och framför en fantastisk tvåstämmig (a cappella) hyllningssång till jubilaren. Helt fantastiskt! Vi har så många olika och spännande talanger i vår klubb. Här finner vi estradörer, snickare, bildkonstnärer, mattläggare, elektriker, IT-experter och mycket annat. Bridgespel verkar samla alla typer av människor.

Efterrätten kommer in. Det är punschparfait, rikligt dekorerad med stora och välsmakande björnbär.

Ordförande, Britt-Marie Wahlgren får ordet.
Först får vi en beskrivning av hur det troligen gick till att spela bridge när klubben grundades. Sedan tas vi med på en 65-årsfärd in i nutid. Det innebar en resa från handblandade givar med papperprotokoll till brickläggningsmaskin, Bridgemate, datorer och Internet. Idag förväntar sig medlemmarna att kvällens brickor finns utlagda med resultat och DDS när de kommit hem till sina datorer. LBK har varit först i Göteborgsdistriktet med de flesta teknikhoppen. Vår förre ordförande, Bengt Kjellqvist lade tidigt ut kursen framåt med modern teknologi.
Vad är då viktigast? Teknik eller trivsel? Båda är lika viktiga! Allt måste fungera enkelt och smidigt. Samtidigt är det så oerhört viktigt att vi trivs tillsammans.
Detta är LBK i ett nötskal – vi trivs tillsammans och vi använder modern teknik!

Förre ordförande, Bengt Kjellqvist, får ordet.
Om vi saknar något i våra lokaler så skulle det vara en rondklocka. Våra tävlingsledare har använt äggklocka och mikrofonanläggning för att styra rondbytena. Nu levde Bengt upp till sitt rykte som teknikdrivande och skänker en rondklocka till 65-åringen. Vad kan passa bättre som jubileumsgåva? Nu kan alla se hur lång tid det är kvar på ronderna när vi tävlar.

Vår regionskonsulent Roger Wiklund får ordet.
LBK är en av Rogers favoritklubbar i många avseenden. Klubben har engagerade medlemmar som åstadkommer underverk med lokaler, utrustning och medlemsrekrytering. Mats Stefansson leder den årliga utbildningsverksamheten som går i flera steg.
I klubben finns bredden från nybörjare till elitspelare. Men även solen har fläckar. Roger hade önskat att det satt 10 juniorer i lokalen. Detta är en utmaning att ta tag i!
Som ett tecken på förbundets uppskattning så delar Roger ut tre utmärkelser till lika många klubbmedlemmar.
Silvernålen får man om man gjort betydande insatser för bridgen i minst 10 år. Silvernålen med lagerkrans får man på samma sätt om man verkat i minst 20 år.
Stig Jonsson får silvernålen för mångårigt engagemang och uppskattade insatser. Vi som känner Stig kunde knappast tänka oss en mer välkommen dekorering.
Mats Stefansson och Arne Edberg får silvernålen med lagerkrans för mångåriga insatser i bridgens tjänst. Också detta två mycket uppskattade klubbmedlemmar.

Gbg BF styrelserepresentant Peter Modh får ordet.
Peter gratulerar jubilaren och uttrycker sin varma uppskattning för den goda stämningen och det fantastiska kalaset.

Det kändes riktigt högtidligt att Roger och Peter deltog i både jubileumstävlingen och i festandet fram till sena timmen.

Silvernålsdekorerade Stig i samspråk med Åke:


Mats tar emot sin utmärkelse av konsulenten Roger Wiklund:


Arne som också dekorerats, här i samtal med Åke (igen!!):


Peter Modh överlämnar jubileumsblommor till Britt-Marie:


Nu uppmanar toastmaster Ragnar samtliga festdeltagare att hämta tipslappar och penna vid utgången. Där sitter Mats och Alexandra Stefansson och ger instruktioner. De har satt ihop en klurig tipspromenad. Här finns frågor på allt från vilket landskap som har gullvivan som landskapsblomma till hur lång tid Ingo behövde för att sänka Eddie Machen på Ullevi 1958.
Utslagsfrågan är att gissa vikten på en kortlek. Kerstin och jag gissar på 150 gram, för det känns lika tungt som ett paket skinkskivor från Kvantums delikatessavdelning. Så tung kan en kortlek kännas trots att den bara väger 80 gram!
En lycklig Jan-Olof Vennerfors avgår med segern i denna allmänbildningstävling. Jan-Olof hade inte någon som helst fördel av sina erkända och djupa bridgekunskaper. Inte en enda fråga på slam- eller utgångssituationer stod att finna.

Mats och Alexandra har gett Ing-Britt instruktioner inför tipspromenaden:


När vi åter samlas efter promenaden så inser vi att tipspromenaden var ett fyndigt sätt att tillfälligt möblera om i lokalerna. En scen med professionell ljud- och ljusanläggning har arrangerats mitt emot middagsborden. Det är dukat för kaffe. På borden fanns termosar och på varje plats ståtar en väl tilltagen budapestbakelse.
Ljuset släcks och scenbelysningen tar över. Härlig 70-tals poprock tonar fram ur ljudanläggningen.
Inga Appelqvist, som ibland spelar bridge hos oss presenterar varietégruppen Uniqum. Inga inleder med en fyndig monolog där hon bl. a. skojar med innebörden av begrepp som Nord (hålla ordning på var man är i skogen), Slam (lervälling) och Utgång (dörren där borta).
Gruppen genomför en otroligt medryckande varieté. Låtarna är gamla välkända örhängen (mest Beach Boys) som riggats med egen och mycket fyndig text. När jag ser mig om i lokalen så ser jag hur klubbkompisarna rycks med i föreställningen.
Inga Appelkvist avslutar med en underbar satirisk monolog om sin ”matlagningsfria” dag då maken sköter grillen. Applåderna ville inte ta slut. Det blir ett extranummer!
Detta var en av många minnesvärda stunder på vårt fantastiska kalas!

Uniqum sjunger Good Vibrations:


Jan Olof Vennerfors får ordet.
Jan-Olof kåserar kring bridgens utveckling genom åren. Det fanns en tid som kunde beskrivas som präglad av rök, grogg och ilska. Jan-Olof funderade högt över hur det egentligen var med Putte Kock. Rökte han ut sina motståndare?
Utvecklingen har gått framåt. Idag präglas våra tävlingar av bridge, trivsel och fina vinpriser.

Alla trevliga fester har ett slut, så även denna.
Vi suger dock på karamellen så länge som det går. Dagen till ära så har det skapats förutsättningar för många priser att dela ut till glädje för många deltagare.

Innan prisutdelningen börjar så tackas Leó och Ulrika för dukning, matlagning och avdukning. Festdeltagarna har lagt lite pengar i en skål som tack för uppskattad insats. Samtidigt som vi lade en slant så lade vi en lapp med egna namnet i en annan skål. Detta blev underlag för att lotta ut vinster i form av lite godis och handarbete.

Tävlingen spelades med hcp.
Men, först delas ett scratchpris ut. Det går till våra kära gäster, Roger och Peter!
Sedan delas de ”ordinarie” priserna ut. Anna-Carin Fredrikson och Bengt Seldén blir kvällens segrare.
Utöver de ordinarie priserna så blev det ett pris till det par som kom närmast medel.
Sedan lottades ett antal priser också

Det digra prisbordet:


Detta var en fest värdig en 65-åring som har inneburit och som kommer att innebära glädje och värdefullt fritidsinnehåll för många medlemmar. Tack alla för en fantastisk tillställning!

Alla ni som nu undrar hur man snor ihop punschparfait och budapestlängder kan själv försöka. Här är recepten!

PUNSCHPARFAIT
3 äggulor
knappt 1,5 dl socker
3 dl vispad grädde
0,5 dl punsch

Vispa ägg och socker pösigt.
Visa grädden hårt.
Blanda
Frys.

Serveras med upptinade frusna björnbär som saftat sig.

BUDAPESTRULLE (8-10 bitar)
2 dl äggvitor (ca 6 st)
3 dl socker
100 gram hasselnötter
1 dl vetemjöl
1 msk kakao

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 liten burk konserverade mandariner
2 tsk socker

Vispa vitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en tjock smet.
Hacka nötterna fint och blanda med mjöl och kakao.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i marängsmeten.
Bred ut på bakplåtspapper i en långpanna.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader 15 – 20 minuter.
Stjälp upp på bakplåtspapper.

Fyllning:
Häll av spadet från mandarinerna.
Låt stå så länge att all vätska rinner av.
Vispa grädden hårt med sockret.
Blanda ner mandarinklyftorna i grädden.
Bred gräddblandningen över den kalla kakan och rulla ihop.

Tips: Tårtan kan frysas färdig.

Tillbaka till toppen

Moderatorer:

Hoppa:     Tillbaka till toppen

Forum theme loosely based on Invision Power Board
Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80