Kommande tävlingar
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
26/06 Ölandsveckan: A-final
Rapporterade tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
Svensk Bridge - Spader :: Forum :: Lerums BK
<< Föregående tråd | Nästa tråd >>   

Utbildning till tävlingsledare

Författare Post
Göran Holmberg [41160]
Sat 24 April 2010, 21:53
Registrerad medlem #41160
inlägg: 151
Idag, lördagen den 24 april, deltog en grupp från LBK (tror vi var 9 st) i en heldagsutbildning på Bridgens Hus på Odinsgatan i Göteborg. 31 deltagare från Göteborgsdistriktet hade slutit upp kl 09:30 och lyssnade på Roger Wiklund som höll en inspirerande föreläsning.

Det började alltså med Rogers interaktiva föreläsning (det var dock inte bara jag som ställde frågor).
Vi diskuterade väldigt mycket kultur och beteende. Det konstaterades att tävlingsledarens primära uppgift är att se till att tävlingen flyter på bra och att alla trivs.

Det kom upp ganska mycket frågor kring ledarteknik och tolkning av regler/lagar. Det är ofta spelare med många års erfarenhet som skapar de största problemen eftersom de "vet allt". Lagar och regler utvecklas och gammal kunskap blir inaktuell. Det är alltid tävlingsledaren som avgör hur man ska gå vidare efter Regelbrott. Kurslitteraturen, Roger och Peter använde konsekvent benämningen Regelbrott när något budfel, spelfel eller etikbrott begåtts. Tävlingsledaren får döma fel, precis som i fotboll. Beslut kan dock överklagas.

Det här med kultur- och beteendeproblem verkar vara ett hett ämne i de flesta klubbarna. Det handlar om allt från tidsöverträdelser till otrevligt uppträdande. Vi var överens om att man inom klubbarna måste jobba aktivt för att hela tiden värna god beteendenorm.

Man får inte sitta och sucka och markera om partnern gör misstag. Detta är regelbrott som kan resultera i olika konsekvenser för den som begår regelbrottet och för dennes partner. Utskällningar kan enligt regelverket resultera i 10% poängavdrag om de upprepas. Det finns alltså tydliga regler (lagar) som reglerar beteendet under en tävling. Målet är att skapa en bra atmosfär och trivsamt genomförande av tävlingarna.

Efter föreläsningen/diskussionerna fick vi efterlängtad räkmacka, bulle och kaffe.

Efter lunchpausen fick vi ett dokument med 33 övningsuppgifter. Övningen gick ut på att tolka regelverket som vi hade i en starkt sammanfattande version. Vi hade också lagboken (rev. 2007) till vår hjälp. Vi samarbetade i grupper om 2-4 personer. Roger och Peter hade fullt upp med att svara på frågor från de olika grupperna.

Dagen avslutades med tentamen. Vi fick ett antal uppgifter (tror det var 10 st) som skulle lösas. Ingen tidsgräns. Gamla tiders känsla av tentamen infann sig snabbt. Tystnad, pappersprassel och suckanden. Uppgifterna lämnades in av rödkindade ledaraspiranter.

Klockan 16:45 var vi klara och kunde åka hem, utmattade men förhoppningsvis förvirrade på en lite högre nivå.
Jag är väldigt glad över att ha fått vara med på den här utbildningsdagen.
Tack till Britt-Marie som bjöd in mig!

Bra ledning och trevliga deltagare!

/Göran


Tillbaka till toppen
Göran Holmberg [41160]
Fri 07 May 2010, 15:57
Registrerad medlem #41160
inlägg: 151
Det visade sig att alla 9 deltagare från Lerums BK blev godkända. Samtliga hade 9 rätt av 10 möjliga.
Tillbaka till toppen

Moderatorer:

Hoppa:     Tillbaka till toppen

Forum theme loosely based on Invision Power Board
Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80