Kommande tävlingar
26/06 Ölandsveckan: A-final
30/06 Norrtälje Guld, Roslagsträffen
05/07 BK Björken Guld
Rapporterade tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
Publicerad: Friday 29 April 2005

Klubbnytt våren 2005

Information till anslutna klubbar i förbundet Svensk Bridge.

Stockholm 2005-04-25

Inledning

Här kommer ett nytt nummer av Klubbnytt, som som vanligt är tjockare än vi tänkt oss. Låt inte det skrämma er, utan läs noga igenom det som står. Det jag främst vill peka på är införandet av handikapp, där informationen är något knapphändig. Mera kommer i tidningen, när systemet kommit igång på allvar.

Jag vill tillönska er en trevlig sommar. Vi syns i Jönköping vecka 31.

Björn Gustafsson
Kanslichef


Stor ökning av antalet medlemmar

Förbundet Svensk Bridge har under det senaste året arbetat hårt med att verkligen få alla spelare på klubbarna att bli medlemmar. Det har tyvärr visat sig att det i vissa distrikt och klubbar inte varit någon självklarhet. Den senaste riksstämman beslutade om grunderna för detta och arbetet har nu till största delen genomförts. Dels har det skett en sanering av klubbar som inte bedrivit någon verksamhet och dels har det tillkommit väldigt många nya introduktionsmedlemmar. Just I-medlemskap är ett annat redskap som riksstämman gav klubbarna att arbeta med för att förverkliga målet att få alla spelare att bli medlemmar.

I grunden har frågan om obligatoriskt medlemskap handlat väldigt mycket om attitydförändringar hos ledande funktionärer på de ställen där det har varit ett problem. Riksstämmans beslutat om introduktionsmedlemskap innebär ett stöd för klubbarna i arbetet med införandet av detta.

I skrivande stund börjar verksamhetsåret närma sig sitt slut och vi vet att det är kraftiga plus som kan noteras vad det gäller medlemssiffrorna. Förbundet hade vid förra verksamhetsårets slut 19.023 medlemmar och har nu 22.279!


Tävlingsprogrammet

Se kalendern.


Hemsidan ”Spader”

Spader är klubbarnas, distriktens och förbundets hemsida på Internet. Spader är lätt att använda och har nu överlevt en massa ”barnsjukdomar”. Det är ett kraftfullt redskap för våra klubbar och distrikt att presentera sin verksamhet. Målsättningen är att man utan direkta Internetkunskaper ska kunna uppdatera sina egna sidor.

I Spader finns allt under ett gränssnitt och med all information på ett ställe. Med programvaran har också alla medlemmar fått en egen e-postadress hos svenskbridge.se. För att komma åt all information som finns i Spader måste man dock logga in. Inloggningsförfarandet ger oanade möjligheter för vad som är möjligt att göra för våra medlemmar i framtiden. Under sommaren kommer uppdateringar att göras där målsättningen är att göra sidorna mer öppna, även för dem som inte kan logga in.

Klubbar och medlemmar har i Spader möjlighet att själv ändra sina uppgifter. Spader är ett projekt som kontinuerligt utvecklas och fylls successivt på med mer information.


Uträkningsprogrammet ”Ruter”

En ständig utveckling pågår av uträkningsprogrammet Ruter och nya funktioner tillkommer efterhand. Programmet är gratis för alla förbundsanslutna klubbar. Förbundet har löpande utbildning i användandet av Ruter, ofta i samarbete med distrikten.

Framöver kommer all mästarpoängrapportering att ske enbart via Ruter. Du som har frågor om Ruter kan väldigt ofta finna svaret på Ruters egen hemsida på nätet » länk. Ett snillrikt manualsystem finns under rubriken Dokumentation. Har du fler frågor kan du alltid kontakta Thomas Winther som har förbundets Ruterjour. Du når Thomas på 0456-144 66, 0703-144 661 eller » epost.


Nationellt handikapp

Ett nationellt handikappsystem släpptes i marsutgåvan av Ruter. Tillkommet bl a för att ge våra nya och mindre rutinerade medlemmar en möjlighet att kunna jämföra sina tävlingsresultat med de mera rutinerades med hänsyn till respektives förutsättningar.


Allmänt
Nationellt handikapp har två syften. Det ena är att ge ett mått på de olika spelarna spelstyrka och det andra att ge ett underlag för handikapptävlingar.

Systemet, som liknar golfens, innebär att alla spelare har ett handikapp. Detta förändras över tiden, beroende på om de spelar bättre eller sämre än förväntat.

Ingångsvärdena för respektive spelares handikapp, där 52 är högsta möjliga, har satts på basis av innehavet av mästarpoängen i april 2004. Handikappet kommer att förändras via månatliga uppdateringskörningar, där förändringarna beror på resultaten i den senaste månadens rapporterade tävlingar.


Funktionalitet
För varje tävling beräknas dels ett medelhandikapp för varje par och dels ett för hela startfältet. På basis av dessa värden beräknas för varje par ett förväntat resultat, som är tävlingens medel, minus differensen mellan parets och startfältets medelhandikapp genom två.
Ett exempel: Om ett pars handikapp är 10 enheter över startfältets snitt, förväntas paret få fem % under medel.

Om man spelar en handikapptävling, vinner det par som fått flest procent över det förväntade värdet. Förändringen i handikapp kommer att bli ungefär skillnaden mellan uppnådd och förväntad procent, dividerad med åtta. Detta beror dock bland annat på antalet brickor, så någon generell regel kan inte ges. Dessa förändringar kommer att redovisas i ”Medlem på nätet”, där alla kan se hur handikappen förändras och varför.


Kommentarer
I inledningen är mångas handikapp grovt missvisande, men kommer sedan man uppdaterat ett års rapporterade tävlingar, april 04 till april 05, att ge en bättre bild av den aktuella spelstyrkan för respektive spelare. Det är endast partävlingar, som beräknats och rapporterats i Ruter, som kommer att vara handikappåverkande. På sikt kommer även lag- och individuella tävlingar att ingå i systemet.

Detta system har flera fördelar gentemot det rankingsystem, som finns idag. Först och främst viktas startfältet, genom att ett medelhandikapp beräknas och dels ingår även bronstävlingar i systemet.


Utbildningar

Förbundet arbetar successivt med att ta fram nytt utbildningsmaterial för: Tävlingsledare, bridgelärare och klubbfunktionärer samt Ruter- och Spaderanvändare. Utbildningar genomförs lokalt eller/och under förbundets utbildningstillfällen.

Redan nu vill vi varsla om att förbundet kommer att arrangera utbildningshelg den 2-4 september på Bosön där det blir elittävlingsledarutbildning, steg 4, instruktörsutbildning i Ruter och Spader.

Utbildningshelgen på Bosön i november blir även den av. Där planeras en bridgelärarutbildning steg 2 och en klubbfunktionärsutbildning steg 1. Se till att vidareutbilda era funktionärer. Läs mer om utbildningar av bridgelärare här.


Kursmaterial

Vår nya serie kursmaterial heter: Den rätta vägen, Den breda vägen, Den vidare vägen och Den vinnande vägen. Alla skrivna av Göran Petersson, Örebro. Böckerna bygger på ett naturligt budsystem med 4-korts högfärg och 15-17 sang.

Elevhäftena är på vardera tio kapitel. Till samtliga böcker finns lärarhandledning, OH-bilder och övningsgivar. Givarna finns också digitalt för brickläggningsmaskiner. Skisser och planer på ”Den starka vägen” finns och utvärderas för närvarande. Om det blir verklighet startar arbetet i höst. Materialet kommer att bygga på en lite svagare sang och stark klöver med sannolikt 5-korts högfärgsöppningar.


Bridge på gymnasiet

Göran Ståhl från Uddevalla skriver kursmaterialet som ska användas för bridge på gymnasiet, schemalagd undervisning 100 poäng som individuellt val. Det kommer att finnas två elevhäften, lärarhandledning och OH-material. Därutöver material för utbildning av bridgespelande lärare. Mer information i ämnet kommer under hösten.


Nytt medlemskort

Under våren har det arbetats på ett projekt som förhoppningsvis innebär att alla medlemmar kommer att få ett nytt medlemskort till hösten. Förhandlingar pågår fortfarande för fullt med att knyta kortet till diverse företag så att man kan få rabatter vid hotellnätter, tanka bilen, ringa i telefon etc.


Trivsel 2000

Definitionen av Trivsel 2000 har tagits fram. Denna är ett stöd till tävlingsledarna på våra klubbar för att de ska kunna agera om tråkigheter uppstår. Ladda hem faktabladet som pdf.


Namn och e-post register

Ett problem som förbundets kansli konstant brottas med är alla felaktiga och inaktuella adressuppgifter. Försök hjälpa till med att dels sanera gamla medlemmar som ska bort och rätta felaktiga uppgifter.I Spader kan numera klubbens administratörer gå in och rätta sina medlemmars uppgifter.
Nya I-medlemmar registreras via Ruter. Mer information om detta finns att hämta på här.


Inskickat:

Har du tittat i brevlådan eller postboxen i dag?
Frågan i rubriken kan synas helt ovederhäftig. Det är klart att man ser efter om man fått någon post. Är man bortrest, i varje fall om det gäller en längre tid, ber man någon ta hand om posten och meddela om det är något viktigt, som anlänt.

Om frågan nu ändras till att gälla om det kommit något E-postmeddelande under dagen är det inte så säkert längre att man kontrollerat. Alltför ofta får man kommentaren ”Jag har en E-postadress men jag brukar inte kontrollera (så ofta)” Tyvärr är det ganska många som syndar i detta avseende. Min uppfattning är att om man uppger en E-postadress, så är det helt enkelt en fråga om hövlighet att man kontrollerar. Vidare är det också god sed att skicka svar eller svarskvitto om avsändaren begärt det. Underlåter man att hålla sig a jour vad gäller inkommande mail, borde man inte uppge någon E-postadress i matriklar och liknande.

Egen erfarenhet visar att om man sänder mail till bridgeklubbar får man svar på cirka 60%, de senaste efter 10-12 dagar. Kunde vi få en skärpning till stånd skulle förbund och klubbar kunna spara stora pengar på porto.

Detta skrev jag år 2004, i år hade jag hoppats på någon bättring, men tji fick jag. Endast 25 % svarade. Min rekommendation blir därför att alla klubbar ser till att ställa E-posten till en medlem, som i sitt arbete eller av annan orsak, går in på nätet närmast dagligen.

Börja Andersson, Kumla


Rea på Materialcentralen

I samband med EM som arrangerades ifjol togs en mängd olika material fram. Ett exempel är såväl hård- som mjukplastbrickor med fräscha kortlekar. Dessa säljs ut till kraftigt rabatterade priser. Ex. 20 kronor/st för hård- eller mjukplastbricka inklusive kortlek med 7-bar streckkod. För mera information se Materialcentralens sidor.


Skolkampen

Det är snart sommarlov igen och välbehövlig vila för landets studerande. Men till hösten är det återigen dags för en ny upplaga av skolkampen i bridge. Detta är ett utmärkt tillfälle att rekrytera nya juniorer. Vill du ha mera information, tips och idéer kontakta materialcentralen i Tolg.


Ny kontaktman

Har ni bytt kontaktman för klubben? Om så är fallet, meddela snarast kansliet vem som är den nya kontaktmannen, annars riskerar ni att klubbens post kommer på avvägar.

Ny kontaktman skickar ni med fördel via e-post till » epost. Det går också bra att ringa om ni hellre vill det, 08-545 270 50.


BRIDGEFESTIVAL 2005

I skrivande stund är det ca tre månader kvar till årets Bridgefestival. Nytt för i år är att vi är i Jönköping på Elmia. För dig som varit med några år, tänk dig spellokaler som i Malmö och boende som i Skövde. Då är du i närheten av vad som kommer att upplevas. Detta är en händelse och ett arrangemang ingen bridgespelare borde missa. Anmäl t ex ditt lag till Chairmans Cup redan nu. Läs mer om finalen här.


Klövernål i guld

Många som spelat ihop 10 000 bronspoäng har efterfrågat att få köpa den ursnygga klövernålen i Guld. Nålen var slutsåld ett tag men finns nu återigen i lager. Nålen kostar 1 500:-, vilket är självkostnadspris!


Kontakta Förbundet Svensk Bridge

Om du inte vet vem du skall prata med, ring växeln på kansliet 08-545 270 50 och vill du faxa är numret 08-545 270 58.

Vet du å andra sidan vem du skall tala med, är direktnumren samt e-post som följer:

KANSLIET
Birgitta Alandh, 08-545 270 51, » epost
Thomas Ivarsson, 08-545 270 52, » epost
Björn Gustafsson ,08-545 270 54, » epost

MATERIALCENTRALEN (TOLG)
Sten Alfedsson, 0470-79 42 50, » epost

KONSULENTERNA
Micke Melander, 060-15 65 68, 0706-54 65 68, » epost
Thomas Winther, 0456-144 66, 0703-144 661, » epost
Thomas Larsson, 0709-99 52 79, » epost


Förbundets konsulenter kan hjälpa din klubb

Våra rikskonsulenter finns till för att ge din klubb och ditt distrikt en omfattande service oftast utan att det kostar något.

Boka din rikskonsulent för att informera om:
• Dagsaktuella frågor för bridgen
• Förbundet Svensk Bridge och allt trycksaksmaterial
• Kurser, kursmaterial och kursutbud
• Bridgens underbara värld
• Skolbridge och skolkampen
• Bridge på schemat
• Ett erbjudande från bridgen till idrotten
• Varför ska jag vara medlem i Förbundet Svensk Bridge
• Etik, klubbkänsla och att rekrytera
• Beräkningsprogram. Ruter
• Internethantering. Spader
• SISU (idrottens eget bildningsförbund)
• Aktuella regelverk, eller något annat skräddarsytt

Varför inte genomföra tävlingsledarkurs på klubb- eller silvernivå? Eller kanske en kurs i användningen av Ruter, weekendkurs för nybörjare eller mindre rutinerade (fortsättningskurs)? Boka ett klubb- eller distriksbesök av din rikskonsulent genom att ringa eller maila. Se kontakter till ovan.

Konsulenterna har landet fördelat mellan sig enligt följande:

Micke Melander: Norrbotten, Västerbotten, Ångermanland, Jämtland-Härjedalen, Medelpad, Gävleborg och Dalarna.

Thomas Winther: Skåne, Sydöstra, Jönköping, Västergötland, Gotland och Östra Mellansvenska

Thomas Larsson: Uppsala, Stockholm, Mälardalen, Örebro, Värmland, Bohuslän, Göteborg och Halland


Pressmeddelanden

Förbundet skickar regelbundet ut pressmeddelanden till såväl bridgeskribenter som till övrig media. Du kan få samma pressinformation till din e-postadress. Skicka dina e-postuppgifter till » epost och meddela att du vill ha pressmeddelanden från Svensk Bridge.


Ruterutbildningar

Fler och fler arbetar med Ruter i klubbverksamheten. Antalet distribuerade program är drygt 400. Fler än 150 klubbar rapporterar mästarpoängen kuponglöst och digitalt direkt till Svensk Bridge.

Varför har din klubb ännu inte kört igång med Ruter-uträkning av klubbtävlingarna?

Saknar ni kanske programvaran? Den kostar inget, kontakta bara kansliet.
Vill ni ha hjälp med att arrangera internutbildning i Ruter för era klubbtävlingsledare eller göra sammandrag för dem i ert distrikt?
Kontakta då er rikskonsulent som också kan ge er tips om hur man i Ruter kan räkna Individuella tävlingar och Facitbarometrar och mycket mer.


Juniormedlemmar

Om din klubb har fått, eller får in, nya juniorer i verksamheten, se till att dessa omgående rapporteras in som medlemmar till kansliet. Dels för att de ska få tidningen Bridge och dels för att förbundet ska veta om dem och kunna skicka ut direktinformation om tävlingar, läger etc.

Glöm ej heller att meddela att era juniorer fortfarande är aktiva när en ny säsong startar.
Tänk på att klubben inte betalar några medlemsavgifter för sina juniormedlemmar till SB.

Bridgekurs i höst? Pengar att hämta!

Som bekant är bridgen med i SISU, idrottens eget bildningsförbund, sedan fl era år. SISU Idrottsutbildarna är med andra ord det studieförbund vi ska samarbeta med, när det gäller kurser och utbildningar, som vi har på våra klubbar och i våra distrikt.

Vi är genomgående dåliga på att utnyttja de resurser som SISU ställer till förfogande för bridgen. Det borde vara en självklarhet för såväl klubbarna som distrikten att ta en omgående kontakt med sitt SISU distrikt redan när någon kurs eller utbildning planeras. Det är inte bara vid kurser och utbildningar som SISU Idrottsutbildarna kan ställa resurser till förfogande. Även vid annan gruppverksamhet och vid kulturprogram som planeras på din klubb eller i ditt distrikt kan SISU ge stöd och hjälp till. Se faktablad som pdf.


Bridgens underbara värld
I studiecirkelmaterialet finns det många idéer till diskussionsunderlag som man kan genomföra på sin klubb eller under kursen som t.ex. ett led i att förbättra klubbkänslan och få fler att engagera sig i klubbarbetet. Diskussionsunderlag om bridgelagar, spelets etik, Trivsel 2000 och många andra ”godsaker” finns med i innehållet. Beställ hem ett ex eller två från Sten Alfredsson på Materialcentralen i Tolg, 0470-79 42 50 eller » epost.

Om du vill diskutera frågor kring kurser och utbildningar innan du kontaktar SISU, hör av dig till någon av rikskonsulenterna Thomas Larsson, Micke Melander eller Thomas Winther.


Sugen på lotter?

Försäljningen av Bingo-Lotter har som bekant gått ner kraftigt. Det är därför extra viktigt att anstränger sig att sälja dessa, annars riskerar vi att Bingo-Lotto försvinner. Folkspel heter organisationen som administrerar det hela. De har startat två andra populära spel. Det första är Sverigelotten, som är en vanlig skraplott, med höga vinster och dragning i TV. Även här med pengar för klubben att tjäna. Titta in på » länk om du är intresserad eller ring Björn på kansliet om du har någon fråga.



Thomas Larsson [15308] författarlista

Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80