Kommande tävlingar
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
26/06 Ölandsveckan: A-final
Rapporterade tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
Svensk Bridge - Spader :: Forum :: Anslagstavlan
<< Föregående tråd | Nästa tråd >>   

Beredskapsbud.

Författare Post
Thomas Ålander [28168]
Thu 25 September 2014, 18:50
Registrerad medlem #28168
inlägg: 871
Hej!
Det är inte alltid man är fyra pers vid bordet och är man tre eller fem blir det att spela beredskap/plump. (Och det är inte helt fel!)
Men finns det någon bra kortvärderingsprincip att användas sig av? (I början , mellandelen eller slutet av en omgång; många kort till färre och färst.)
Har hittills inte sett någon litteratur i ämnet. Finns sådan?
Tillbaka till toppen
Max Ödlund [9267]
Thu 25 September 2014, 19:36
Registrerad medlem #9267
inlägg: 82
Ett trevligt sätt att spela bridge på tre beskriver jag i boken MaxBridge.

Trekarlsbridge
Det finns en nackdel med vårt kära spel: Man måste vara fyra stycken. Tänk vad trist det kan kännas när tre bridgedårar träffas, och ingen fjärde man står att uppbringa.
Men det finns bot! Nedanstående variant fungerar faktiskt överraskande bra. Idén är att till fullo utnyttja det faktum att en träkarl inte gör så mycket nytta. ”Träkarl”, förresten, vilken korkad översättning. Engelska ”dummy” betyder ju attrapp eller skyltdocka. Och visst gjordes skyltdockor för hundra år sen av trä, men ändå. Franskan har en betydligt mer beskrivande term: ”Le mort”, den döde. Låt mig göra en utvikning till, denna gång om en detalj i lagarna. Syd blir spelförare. Öst (!) spelar ut. Domaren tillkallas, och Syd får veta att han har ett antal alternativ. Ett av dessa är att godkänna utspelet. Då läggs träkarlen upp, varefter Syd spelar på som tvåa, Väst som trea och Nord som fyra.
Nåväl, nu vill Nordlund, Östberg och Olsson spela bridge. De förstnämn¬da sätter sig på sina invanda platser, medan Olsson bjuder såväl Syds som Västs kort. Olsson får göra en ansträngning att inte låtsas om att han till viss mån vet hur det sitter. Vidare är han förbjuden att bjuda ”briljanta” bud, eller att schajsa.
LITE TROLLERI
När själva spelet ska börja krävs lite olika trolleri, beroende på vem som blev spelförare. Var det Nordlund sköter Olsson Västs kort. Om Östberg blev spelförare sköter Olsson Syds kort. Så långt var det lätt, men vad händer om Olsson skulle bli spelförare? Svaret är att han aldrig får göra annat än spela motspel!
Om Syd blev spelförare sätter sig Olsson Väst och spelar ut. Därpå ropar alla i korus ”Tävlingsledaren! Vi har fått utspel från fel hand!” Det har vi ju inte, men vi behandlar läget precis som om detta just hade skett: Syds kort läggs upp som träkarl, och spelförare Nordlund meddelar att han godkänner utspelet ”från fel hand”.
Om Väst blev spelförare gör vi på motsvarande sätt: Nordlund spelar ut, Västs kort läggs upp, Östberg blir spelförare och Olsson sköter Syds kort.
OLSSON FÅR NOLL
När poängen ska bokföras så får Nordlund och Östberg aktuellt resultat. Olsson får alltid noll.
Om alla tre är någorlunda vana bridgespelare är det roligast att turas om att spela dubbelrollen, men har vi en eller två oerfarna spelare så sitter den mest rutinerade på olssonplatsen hela tiden.

Tillbaka till toppen
Mikael Westerlund [9690]
Thu 25 September 2014, 23:56
Registrerad medlem #9690
inlägg: 745
Jadu Max.
Då tycker jag nog att jag har ett betydligt bättre förslag

Om ni är tre som vill spela bridge så börjar ni helt enkelt med att dela ut 4 kort till alla tre plus att man lägger upp ETT kort synligt hos träkarlen (alltså med bildsidan upp så att alla ser vad det är).
Sedan lägger alla ut sina 4 kort (12 totalt) i färger så att alla sedan ser hur många spader, hjärter, ruter och klöver som ligger hos träkarlen.

Sedan kan ni börja bjuda. Ni ser ju ett kort plus att ni vet exakt fördelning hos träkarlen. Vad det gäller HP så känner ni alla tre till 5 kort på bordet och vet hur många HP dessa 5 kort har. Sedan blir det kul när man bjuder. Bjuder de andra hårt så vet ni inte om de har väldigt bra kort på handen eller om dom har lagt mycket HP på bordet med sina 4 dolda kort.

När träkarlen är utlagd så delas resten av korten ut till er alla tre spelare så att ni nu har 13 var som vanligt, precis som träkarlen.
Jag har nu varit extra övertydlig ifall någon har retat sig på detta. Men hellre det än att någon inte förstår

Låt siga att man ser fördelningen hos träkarlen 3,5,4,1 och det synliga kortet för alla är hj K.

Om ni någon bjuder t.ex 5 ruter och ni själva har lagt ut AK i ruter på bordet (som då följaktligen bara du känner till) så förstår ni själva att det inte är en bra ide att dubbla den som bjudit 5 ruter. Däremot så ökar ju chansen att den spelaren också har lagt några bra kort på bordet och kanske kan 5 hj vara ett bud ni nu klarar av?

Har man själv bara lagt 4 st hackor på bordet så kan man ju psyka också genom att bjuda lite hårdare för att få de andra att tro att man lagt lite bra kort på bordet och sedan straffdubbla när man tror att någon bjudit för hårt

Lycka till och tala gärna om här sedan om ni nu provar detta vad ni tyckte. Personligen tyckte jag detta var sjukt roligt under en tid för ca: 26-27 år sedan Och då var det ju Robber vi spelade såklart

Lycka till med bridgen
/Mikael Westerlund
Tillbaka till toppen
Thomas Ålander [28168]
Fri 26 September 2014, 07:40
Registrerad medlem #28168
inlägg: 871
Tack för tipsen!!
Tillbaka till toppen
Hans-Olof Hallén [9896]
Fri 26 September 2014, 08:18
Registrerad medlem #9896
inlägg: 551
Mikaels sätt att spela på tre är bra, men här ett ännu bättre.
En spelare utses till spelförare(kan växlas om). träkarlen kort läggs upp synligt på bordet. spelaren till vänster om spelföraren börjar alltid att bjuda, trkarlen kkan aldrig bjuda. Spelaren till höger bjuder och spelföraren bjuder vad han vill. Budgivningen fortsätter tills det blir två pass.
Om motspelarna får kontraktet spelar de sitt kontrakt i mothand. Spel-föraren sköter alltså alltid träkareles kort. Man kan tro att spelföraren är den som har favör, men det är tvärtom, ty motspelarna vet redan under budgivningen vilka maskar som går.
Lycka till med bridgen!
Hoh
Tillbaka till toppen
Ola Brandborn [13092]
Fri 26 September 2014, 16:49
Registrerad medlem #13092
inlägg: 774
Jag har spelat på både Westerlunds och Halléns sätt, båda har sina tjusningar

Det som liknar "riktig" bridge mest är Westerlunds, med möjligheter till psykningar och lär faktiskt nybörjare kortvärdering riktigt bra

Halléns variant är dock väldigt intressant för de systemintresserade, bjuder "spelföraren" bra så blir budgivningen tämligen om kort - MTV bjuder ett bud, MTH bjuder nästa bud, spelföraren klämmer i med ett lämpligt limitbud/offringsbud, och sedan avgör MTH/V vad som ska spelas. Ergo bör MTH/V ha något budsystem som tar hänsyn till hur många HP och fördelning som finns på träkarlen då de får två bud på sig att föra över så mycket information som möjligt. Exempelvis mycket HP och mycket högfärger på bordet = bud ska sikta på att sköta utspelet/försvaret på bästa sätt, medan lite HP/brist på högfärger ska sikta på att hitta eget kontrakt.

När man sedan börjar fundera på detta så kanske man kommer fram till att det kan vara vettigt att fundera om ens vanliga öppningar ska betyda samma sak i första respektive andra hand (en motståndare har passat i det senare tillfället och därmed begränsat sig) när man spelar vanlig bridge.


Min blogg: Kackalorum.se
Min ölblogg: Stallhagen.eu
Tillbaka till toppen
Webbsajt
Peter Swensson [15345]
Fri 26 September 2014, 19:36
Registrerad medlem #15345
inlägg: 1031
Låt given snurra och spela given lirar alltid 3NRD, hög taxa och lite bira ... blir bara bättre och bättre ju längre man lirar ...
Tillbaka till toppen
Mikael Westerlund [9690]
Fri 26 September 2014, 23:17
Registrerad medlem #9690
inlägg: 745
Peter Swensson[15345 skrev ...
]
Låt given snurra och spela given lirar alltid 3NRD, hög taxa och lite bira ... blir bara bättre och bättre ju längre man lirar ...


Fast vill man göra detta så är det MYCKET roligare att spela 1 NT RD i zon. 3 NT rd är för mjäkisar och mjukisar!
3 NT rd blir inte så stora svings eftersom det är så pass sällan det står. 1 NT däremot är typ varannan gång. Plus att övertricken ger bra betalt

Tillbaka till toppen

Moderatorer: Thomas Winther [3522], Fredrik Jarlvik [4451], Micke Melander [7164], Johan Grönkvist [8342], Roger Wiklund [10530], Carina Wademark [12540], Tommy Andersson [14659], Björn Andersson [14660], Andreas Jansson [19642], Pontus Silow [87294]

Hoppa:     Tillbaka till toppen

Forum theme loosely based on Invision Power Board
Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80