Kommande tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
Rapporterade tävlingar
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
17/02 Munka Ljungby Guld
Publicerad: Monday 20 October 2008

Plan 2010


20% ÖKNING AV ANTALET JUNIORMEDLEMMAR VARJE ÅR TOM ÅR2010

Bridgen behöver juniorer framförallt som en investering för att säkra framtiden. Att garantera att vi har medlemmar som kommer att fortsätta spela för en lång tid framåt. En annan anledning är självklart för att ge en positiv image runt omkring oss när vi till exempel jämförs med andra sporter.

I detta avseende skiljer vi oss från andra sporter. De behöver juniorer för de behöver aktiva utövare. Inom bridgen är det tvärtom. Juniorerna tillför ytterst litet på områden som att lära ut spelteknik och bridgeteori eller notera goda internationella tävlingsresultat på högsta nivå. I fotboll eller annan sport är det vanligt att världseliten är i 20-30 års åldern. I bridge är det normalt att högsta eliten är mellan 40-60 år. Bridge är en sport för livet, vilket också är en stor skillnad i jämförelse med andra sporter. När man åldersmässigt är som bäst i bridge är man oftast passé i de flesta andra sporter.

Detta gör att ett av huvudargumenten bakom juniorsatsningar snarare är kvantitativa än kvalitativa. Summa summarum vi vill garantera att vi har så många medlemmar som möjligt i framtiden.

Det finns dock paradoxer som man ska vara uppmärksam på gällande juniorbridgen. Det är ett faktum att:

• Få klubbar är egentligen intresserade att ha juniorer som medlemmar då de kostar mer att rekrytera än vad de genererar.
• Få funktionärer är beredda att arbeta med juniorer då de flesta flyttar från orten eller lägger av att spela efter några års verksamhet.

”Åhh, vad trevligt att få se lite ungdomar på klubben”, det är vad Agda skulle tycka, så länge de uppför sig, vill säga.

En fråga som vi inte lyckats besvara är om klubben verkligen är rätt plats för juniorerna. Det är i varje fall inte en självklar samlingsplats för dem.

Internet är ett redskap som måste utvecklas ytterligare. Juniorer ska kunna rekryteras den vägen. Man borde kunna rida på pokerboomen för att dra nytta av att det äntligen har blivit inne att spela kort igen.

Den gemensamma nämnaren för all juniorverksamhet är Ungdomsledare. Förbundet måste starta ungdomsledarutbildningar. Nätverk måste skapas som binder samman dessa ledare så att de får ett meningsfullt erfarenhetsutbyte.

Utbildningsmaterial måste tas fram som riktas till juniorer som är vana vid att studera.

En öppning kan vara att nå in på skolorna igen. Gymnasiebridge kan vara lösningen om det blir godkänt av Skolverket. Fortfarande är det dock så att vi kommer att stå och falla med tillgången av ungdomsledare.

Alla led i organisationen kommer att behöva hjälpa till att finansiera gymnasieprojektet. En ekonomisk ersättning är sannolikt en av få drivkrafter som kommer att kunna få någon att lägga ned den tid som krävs för ett sådant initiativ.

Utbildningsmaterial måste tas fram som är godkänt av Skolverket för att det ska kunna bedrivas utbildningsverksamhet inom skolans väggar.

Läger och kursverksamheter för de juniorer vi redan har som medlemmar måste utvecklas.

De flesta sporter lever på att föräldrarna aktiverar sig i sina barns fritidsaktiviteter. Så bör det också vara inom bridgen. Vi måste bli bättre på att rekrytera ur denna målgrupp.

Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80