Kommande tävlingar
26/06 Ölandsveckan: A-final
30/06 Norrtälje Guld, Roslagsträffen
05/07 BK Björken Guld
Rapporterade tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
Publicerad: Friday 09 December 2005

Klubbnytt vintern 2005

Information från Förbundet Svensk Bridge innehållande aktuella projekt och nyheter som rör distriktsförbund, klubbar och medlemmar.

Denna artikel i pdf-format bättre vid utskrift.

INLEDNING
Här kommer ett nytt vintrigt nummer av Klubbnytt, som vanligt lite tjockare än vi tänkt oss. Till att börja med önskar vi dig och övriga på klubben en riktigt God Jul och ett Gott Nytt Bridgeår.

Allt fler klubbar investerar i BridgeMate bordsdatorer och bildkanoner. Den tekniska utvecklingen skjuter med andra ord i höjden. På många håll växer avståndet mellan bridgeklubbar anslutna till förbundet och de som inte är det. De två stora bidragande orsakerna är tveklöst egna lokaler och de möjligheter som Ruter ger för de tekniska innovationerna.

Handikappsystemet har som bekant varit igång en tid nu och värdena kommer sannolikt närmare och närmare sanningen i takt med att allt fler klubbar rapporterar sina tävlingar.
I oktober var det riksstämma och där valdes bland annat en ny styrelse för förbundet. Mats Qviberg omvaldes som ordförande. Bland de övriga ledamöterna valdes följande om; Peter Johansson, Torsten Åstrand, Calle Ragnarsson, Lasse Persson och Carina Westlin. Tommy Gullberg, PO Eriksson, Dan Nordberg och Helena Svedlund är alla nya i styrelsen.
På riksstämman bestämdes också att genomföra P2010. Efter lite modifieringar av målsättningarna röstades följande igenom:

• 5 % ökning av antalet medlemmar varje år tom år 2010.
• 20 % ökning av antalet juniormedlemmar varje år tom år 2010.
• Att bli medlemmar i SOK och RF.
• Att ge möjlighet för klubbarna att öka trivseln.
• Att ge möjlighet för förbundsanslutna klubbar och medlemmar att överblicka olika möjligheter till bridgeverksamhet.
• Att ge möjlighet för förbundsanslutna klubbar att använda modern teknik.
• Att över en flerårig period ha en balanserad budget.

Dessa mål är nu förbundets ledstjärnor och förutom rapporter i tidningen Bridge kommer arbetet att kunna följas via Internet och vår hemsida i Spader om vad som händer och sker. Men oftast är det ni som finns i distrikt och klubbar som måste vara med och dra lasset för att vi tillsammans ska nå goda resultat. Från förbundet sida ska vi försöka se till att ni har och får så goda möjligheter som möjligt för att lyckas med uppgifterna.

God Jul och Gott Nytt År!

Micke Melander
Rikskonsulent

FORTSATT MEDLEMSÖKNING

Som tidigare rapporterats, fortsätter medlemmarna att strömma in till förbundet. En av de bidragande orsakerna är kravet på att spelare på våra klubbar måste vara medlemmar. Trots att vi ifjol noterade en av de kraftigaste medlemsuppgångarna i modern tid, pekar årets siffror på att vi ändå ökar med drygt 5 % detta verksamhetsår. Detta gör drygt 1000 medlemmar till. Svensk Bridge hade 22.279 medlemmar ifjol.

Många frågor ställs om vad som gäller för anslutna klubbar, om medlemskap och om mästarpoäng. Här kommer svar på några av dessa frågor. Detta gäller utan undantag alla klubbar anslutna till Förbundet Svensk Bridge

MINIMUM ANTAL MEDLEMMAR I KLUBB

Vid riksstämman 2003 beslöts att minimum antalet medlemmar i en klubb, ansluten till Förbundet Svensk Bridge, skall vara minst åtta (8) och att meningsfull verksamhet skall bedrivas.
Dispens (som ställs till respektive distriktsförbund) kan fås, efter yttrande från distriktsförbundet, av styrelsen för Svensk Bridge vid tungt vägande skäl.

SPEL PÅ KLUBB

Bridgespel på klubb, ansluten till Förbundet Svensk Bridge, kräver medlemskap i ansluten klubb eller annat nationellt bridgeförbund.
Undantag är förstagångsbesök. Vid återbesök ska spelaren registreras som medlem. Detta sker antingen genom att vederbörande betalar stadgeenlig medlemsavgift eller registreras som I-medlem.

VAD ÄR STADGEENLIG MEDLEMSAVGIFT?

Stadgeenlig medlemsavgift är den avgift, inklusive förbundsavgifter, som ansluten klubb beslutar om vid varje årsmöte.

INTRODUKTIONSMEDLEM (I-MEDLEM)

Ny medlem kan bli Introduktionsmedlem (I-medlem). Detta är kostnadsfritt och man är med automatik medlem i klubb, distrikt och förbund innevarande år och påföljande, räknar per 1/7 – 30/6.
• I-medlemskap förutsätter att man tidigare ej varit medlem.
• I-medlem rapporteras bäst med klubbens Ruterprogram.
För ytterligare information, beställ ”Faktablad om I-medlemskap”

MÄSTARPOÄNG

Ansluten klubb måste spela om mästarpoäng (mp) i varje tävling de arrangerar. Det är dock tillåtet att inte spela om mp vid skämttävlingar och liknande någon gång per år.

KOSTNADER FÖR MÄSTARPOÄNG

Avgiften för mästarpoäng ska ingå i spelavgiften. Mp-kuponger ska av tävlingsledaren eller via Ruter delas ut automatiskt till varje mp-berättigad spelare efter varje tävling.

När spelare, som inte är medlem, men ändå spelat klubbtävling, kommer kansliet att kontakta klubben för att utreda orsaken. Om arrangör brutit mot gällande bestämmelser kommer medlemsavgiften eventuellt att belasta arrangören via klubbens Ruterkonto.

Mästarpoäng, rapporterade via Ruter, debiteras klubbens Ruterkonto.

RAPPORTERING AV MÄSTARPOÄNG

Klubbar, som inte använder mp-kuponger (är numera slut), ska minst en gång i månaden, via rapportfil i Ruter, rapportera alla sina tävlingar till » epost.

REGISTRERING AV MÄSTARPOÄNG

Spelarna samlar själv sina mp-kuponger som för registrering skickas till kansliet för Svensk Bridge.
Vid registrering via beräkningsprogrammet Ruter, registreras mp omgående för respektive spelare, när klubben skickat rapportfilen för tävlingen till » epost.

TÄVLINGSPROGRAMMET för 2006

HEMSIDAN ”SPADER”

Spader är klubbarnas, distriktens och förbundets hemsida på Internet. Spader är lätt att använda och har nu överlevt en massa ”barnsjukdomar”. Det är ett kraftfullt redskap för våra klubbar och distrikt för att presentera sina verksamheter. Målsättningen är att man utan direkta Internetkunskaper ska kunna uppdatera sina egna sidor.
Under hösten har det varit stora problem med hastigheten på sidorna. Ett problem som vi får hoppas vara löst nu för en lång tid framöver. I varje fall har sista månaden förlöpt mer eller mindre problemfritt.

Tillägg har kommit i Spader som heter ”Mina tävlingar”. I den delen registreras alla spelade tävlingar för den enskilde medlemmen om tävlingen är rapporterad i spader. Spelarna har tillgång till all tänkbar information som finns registrerad. Länkarna till tävlingarna kommer också upp så fort man loggat in på sidan.

Apropå inloggning så kommer inom kort en större uppdatering av Spader. När den lanseras, kommer inloggningskravet för den som bara vill läsa något att försvinna. Vill man däremot få speciell information som är riktad till den enskilde medlemmen eller aktivt göra något på sidorna, exempelvis skriva ett inlägg i våra forum, kommer inloggningskravet att finnas kvar.

UTRÄKNINGSPROGRAMMET ”RUTER”

En ständig utveckling pågår av uträkningsprogrammet Ruter och nya funktioner tillkommer efterhand. Programmet är gratis för alla förbundsanslutna klubbar. Förbundet har löpande utbildning i användandet av Ruter, ofta i samarbete med distrikten.

Framöver kommer all mästarpoängrapportering att ske enbart via Ruter. Du som har frågor om Ruter kan väldigt ofta finna svaret på Ruters egen hemsida på nätet » länk. Ett snillrikt manualsystem finns under rubriken Dokumentation. Har du fler frågor kan du alltid kontakta Thomas Winther som har förbundets Ruterjour. Du når Thomas på 0456-144 66, 0703-144 661 eller » epost.

Via Ruter rapporterar ni också klubbens I-medlemmar. Mer information, se Ruterhemsidan enligt ovan.

NATIONELLT HANDIKAPP

Det nationella handikappsystemet har nu varit igång i drygt ett år och allt fler klubbar använder det vid sina vanliga klubbtävlingar. De flesta mindre rutinerade och nybörjare gillar att äntligen kunna jämföra sina tävlingsresultat med de mera rutinerades med hänsyn till förutsättningarna. Handikapptävlingar räknas i Ruter.
Glöm inte att varje månad uppdatera medlemsregistret (sker den 5:e eller på nästföljande helgfria vardag varje månad) för att få all ny handikappinformation för alla klubbens medlemmar. Mer information om handikappsystemet finns på Internet. » länk

UTBILDNINGAR

I november arrangerade förbundet utbildningshelg på Bosön utanför Stockholm. Kursen riktades till klubbfunktionärer och bridgelärare. Flera distrikt kommer att följa upp med regionala utbildningar under våren. Successivt pågår arbete med att ta fram nytt utbildningsmaterial för: Tävlingsledare, bridgelärare och klubbfunktionärer samt Ruter- och Spaderanvändare. Kontakta någon av konsulenterna om ni vill ha hjälp med utbildningar eller veta mera om vad det finns för material att tillgå.

Redan nu vill vi varsla om att förbundet kommer att ha två utbildningstillfällen nästa höst. Båda kommer att vara på Bosön. Sannolikt kommer den ena att vara en utbildarutbildning och den andra riktas till bridgelärare och klubbfunktionärer återigen. Ev. tillkommer även specialgren för tävlingsledare som vill förbereda sig för internationell karriär. Mer information om utbildningshelgerna kommer i början av året på hemsidan.

KURSMATERIEL

I skrivande stund befinner sig ”Den Vinnande Vägen” på tryckeriet. Förhoppningsvis finns den att köpa lagom till julklappstider. Sedan tidigare finns ”Den rätta vägen”, ”Den breda vägen” och ”Den vidare vägen”. Alla böckerna är skrivna av Göran Petersson, Örebro. Böckerna bygger på ett naturligt budsystem med 4-korts högfärg och 15-17 sang.

Elevhäftena är på vardera tio kapitel. Till samtliga böcker finns lärarhandledning, OH-bilder och övningsgivar. Givarna finns också digitalt för brickläggningsmaskiner. Arbetet med en bok (1½) som skall in mellan den Rätta och den Breda vägen pågår. Här är syftet att minska avståndet mellan de två böckerna och ge möjlighet till mera spelträning. 1½ beräknas bli klar under våren 2006.

Skisser och planer på ”Den starka vägen” finns och utvärderas för närvarande. Om den blir verklighet startar arbetet i höst. Materielet kommer att bygga på en lite svagare sang och stark klöver med sannolikt 5-korts högfärgsöppningar.

BRIDGE PÅ GYMNASIET

Göran Ståhl från Uddevalla skriver kursmaterialet som ska användas för bridge på gymnasiet, schemalagd undervisning 100 poäng som individuellt val. Det kommer att finnas två elevhäften, lärarhandledning och OH-material. Därutöver material för utbildning av bridgespelande lärare. Mer information i ämnet kommer under våren.

NYTT MEDLEMSKORT

Arbetet med att få fram nya medlemskort har tyvärr försenats. Mer information följer så snart vi vet något.

NAMN OCH E-POST REGISTER

Ett problem som förbundets kansli konstant brottas med är alla felaktiga och inaktuella adressuppgifter. Försök hjälpa till med att dels sanera gamla medlemmar som ska bort och dels rätta felaktiga uppgifter. I Spader kan numera klubbens administratör(-er) gå in och rätta sina medlemmars felaktiga adressuppgifter mm.

STEN PÅ MATERIALCENTRALEN GÅR I PENSION

Efter många år som anställd av förbundet går Sten Alfredsson i pension vid årsskiftet. Sten kommer inte att ersättas, utan Svensk Bridge kommer att utöka samarbetet med Svenska Bridgeförlaget. Erbjudanden från förlaget bifogas. För mera information se » länk

NY KONTAKTMAN

Har ni bytt kontaktman för klubben? Om så är fallet, meddela snarast kansliet vem som är den nya kontaktmannen, annars riskerar ni att klubbens post kommer på avvägar.

Ny kontaktman skickar ni med fördel via e-post till » epost. Det går också bra att ringa om ni hellre vill det, 08-545 270 50.

BRIDGEFESTIVAL 2006

Ifjol var det premiär för Jönköping som festivalort. Många var tveksamma men nästan alla var mycket nöjda när festivalen var över. Drygt åtta månader kvar tills det är dags igen. Redan nu kan man boka boenden och anmäla lag till Chairman’s Cup. Vi tror att nästa års festival kommer att innebära rekordsiffror antalet deltagare räknat. Helt nytt nästa år är att vi första helgen satsar på en ny målgrupp, mindre rutinerade. Med anledning av detta har flera handikapptävlingar infogats i spelprogrammet. Överhuvudtaget har antalet sidotävlingar utökats. Mer om Bridgefestivalen kommer i nästa nummer av tidningen Bridge och självklart finns det också med på Internet. Boka ditt boende redan nu, för att få plats i närheten av spelplatsen, vi vet att det kommer att bli fullsatt!

KLÖVERNÅL I GULD

Många som spelat ihop 10 000 bronspoäng har efterfrågat att få köpa den ursnygga klövernålen i Guld. Nålen var slutsåld ett tag men finns nu återigen i lager. Nålen kostar 1 500:-, vilket är självkostnadspris!

KONTAKTA FÖRBUNDET SVENSK BRIDGE

Om du inte vet vem du skall prata med, ring växeln på kansliet 08-545 270 50 och vill du faxa är numret 08-545 270 58.

Vet du å andra sidan vem du vill tala med, är direktnumren samt e-post som följer:

KANSLIET

Birgitta Alandh, 08-545 270 51, » epost
Thomas Ivarsson, 08-545 270 52, » epost
Björn Gustafsson ,08-545 270 54, » epost

KONSULENTERNA

Micke Melander, 060-15 65 68, 0706-54 65 68, » epost
Thomas Winther, 0456-144 66, 0703-144 661, » epost
Thomas Larsson, 0709-99 52 79, » epost

FÖRBUNDETS KONSULENTER KAN HJÄLPA DIN KLUBB

Våra rikskonsulenter finns till för att ge din klubb och ditt distrikt en omfattande service, oftast utan att det kostar något.

Boka din rikskonsulent för att informera om:
• Dagsaktuella frågor om bridgen
• Förbundet Svensk Bridge och allt trycksaksmaterial
• Kurser, kursmaterial och kursutbud
• Bridgens underbara värld
• Skolbridge och skolkampen
• Bridge på schemat
• Ett erbjudande från bridgen till idrotten
• Varför ska jag vara medlem i Förbundet Svensk Bridge
• Etik, klubbkänsla och att rekrytera
• Beräkningsprogrammet Ruter
• Internethantering, hemsidorna Spader
• SISU (idrottens eget bildningsförbund)
• Aktuella regelverk, eller något annat skräddarsytt

Varför inte genomföra tävlingsledarkurs på klubb- eller silvernivå? Eller kanske en kurs i användningen av Ruter och/eller Spader, weekendkurs för nybörjare eller mindre rutinerade (fortsättningskurs)? Boka ett klubb- eller distriktsbesök av din rikskonsulent genom att ringa eller maila. Se kontakter enligt ovan.

Konsulenterna har landet fördelat mellan sig enligt följande:

Micke Melander: Norrbotten, Västerbotten, Ångermanland, Jämtland-Härjedalen, Medelpad, Gävleborg och Dalarna.

Thomas Winther: Skåne, Sydöstra, Jönköping, Västergötland, Gotland och Östra Mellansvenska

Thomas Larsson: Uppsala, Stockholm, Mälardalen, Örebro, Värmland, Bohuslän, Göteborg och Halland

PRESSMEDDELANDEN

Förbundet skickar regelbundet ut pressmeddelanden till såväl bridgeskribenter som till övrig media. Du kan få samma pressinformation till din e-postadress. Skicka dina e-postuppgifter till » epost och meddela att du vill ha pressmeddelanden från Svensk Bridge.

RUTERUTBILDNINGAR

Fler och fler arbetar med Ruter i klubbverksamheten. Antalet distribuerade program är drygt 410. Fler än 160 klubbar rapporterar numera mästarpoängen kuponglöst och digitalt direkt till Svensk Bridge.

Varför har din klubb ännu inte kört igång med Ruteruträkning av klubbtävlingarna?

Saknar ni kanske programvaran? Den kostar inget, kontakta bara kansliet.
Vill ni ha hjälp med att arrangera internutbildning i Ruter för era klubbtävlingsledare eller göra sammandrag för dem i ert distrikt?
Kontakta då er rikskonsulent som också kan ge er tips om hur man i Ruter kan räkna Individuella tävlingar och Facitbarometrar och mycket mer.

JUNIORMEDLEMMAR

Om din klubb har fått, eller får in, nya juniorer i verksamheten, se till att dessa omgående rapporteras in som medlemmar till kansliet. Dels för att de ska få tidningen Bridge och dels för att förbundet ska veta om dem och kunna skicka ut direktinformation om tävlingar, riksläger etc.

Glöm ej heller att meddela att era juniorer fortfarande är aktiva när en ny säsong startar.
Tänk på att klubben inte betalar några medlemsavgifter för sina juniormedlemmar till Förbundet Svensk bridge.

STYRELSEKURS I VÅR?

Bridgens underbara värld
Så heter ett studiecirkelmaterial som innehåller många idéer till diskussionsunderlag som man kan genomföra på sin klubb eller under kursen som t.ex. ett led i att förbättra klubbkänslan och få fler att engagera sig i klubbarbetet. Diskussionsunderlag om bridgelagar, spelets etik, Trivsel 2000 och många andra ”godsaker” finns med i innehållet. Beställ hem ett ex eller två från kansliet.

Materialet är godkänt av SISU och kan läsas i studiecirkelform i samband med ex. styrelsemöten. Kontakta rikskonsulenterna för mera information.

PENGAR TILL KLUBBKASSAN

Förbundet Svensk Bridge är medlemmar av Folkspel, organisationen som sköter Bingo-Lotto och Sverigelotten. Detta gör att klubbar anslutna till förbundet har möjlighet att sälja de båda lotterna.

FÖRSTÄRK ER KLUBBKASSA

Det är svårt att hitta något bättre sätt att förstärka föreningskassan än att sälja Folkspels lotter: BingoLotto och SverigeLotten. Inga kostnader, relativt liten arbetsinsats och avkastning i direkt proportion till insatsen. Det betyder mer tid och energi över för att syssla med det din förening egentligen är till för.

SverigeLotter är ett utmärkta komplement till Bingolotten. Eftersom de är oberoende av veckorapportering, kan man helt enkelt sälja dem tills de tar slut. I samband med evenemang av olika slag är den festlig och smidig att arbeta med. Den duger också utmärkt som uppskattad vinst i klubbtävlingarna.

VILL NI BÖRJA SÄLJA?

Kontakta närmaste säljcentral, så hjälper de dig att komma igång. Om du inte har koll på var försäljningscentralerna finns, kontakta kansliet eller någon av konsulenterna så hjälper de dig igång.

SÅ HÄR FUNGERAR SVERIGELOTTEN!

Sverigelotten kostar 25 kr och säljs av medlemmar inom svenskt föreningsliv och överallt där lotter vanligtvis säljs. Överskottet från lottförsäljningen går direkt till klubben, utan mellanhänder.

Skrapa fram tre lika belopp och du vinner beloppet, från 25 till 1 000 000 kronor! Skrapa fram tre kronsymboler, oavsett vilket belopp som står i dem, och du vinner högvinsten, från 50 000 till 12,5 miljoner kronor! Vinst på var femte lott.

FÖRTJÄNSTEN

Bingolotter kostar 40 kronor styck och klubbens förtjänst är 13,50.
Sverigelotter kostar 25 kronor styck och klubben tjänar 7,50.
Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80