Kommande tävlingar
26/06 Ölandsveckan: A-final
30/06 Norrtälje Guld, Roslagsträffen
05/07 BK Björken Guld
Rapporterade tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
Publicerad: Tuesday 13 May 2014

Sammanfattning av Landslagsläger

Under helgen 9-11 maj hade juniorerna landslagsläger dit damer och veteraner var inbjudna att delta.

fredag

16.00 i fredags skulle det börja och några hade redan på förhand annonserat sen ankomst. Tyvärr klarade inte alla övriga att komma i tid så det infördes snabbt en förseningslista. Ingen ska hängas i offentligheten men nog tror i alla falla jag att det kommer att spelas bättre bridge om man är i tid och inte sätter sig vid bordet och är sönderstressad men här kan jag ha fel.

Vi inledde med 12 brickor och i sedvanlig ordning tog brickorna ganska lång tid. Alla trodde att PO hade varit inne och ”planterat” givar. Så var det inte denna gång men visst fanns det många intressanta givar, bra jobbat brickmaskinen!








Efter mat var det dags för seminarier.


Peter Backlund

Peter Backlund pratade om vikten av att lägga rätt kort i både försvaret och som spelförare. Det som inte ser ut som ett problem för spelföraren kan ju vara svårt för försvaret. Lägg nu rätt hacka för visst ska man spela ”Schneider” även som spelförare.


Olle Wademark

Olle Wademark tog vid på temat och ingen har väl förmodligen falskmarkerat oftare än just Olle. Ett väldigt intressant läge som få sett tidigare var:

Träkarl KJ92

Du har T864

Det är 4 som spelas och du vet vidare att spelföraren har fyra trumf. Vilken spader vänder du med för att göra det svårt för spelföraren?


Krister Ahlesved

Krister Ahlesved berättade sedan om vikten av att agera som ett lag. Ibland spelar man och ibland är man på bänken men oavsett vad man tycker om det ena eller andra så gäller det att skapa en god laganda. Det är inte alltid de bästa spelarna som skapar det bästa laget vilket många gånger bevisats. Krister tog upp exemplet Eric Cantona som var en av världens bästa fotbollsspelare på 90-talet men som inte så ofta fick vara med i det franska landslaget.



Jan Kamras

Jan Kamras svarade på frågor kring EBL med fokus på hur man tänker inför kommande mästerskaps utformning. Till sommaren är det bland annat färre brickor för Dam och öppna laget som står på programmet.


lördagen

Innan lördagens spel så hade juniorerna ordinerats fysisk träning. Här vill jag verkligen lyfta fram Mikael Grönkvist och Mikael Rimstedt som genomförde ett gympass. Flertalet gick en promenad och som f.d gympalärare så kommer jag aldrig att tvinga någon till motion i någon form. Man tränar om man vill och sedan får man välja själv. Däremot så kommer det alltid från min sida att avsättas tid för att den som vill ska få sköta sin kropp.


Björn och Göran

På lördagen deltog alla i BK S:t Eriks guldtävling. Segrade gjorde veteranlandslagets Björn Wenneberg-Göran Selldén före juniorlandslagets Adam Stokka- Johan Karlsson och ”vann” bronset gjorde Tommy Gullberg- Anders Morath. Samtliga lägerdeltagare, stort grattis!


Adam och Johan


Tommy och Anders

Söndag

Söndagen startade med 12 ny brickor, tyvärr aningen slätstrukna. Sedan följde genomgångar igen.


PO Sundelin

PO Sundelin berättade om hur man ska fylla i sina deklarationer inför sommarens mästerskap. Mycket att tänka på och ont om plats på pappret.

Några har under veckan undrat vem som är oraklet, svaret kom i söndags och det är Anders Morath. Frågorna var fria och svaren levererades på löpande band. Nu vet alla hur man kan spela över 4 SAT och Ekrens 2.

Tommy Gullberg avslutade med ett stort antal spelföringsproblem. Om ni ser någon lägerdeltagare kasta honnörer hur som helst som spelförare vet ni var det kommer ifrån. Oerhört nyttigt att få se hur man kan både lösa och gardera olika hemgångar.

Stort tack till:

BK S:t Erik för lokaler
Nya Bridgeskolan för lokaler
Kalle och Yvonne som fixat brickor
Peter, Olle, Krister, Jan, Tommy, Anders och PO för föreläsningar
Alla deltagare som skapade en väldigt trevlig helg

Många var nöjda och förhoppningsvis kan vi arrangera flera liknande läger med både spel men framförallt med diskussion som många gånger är vägen till framgång.

/Per Leandersson












Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80