Kommande tävlingar
13/10 Simulutantävling 50 kr
05/11 Kamras Minne
10/11 Simulutantävling 50 kr
Rapporterade tävlingar
07/08 SM Par Open - Final - Omgång 5
07/08 Guldgruvan - Final C
07/08 Guldgruvan - Final A
Publicerad: Monday 21 April 2014Gullberg - Grönkvist är nordiska juniormästare 2014

39 par från 6 olika länder, gjorde upp om pokalerna i 3 olika klasser. Det blev svensk seger i U26 genom Mikael Grönkvist - Daniel Gullberg. Totalt tog Sverige 5 av 9 troféer.

Vi börjar dock i rätt ände. Som uppvärmning till JNM, drog årets riksläger igång på onsdag kväll. Totalt deltog 78 juniorer, med ett åldersspann från 9(!) till 25 år.


9-åriga Markus Bertheau kan se fram emot 16 riksläger till!

Lägret startade med en samlingstävling på onsdagskvällen och fortsatte med en, mer eller mindre, organiserad lagbarometer under natten. Först framåt tidig morgon var spellokalen tömd på spelare, skräp och muggar, vilket mer eller mindre var fallet varje natt!

Resultat Brons 1
Vinnarbild

På tal om muggar, efter lunch under lördagens spel, kom en lite undrande kökspersonal till oss och undrade om vi hade någon aning om vart alla muggar tagit vägen, dom hade nästan slut i köket. Det visade sig att vi hunnit avverka över 200 muggar på ca 3 timmar, som nu stod prydligt uppradade på våra avlastningsbord. Undra hur många 100-tals muggar man plockat undan i helgen?

Torsdagen började så med en Paul Jones över 3x16 brickor. PJ är en partävling, fast man består av 4 spelare med vilka man spelar 16 brickor var. Varje pars resultat inom laget, läggs sedan ihop och man jämförs med övriga lag. Så ingen riktig lagtävling, men vi ser ändå detta som ett bra sätt, speciellt för nya spelare, att få spela med lite nya okända människor och det utan att behöva våga fråga någon om att spela.

Paul Jones lagindelning
Lagresultat
Individuella resultat

Nu när juniorerna blivit lite varma i kläderna, var det dags att avverka 44 brickor på dryga 2 timmar! Vi började lugnt med 14 minuter och 20 sekunder på sig att spela 4 brickor, vilket inte orsakade några problem vid något bord så vi skar snabbt och rejält ned på rondtiden och fortsatte att minska den till en slutlig rondtid på 8 minuter. För de riktigt rutinerade juniorerna var detta fortfarande ganska gott om tid, medans det på sina håll orsakade lättare stressyndrom.

Se vem som hanterade stressen bäst här


De som mött Adam Stokka och Olle Sandström tidigare,
vet att 8 minuter på 4 brickor, förmodligen bara var halvfart.


För att varva ner juniorerna lite, så försökte vi oss på lite BING(O) som kvällstävling. Varje par fick en framslumpad 4x4 rutor stor bricka. I varje ruta stod ett kontrakt, t.ex. 3NT. Det innebär att man ska bjuda exakt 3NT och sedan minst gå hem i kontraktet. Övertrick, dubblingar och redubblingar påverkar inte själva bingon (men såklart vanliga poängberäkningen).

För varje bingorad; vertikal, horisontell eller diagonalt, erhöll paret +5% på sin totala score. Ett eftersträvsamt mål således, men hur mycket ska man riskera/offra av den vanliga poängberäkningen?

Se vem som vann här: » länk

Fredagen bjöd på en maffig 58-brickors silvertävling. För de lite nyare juniorerna, som dels inte spelat så länge och dels redan missat 2 nätters god sömn, märktes det på slutet att de var trötta, men som de kämpade! På kvällen anslöt ett helt gäng norrmän, några danskar och ett finskt par. Som lite uppvärmning avslutade en vanlig 24-brickors bronstävling det officiella spelschemat för Rikslägret.

Resultat

JNM
Så var vi framme vid kulmen av veckan, JNM 2014 för par. 39 par i 3 klasser: 10 st i girls, 9 st i U21 och 20 st i U26.

Senaste JNM-par spelades 2012, segrade då gjorde ett Holländskt par och bästa svenska par kom på en 5:e plats. Många av de som spelade 2012, var även med i år, dock i de flesta fall, i nya kombinationer.

Några av förhandsfavoriterna, förutom våra svenska hopp, var:

  • Dennis Bilde Cilleborg som rönt stora framgångar bl.a. i USA på senare tid, nu i par med Niclas Raulund
  • Kristian B Ellingsen och Tor Eivind Grude - Norges finest?!
  • Paul Grünke och Vemund Vikjord - 2 Tyskar som tidigare i år spelade final i White House (fick stryk av lag Norge, från vilka 2 st spelare finns representerade här)


Först skulle alla möta alla över 117 brickor, för att sen följas upp med 4 ronder á 3 brickor rak gröna hissen. Piggast började Dennis och Niclas, som efter 30 brickor ledde på 66,6%, 3.5% före tvåorna Mikael Grönkvist - Daniel Gullberg. Därefter ett koppel av par, ledda av Linus Dahlström - Filip Nolhage Olin.

I andra sessionen föll övriga par i toppen ned under 60%, medans Mikael och Daniel spelade väldigt stabilt och tog över ledningen på 63,8%, en ledning dom aldrig mer skulle släppa. Inför avslutande gröna hissen, ledde dom med över 150 poäng, en ledning som kändes stabil, men mycket kan hända på 12 brickor mot tävlingens tvåor.

Jag överlämnar brickskrivandet till övriga juniorer via diverse kanaler, men en bricka måste man väl ta med iaf.

Filbyter Bridge, Linköping, ÖMBF, Sverige 2014.04.19

Väst giv
E843
E75
EK8
E52
K10976
K
kn109
9873
D2
4
765432
kn1064
kn5
Dkn1098632
D
KDScorerna varierade från 4+3 till 6NT+1, men ett par ville lite mer. Alexander Sandin - Szymon Szulc, Storsjöbygden resp. Bräcke presterade följande budgivning:

1 - 2
4 - 6
7

Enkel och effektiv budgivning, och när det andra trumfesset föll, belönades man med en ren topp!

Åter till slutspurten av NM. Det visade sig att Mikael och Daniel skulle komma att få möta Dennis och Niclas hela 9 av de 12 brickorna, men Mikael och Daniel höll i sitt stabila spel och vann JNM 2014 på 61.2%. Dennis och Niclas lyckades hålla undan för den jagande klungan, trots 9 brickor mot segrarna och knep silvret. 3:e platsen i tävlingen, men första plats i U21, blev Ida Grönkvist och Mikael Rimstedt.

Resultat
U26

Daniel Gullberg - Mikael Grönkvist, segrare U26


Dennis Bilde - Niclas Raulund, andra plats U26


Simon Hult - Simon Ekenberg, tredje plats U26


Samtliga medaljörer i U26

Girls

Charlotte Mikkelsen - Stine Frøyse, segrare Girls


Irma Petersen - Moa Petersen, andra plats Girls


Sofie Koch-Palmund - Rikke Capion Justesen, tredje plats Girls


Samtliga medaljörer i Girls

U21

Ida Grönkvist - Mikael Rimstedt, segrare U21


Christian Lahrmann - Jon Brodersen, andra plats U21


Johan Säfsten - Ola Rimstedt, tredje plats U21


Samtliga medaljörer i U21

På återseende!
Slutligen vill vi bara tacka alla underbara juniorer som tog sig till Örebro under påsken. Det är fantastiskt roligt att se så många glada ansikten vid borden och det är aldrig några sura miner på motståndarna eller partnern.

Vi hoppas få se er alla igen, vid något kommande juniorarrangemang, eller för de som blivit för gamla, vid ett grönt bord någonstans i världen!

// 3 mycket trötta ledare
Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80