Kommande tävlingar
26/06 Ölandsveckan: A-final
30/06 Norrtälje Guld, Roslagsträffen
05/07 BK Björken Guld
Rapporterade tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
Publicerad: Wednesday 21 August 2013

JEM-analys, Ida-Cilla

PDF-fil för utskrift (Betydligt enklare att läsa )

Sverige – Danmark, Bricka 1



CillaIda
PassPass1 ruPass
1 spPass3 ru *Pass
3 sp **Pass4 spPass runt


*15-17, 6k ruter och 3-stöd i spader
** UK, vill inte vara spelförare i 3NT (vanligen ej 5-korts sp).

Budgivning: Idas beslut att bjuda 4sp på denna allra första bricka i tävlingen var ytterst tveksamt. Nog för att hon var lite rädd för sin klöversingel och sitt enkla håll i hjärter, men det måste i slutändan vara rätt fler gånger att spela 3NT där man ofta har nio snabbstick (vilket ju partnerns budgivning tyder på då hon inte känner att hon har några honnörer som behöver skyddas).

Spel: Cilla kunde gått hem i utgången, men valde dessvärre det spelsätt som gjorde att man gick bet. Hjärterutspelet (som tydde på att färgen satt 5-3/3-5) tog Cilla med esset och spelade A, K och Q i ruter med hjärtersak. Tredje rutern stals och sedan kom det mer hjärter. Cilla stal och valde nu mellan två olika spelsätt. Det ena spelsättet var att spela spader mot kungen och hoppas att spader ess sitter rätt och därefter mata med ruter från bordet. Det andra var att spela A, K och mer klöver till stöld och därefter behövs få ihop 3 stick till (har kvar K8 till QT6 i spader i det läget). Hur det bäst görs beror lite på hur klövern ser ut att sitta, men troligtvis är det bästa att spela hjärter till stöld och sedan en klöver som får stjälas högt om MTV bekänner. Cilla valde det senare, vilket tyvärr ledde till bet den här gången när MTH inte bekände på tredje klövern. För det första spelsättet räcker det inte riktigt bara att spader ess sitter rätt eftersom MTH kan saka klöver från ev. 2-kortsfärg och låta MTV stjäla (även om det kräver esset), men denna gång hade det inte räckt för att straffa kontraktet eftersom 2-kortsfärgen bestod av Q8 och spelförarens 97 kan användas för att pressa ut tian. Sitter spadern 4-2 räcker det inte heller till när MTH stjäl i när ruter spelas från bordet och vid överstöld av spelföraren så stjäl MTV inte över. Troligtvis valdes det matematiskt något bättre spelsättet, men vissa mindre tilläggschanser och risker med båda spelsätten har förbisetts och eventuellt kan någon viktig aspekt också ha missats.


Sverige – Danmark, Bricka 15



IdaCilla
1 kl *1 ru *
1 hj *2 kl *
2 ru *3 sp *
3 NTPass runt


Budgivning: Efter att Cilla visat sin 4-korts hjärter valde hon att gå via XY-NT för att få Ida som spelförare i 3NT, då både rutern och klövern såg känsliga ut från Cillas perspektiv.

Spel: Emil spelade ut sp 6 enligt attityd och Ida valde att släppa den mot handens nia. Dennis vann med 10:an och vände med klöver 3 till dam och knekt bakom. När Ida nu tog ut fyra varv hjärter hittade Dennis att saka två klöver från sin hand för att behålla kontroll över ruterfärgen. Hon kunde nu räkna ut att Dennis från början förmodligen hade haft 3-2-4-4, men det var ännu osäkert hur ruterhonnörerna var placerade. För att göra rätt i ruter valde hon att lägga ner ruter ess från bordet och följa upp med en liten. Om Dennis, som i det här läget visste vad brickan handlade om, hade ruter kung skulle han med största sannolikhet gå upp med den för att slippa riskera att bli inpetad och berätta hur spaderhonnörerna var fördelade. Det var också det han gjorde, och följde upp med en tredje ruter. Ida tog nu ut klöveress och skulle bara till att gissa spadern för att gå hem i sitt kontrakt. Det fanns inte så mycket att gå på; mot sämre motstånd kan det tänkas att Öst fortsatt med spader i stick två från Axx, men här så fanns inga sådana indikationer. Istället tänkte Ida att Emil med A862 kanske valt att spela ut 2:an någon gång istället för 6:an. Nu var det dock damen han hade och hon gick en bet i sitt kontrakt för 12 IMP ut.


Sverige – Rumänien, Bricka 1



CillaIda
1 NTDubbeltredubbelt *Pass
2 kl **Dubbelt2 spDubbelt
Pass runt


* Enfärgshand, puppet till 2kl
** Forced

Budgivning: Vi har ganska väl definierade metoder efter att vi har straffdubblat dem i 1NT, men på den här brickan hamnade vi i fällan ändå. I vanliga fall spelar vi att dubbelt är straff på 2 i lå och pass är krav, medan dubbelt på 2 i högfärg är UD. Om vi däremot redan har straffdubblat dem i ett kontrakt så är fortsatta dubblingar straff. Här blev det lite konstigt då 2kl ju inte var ett naturligt bud så det är tveksamt om Cecilias straffdubbling verkligen kan räknas som en straffdubbling. Ida ansåg att dubbelt skulle vara UD, och när motståndarna nu hade så bra anpassning var det svårt för båda att läsa av vad dubbelt borde vara från sina händer. I efteranalysen kan man förstå bådas åsikt. Å ena sidan är läget inte mycket annorlunda från om det hade gått (1NT) – Dbl – (2sp) – Dbl direkt i vilket fall det hade varit UD. I det här fallet har man som svarshand heller inte hunnit visa några direkta värden vilket gör att det är skönt att direkt agera för att visa sitt intresse av att ta hand om kontraktet. Å andra sidan är det troligare att svarshanden har en straffdubbling av 2sp när den förste dubblaren redan visat straffintresse i klöver, och det är synd att då behöva passa och gå miste om chansen att sätta fast dem. Läget är också lite förändrat i och med att man med en UD-hand kan komma åt att ”stötta” klövern. Vi har ännu inte riktigt resonerat oss fram till vad som är vettigast att spela just här.


Sverige – Polen, Bricka 13



CillaIda
PassPass3 klDubbelt
Pass3 ruPass4 ru
Pass 5 ruPass runt


Budgivning: Ida fick ett jobbigt läge när polacken valde att spärröppna med 3kl i tredje hand. Hon valde att upplysningsdubbla med sin dåliga femkorts spader, med risken att missa den aktuella
5-3:an. När hon fick 3ru av partnern hade hon en rimlig höjning till 4ru som satte dem i den dåliga utgången.

Spel: Cilla fick ett lurigt utspel (hj Kn) som gjorde att hon gick fel direkt då hon inte ville gå en massa zonbet. Även om hon maskat i stick ett (vilket hon borde gjort då det var enda hemgångschansen förutom AK i ruter på utspelshanden, men var lite ”tiltad” av att ha gått två extra zonbet ett par brickor tidigare för att hon spelat på en osannolik, men den enda möjliga hemgångchansen), så är det dock högst otroligt att hon gjort rätt i trumf vilket fortfarande hade lett till att kontraktet gått bet.

Sverige – England, Bricka 18



CillaIda
1 hj2 ru
2 sp4 ru
4 NT *5 sp **
6 NTPass runt


Budgivning: En enkel och naturlig budgivning till det bästa kontraktet. Vi är båda två chockade över hur många som har hamnat i hjärterkontrakt på den här brickan, när man trots allt har en gående åttakorts färg…

Sverige – Vitryssland, Bricka 3



IdaCilla
1 NTDubbelt *2 ru **Pass
3 kl ***Pass3 ru ****Pass
3 hj *****Pass3 sp ******4 sp!
5 hjPass runt


* Enfärgshand
** Överföring
*3 Maximum med 4-stöd
*4 Puppet
*5 Forced
*6 Slaminvit utan kortfärg

Budgivning: Efter vitryssens kamikaze-inkliv med 4sp fick Ida ett jobbigt läge. I minuszon som nu valde hon till slut att säga 5hj för att berätta om sin absoluta maxhand utan lågfärgskontroller. Cilla hade ändå svårt att värdera sin dam i spader som ett allt igenom bra kort och valde att säga pass. Det som kändes tråkigast med brickan var den missade inkomsten i 4sp dubbelt. Vi är däremot inte helt säkra på att vi hittat slammen ens i ostörd budgivning. Cilla har en mycket minimal slaminvit som knappast kommer visa något vidare starkt intresse efter sin visade slaminvit i 3sp. Om slammen ska bjudas behöver Ida mer eller mindre själv ta paret till den när hon får in lågfärgskontroller hos partnern.


Sverige – Frankrike, Bricka 17



CillaIda
2 kl *Pass2 ru *2 hj
2 sp3 hjPassPass
4 klPass5 klPass
6 klPass runt


Budgivning: En okomplicerad budgivning (om än inte helt kontrollerad) till 6kl.

Spel: Cilla fick Hj K ut som hon stal och testade två varv klöver, på vilken den andra MTH sakar en hj. När klövern inte bröt såg brickan ut att hänga på att hitta ruterdam. Fokus låg på att försöka lista ut vem som hade 3+ruter. Hjärtern satt med största sannolikhet 6-3 (ty med KQxx eller möjligen Kxxx hade MTV troligen bjudit 4hj och inte nöjt sig med 3hj). Cilla ville därför testa spadern, men tänkte att hon behöver vara försiktig. Om hon stjäl en spader för tidigt (innan hon vet helt hur spadern sitter), så måste hon bestämma sig direkt i ruter eftersom hon inte har råd att stjäla in sig i hjärter (hon blir då trumfmatt).

Hon började därför med A, K och Q i spader och på fjärde spadern sakade MTV en hjärter som Cilla stal på bordet. MTH var nu så gott som markerad med 4-6-2-1 och därför spelade hon ruter till ess, klöver dam, sp9 som MTV stal och spelade hjärter som Cilla stal och till slut maskade hon i ruter in i Qx för två bet. Otur? Nej! Slarvigt! När MTV sakade en hjärter på fjärde spadern (istället för att stjäla med kl J och spela en klöver/hjärter), fick nu Cilla chansen att lägga om spelplanen. Nu fick hon plötsligt råd att stjäla in sig i hjärter, för då har MTV inga sådana kvar därefter. Efter hjärterstölden tar man ut kl Q och spelar sp9. Man slipper nu att gissa i ruter.

Detta spelsätt är fel om man har missbedömt hjärtersitsen och MTV trots allt sitter med en fjärde hjärter, men då sitter rutern 3-2 på andra hållet och man klarar bara Qx hos MTV ändå (men om man har rätt ang. hjärtern klarar man istället Qx hos MTH som det satt nu). Sitter damen hos 3-kortsfärgen funkar båda spelsätten lika bra/illa.


Sverige – Tyskland, Bricka 5



CillaIda
PassPass2 ru *Pass
PassDubbeltPass Runt


*4+ ruter, obalans, 4-9 hcp

Budgivning: Ida kom lite taskigt till med ruter som sin längsta färg, och när partnern hittade en UD valde hon till slut ett pass i tron att partnern med lite blandade honnörer skulle hjälpa till att ta 1-3 bet i kontraktet.

Spel: Ida spelade ut en trumf och fick se ett betydligt bättre bord än hon hade hoppats på. Spelföraren begärde nu sin singelhjärter från bordet och Cilla gick upp med Hj Q. Nu skulle Ida placera resten av korten på brickan. Hon kunde antingen ta över med esset och fortsätta med mer trumf vilket var rätt när handen såg ut som den gjorde nu(men då var kontraktet alltid hemma och hon satt och försökte hålla nere övertricken). Istället valde hon att spela partnern med sp A vilket inte kunde kosta så mycket – såvida spelföraren inte hade esset singel som det nu var. Det var inte ett så märkligt försvar med tanke på att hon vet att spelföraren har minst Jxxx i hjärter och att det då mycket väl kan kosta stick att ta över damen. Nog är det ganska bra odds på att spelföraren har Sp A, men om han istället haft 2452 hade kontraktet fortfarande gått bet som försvaret nu gick. Det dubblade övertricket kostade 3 IMP på brickan, så det verkligt kostsamma beslutet var egentligen att passa på 2ru dubbelt när vi själva gjorde 2hj, ett beslut som var normalt, men den här gången tyvärr helt fel. Cilla borde också ha hjälpt till med att inte släppa övertricket genom att lägga låg hjärter istället för att gå upp med en honnör.


Sverige – Belgien, Bricka 19



IdaCilla
1 hj2 kl *
2 ru *2 hj *
3 kl *3 hj *
3 NT *4 NT *
5 hj *5 sp *
6 hj *7 hj


Budgivning: En fin bricka för våra reläer där Nord kunde se 13 stick från taket efter att partnern visat 3514 och sina tre nyckelkort. Det var inte helt enkelt efter 5hj att bestämma sig för om man skulle fråga efter tredjekontroll i klöver eller sidokung (spader kung i första hand) på Cillas hand, och hon valde till slut att fråga efter spadern. I den aktuella budgivningen valde Ida då att förneka spader kung då hon var så begränsad (vilket hon nog inte borde). Hon valde tack och lov iaf att göra det i tempo och Cilla valde nu att lyfta till 7hj ändå, vilket man kan tycka att hon lika gärna kunde gjort direkt isf. Det som dock hade fått henne att stanna i 6hj var om Ida visade upp ruter kung, som ju inte ger något extra stick, men som gör att det inte behövs mycket mer på Idas hand för att få ihop till öppning. Nu när ingen av kungarna fanns, så krävdes en svart dam för att få ihop till öppning (vi tenderar att ge fullt värdet åt ess- och kungsingel, men inte åt dam- eller knektsingel). Oddsen för att det är klöver är något bättre då hon har fler klöver än spader. Dessutom finns det ok hemgångschanser även om Ida bara har JTxx, samt dåliga, men möjliga sådana om Ida har Jxxx, T98x (eller Txxx).


Sverige – Tjeckien, Bricka 10



IdaCilla
1 NTPass4 hj *Dubbelt *
4 sp5 hjDubbeltPass runt


Budgivning: Ida fick ett väldigt knivigt läge i zonen när partnern utspelsdubblade 4hj(vilket hon ofta gör med en långfärg) och hon själv tittade ner på Tx, Axxx, AKxxx, Qx. 5hj kan vara både en bra offring mot 4sp och ett kontrakt med hemgångschanser(då 4hj* inte behöver lova några som helst hp utan kan vara helt spärrbetonat), men det är fel när partnern bara velat göra en lätt utspelsdubbling för att berätta var hon har sina honnörer. Till slut bestämde sig Ida för att bjuda den egna utgången och det stod henne dyrt när bordet dök upp med KQxx i hjärter som enda tillgång vilket också gjorde att det var bet i motståndarnas utgång när man nu gick för 500 själv. 12 IMP ut
Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80