Kommande tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
Rapporterade tävlingar
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
17/02 Munka Ljungby Guld
Publicerad: Thursday 04 October 2012

LK 1212 Vägran att spela i rama

LK bestod av Carl Ragnarsson, ordförande, Henrik Johansson och Linus Jorner.

Protest mot hanteringen av vägran att spela i Rama
I SM-finalen för Par skulle vi spela mot Xx -Yy (på direktiv av TL) och satte oss i Raman. TL hämtade oss och sa att det andra paret inte ville spela i raman annars skulle man "avbryta tävlingen". Jag påpekade att det inte gick att göra så. Zz insisterade att vi skulle sätta oss. Jag påtalade det också för LK:s ordförande som inte reagerade. Vid bordet sa paret att man inte ville spela för man hade så dåliga resultat i raman.

Vi spelade ronden och fick 12 av 100 poäng.

Enligt vad Nn skrivit bestämde Tävlingsledningen att i fortsättningen skulle parets agerande resultera i 60% till motståndarna och 0% till Xx-Yy. Detta meddelades aldrig till mig. Med de 60 poäng vi var berättigade till hade vi lett SM-finalen efter dag 2.

Enligt tävlingsbestämmelserna är alla skyldiga att spela i Rama. Agerande TL och LK:S ordförande har trots mitt påpekande dömt helt felaktigt.

Jag yrkar att
1) Rondens resultat korrigeras till 60% till vårt par, 0% till motståndarna. Resultatlistor, mästarpoäng och rankingpoäng korrigeras.
2) Då Det felaktiga domslutet radikalt påverkade våra möjligheter i tävlingen, vi fick till exempel bara en ramarond på söndagen, vill jag att förbundet betalar tillbaka bordsavgiften för lördag och söndag 250 kronor/spelare.

Lagkommissionens svar
Den tävlingsledare som skötte placeringen av ramaparen var inte medveten om att man enligt §113 i FSB tilläggsbestämmelser inte kan vägra att spela i raman. TL tog då ett beslut att ändra ramabord. Detta måste vara att föredra framför att avbryta tävlingen för samtliga och sammankalla ett möte med TK (Tävlingskommittén) för att hantera fallet. Det må strikt enligt bestämmelserna vara ett felaktigt domslut men det var ett praktiskt domslut som inte bör kritiseras.

Det fanns, när incidenten inträffade, ingen fastställd straffskala för vägran att spela i raman. Den ovan nämnda straffskalan beslutades av TK under tävlingens gång om det skulle hända fler tillfällen. Brickorna skulle läggas på ramabordet och om inte spelarna tog plats skulle resultaten 60 % och 0 % delas ut för ej spelade brickor. Då paret Xx - Yy inte gavs möjlighet att ta del av den bestraffning en vägran skulle föra med sig, och då fått ta ställning till om de ville ändra sig, kan man inte påföra straffet i efterhand.

Lag 12C2(a) ger TL rätt att dela ut artificiellt korrigerad score om brickorna inte kan spelas på grund av en felaktighet. Brickorna är spelade och dessa resultat måste gälla eller korrigeras till andra resultat. För att få ändra ett resultat krävs det även att det är troligt att resultaten hade blivit annorlunda utan felaktigheten (12B1). Det finns i det här fallet ingen koppling mellan uppnådda resultat och felaktigheten så det går inte att anse att det skulle vara troligt att resultaten hade blivit annorlunda om brickorna spelades i raman.
Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80