Kommande tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
Rapporterade tävlingar
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
17/02 Munka Ljungby Guld
Publicerad: Tuesday 05 April 2011

Juniorläger i Falkenberg

Det har varit riksläger och mellanlandning på väg söderut mot tävlingar. Den här gången fick den lilla västkuststätorten Falkenberg visa upp sina färdigheter som värd för ett intensivt träningsläger när årets satsande juniorpar skulle läras upp.

Juniorlandslagskapten Per Leandersson var den som stod för arrangemanget och till sin hjälp hade han den inte helt obekante PO Sundelin som redan vid flertalet tillfällen ställt upp för oss juniorer som kanske går vilse i en bricka lite oftare än den genomsnittliga spelaren.


En av alla givar

Målet med helgen var givetvis att vi skulle hinna prata och spela så mycket med våra partners som möjligt; många av oss bor på många mils avstånd och har inte så ofta chansen att spela tillsammans ansikte mot ansikte. Men det var också att ge oss lite mer kött på benen angående vad som gäller under ett mästerskap, både fysiska och mentala förberedelser. Vi värmde upp lite mjukt fredag eftermiddag med en individuell tävling, mest på skoj då inte alla hade möjlighet att komma så pass tidigt. Därpå följde ett grundligt samtal med kaptenen som pratade om mat- och sovvanor och deras påverkan på både ens hälsa och bridgespel. De allra flesta av oss vet säkerligen att rökning och koffein inte har några direkt positiva konsekvenser för vår person, men alla tänker nog inte på hur vår koncentrationsförmåga påverkas av t.ex. instabilt blodsocker och lite sömn. En eller två dagars spel kan kroppen vanligtvis hantera men mot slutet på ett mästerskap på en vecka tar för få timmars sömn ut sin rätt.


Sandra Rimstedt

När alla så småningom var på plats var det dags för fyrmanna. Då vi var nio par fick ett par stå över varje match och hade då istället PO till sitt förfogande för att bolla systemfrågor och konventioner.
Matcherna var i regel 16 brickor långa och bland de vanligt slumpmässigt lagda brickorna hade det smugit in ett antal så kallade PO-brickor. Det handlade om spelföringsproblem där det ofta finns ett överlägset spelsätt eller en idiotsäker färgbehandling även om det inte alltid var så uppenbart. Såhär kunde det se ut:

Träningsläger
Falkenberg

3NT
Väst giv
ingen i zon
Dkn4
kn6
EKD52
643
K9
K82
873
KDkn97
108763
107543
4
85
E52
ED9
kn1096
E102

VästNordÖstSyd
 



3NT S, Utspel K

Om klövern sitter 4-3 så är det ingen fara på taket – du skrapar lätt ihop till 9 stick. Men om det sitter 5-2 och båda maskarna spricker då? Då finns det fortfarande ett hundraprocentigt spelsätt.
Först måste du ducka en klöver. Sitter den 6-1 kommer inte spelsättet du bestämt dig för fungera utan då måste du försöka med en högfärgsmask. När väst dock följer på andra klövern är du i regel hemma.
Du tar den andra klövern och tar ut tre varv ruter men ser till att behålla en av bordets honnörer så du har en ingång till färgen senare. När rutern är eliminerad spelar du ifrån dig med din sista klöver och Väst får visserligen smaska i sig sina klöverspel men tvingas sedan vända från en av sina eventuella högfärgskungar vilket ger dig ditt nionde stick.
Varför får man då inte ta ut alla sina ruter först? Jo, då tvingas du saka tre kort på handen och måste gå ner till singeless i en av högfärgerna på Västs klöver vilket leder till att hela inpetningen förlorad. En väldigt instruktiv bricka som stryker under vikten av att lägga upp en spelplan redan från början.


Daniel Gullberg

När matchen var spelad gick vi igenom bricka för bricka gemensamt och berättade om diverse intressanta lägen som dykt upp och hur vi hanterat dem. Därefter gjorde vi blandade partnerskapsövningar, något väldigt givande.
Bara för att man spelar tillsammans innebär inte detta att man inte samtidigt kan vara två individer med olika spelstilar och åsikter. Det viktiga är att man har insikt i vart en själv och personen på andra sidan bordet skiljer sig. Ett tydligt exempel på detta är inkliv. En stencil med ett femtiotal händer presenterades för oss där vi fick fylla i om vi hade öppnat eller klivit in, i vilka zoner och med vad. Men det mest relevanta var hur man trodde partnern gjort i samma läge. I slutändan är inte det viktigaste hur aggressivt eller passivt man bjuder, bara partnern är med på noterna och vet hur han ska bete sig.
Något annat vi roade oss med var Double Dummy- problem, dvs. spelföringar där man ser alla händer och ska gå hem i ett till synes omöjligt kontrakt. Ett mycket fint exempel är denna giv:

Träningsläger
Falkenberg

6NT
Väst giv
ingen i zon
EK
EKD9

EK76432
kn753

109843
Dkn108
1094
kn876532
752
D862
104
EKDkn6
95

VästNordÖstSyd
 



6 NT S. Utspel 10

Den väldigt vackra lösningen ser ut såhär: Ta för ruter ess, kung och dam och saka korten av samma valör i hjärter! Gå sedan in på bordet i spader och ta ut både esset och kungen. När du sedan spelar hjärter 9 mot handen är försvaret hjälplöst – Tar man för knekten och vänder i hjärter eller spader är Väst skvisad och måste antingen saka ifrån sitt ruterhåll, sin spaderlängd eller gå ner till Dkn punkt i klöver vilka alla genererar i ett tolfte stick.
Om Väst däremot duckar hjärter 9 tar man över med hjärter 10 och Öst måste saka en klöver för att brickan inte ska vara över direkt. Man kan då enkelt ställa sin klöver genom att ducka runt ett stick. Detta hade vi alla hittat vid bordet, ellerhur?


Erik Fryklund

Innan dimman lättat på lördag morgon var alla uppe, trots att spelet pågått till efter midnatt. Anledningen? Det var dags att kora ettan i en sport inte långt under bridge på hederslistan.
Falkenberg har några av Sveriges finaste pingislokaler och till dessa hade Per kunnat ge oss tillgång. För er som inte visste det har vi många juniorer med anrika nuvarande och före detta pingiskarriärer på sin meritlista. Bröderna Rimstedt är t.ex. distriktsmästare i sin åldersklass och båda storasystrarna har även de ägnat många timmar åt att studsa bollar i 1245 km/h på en yta inte större än ett matsalsbord med yttersta precision. Utmanade gjorde bl.a Simon Ekenberg och kaptenen själv som faktiskt varit pingistränare i sina dagar. Vi andra försökte hålla oss på vår kant (bokstavligen när det var dubbelspel) och lät dessa göra upp om pallplatserna.
Dagen bjöd sedan på mer spel och mer teori. Vi tränade färgkombinationer, pratade sangsystem och gjorde flertalet givande partnerskapsövningar. När är 4NT kvant och när är det essfråga? Vad betyder pass efter (1NT) – x – (pass) när pass är krav till redubbelt? Många frågetecken av detta slag rätades ut.
Som vanligt när PO är med är det obligatoriskt att mäta sig i allmänkunskap. En tipspromenad i solskenet hann vi med innan vi åter igen satte oss vid borden och man som Syd blev spelförare på denna

Träningsläger
Falkenberg

4
Väst giv
ingen i zon
K1032
KD10
E1032
52
D876
8765
D97
D9
Ekn94
4
K85
kn10874
5
Ekn932
kn64
EK63

VästNordÖstSyd
 



4 S. Utspel 6
Trumfutspelet är ju beklagligt i och med att det saboterar den uppenbara planen att stjäla två klöver på bordet. Istället får man se sig om efter nya sätt att ta sig till tio stick.
Den överlägset bästa metoden är att ta utspelet på bordet, spela klöver till ess och kung och ännu en klöver till stöld på bordet då Väst sakar en spader. Nu spelar man bordets sista trumf, tar över på handen och trumfar ut i tre drag med ett spadersak och ett rutersak på bordet. Då ser brickan ut ungefär såhär (beroende på vad väst sakat):

Träningsläger
Falkenberg

4
Väst giv
ingen i zon
K103

E103
D87

D97
Ekn

K8
kn10
5
3
kn64
6

VästNordÖstSyd
 



När du nu spelar klöver 6 från handen och sakar en spader på bordet blir livet tungt för Öst. Han kan inte vända i ruter för då löser sig den färgen med bara ett tapp. Han kan inte vända med spader och ställa bordets kung som du då kan saka en ruterförlorare på istället. Vänder han i klöver sakar du handens spader 5 och efter det tvingas försvaret ge upp. En mycket snygg bricka som några petade hem.

På söndag förmiddag gästades vi av Henrik Johansson som är en av få tävlingsledare i Sverige på elitnivå. Vi gick igenom de allmänna förändringarna i lagarna som sker när bordet delats rakt över av en skärm och fick diverse småtips runt saker många gör bort sig på. Visste du t.ex. att alla får fråga varandra om revoker utom träkarlen som får fråga sin partner men inte sina motståndare? Att det egentligen är förbjudet att kolla på motståndarnas deklaration när det inte är din tur att bjuda? Det går att vara väldigt duktig på bridge och ändå inte ha en susning om vilka regler som gäller vid bordet, en av många tjusningar med det här spelet.


Irma Petersen

På eftermiddagen var det sedan dags för hemfärd. Med huvudena fulla av nya lebensohl-varianter, färgbehandlingar och roliga anekdoter drog vi oss mot tågstationen och kunde konstatera att det varit en väldigt kul och väldigt lärorik helg.

Till sist vill jag rikta ett enormt tack till Skrea Camping som ställde upp med förträffligt boende åt 18 utmattade elever och deras magistrar, till Falkenbergs BTK med Anders Björding och Mikael Stålbro för pingishallen vi fick ynnesten att utnyttja, till Micke Almgren, Sofia Ryman och Kalle Persson som lagt alla brickor, till Henrik Johansson som gett oss nyttig information om reglerna samt till BK Falkenberg och Ove Olsson för att vi fick möjligheten att anordna denna helg i bridgeklubbens lokaler med allt vad det innebär. Ni har alla gjort en insats för juniorbridgen och hoppas kunna göra oss värdiga detta genom fina resultat i kommande tävlingar!

Ida Grönkvist











Ida Grönkvist [31083] författarlista

Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80