Kommande tävlingar
08/01 Gävleguldet
17/01 Simultan ingår i guldrallyt
17/01 Simultan (Ingår i guldsimultan
Rapporterade tävlingar
04/12 Malmö BK - Guld
17/11 Trivselbridge SBF - Simultan G
17/11 Partävling, Simultan
Publicerad: Monday 21 February 2011

Tom Lindén blev medlem 1000!


Under lördagen fick Svensk Bridge sin 1000:e medlem på BBO Nordic. Det var Tom Lindén från Värnamo BK som fick sitt medlemskap godkänt. Svensk Bridge bjuder Tom på en frispelsbiljett till valfri silvertävling under sommarens Bridgefestival i Örebro. För den som inte vet är BBO Nordic ett gemensamt projekt mellan Norge, Danmark och Sverige, där syftet är att skapa ett komplement till normalt bridgespel på hemmaklubbarna.

BBO Nordic arrangerar tävlingar fredag-, lördag- och söndagskvällar. För närvarande är det helt gratis och tanken är att man till hösten mot en mindre avgift även ska kunna spela tävlingar om mästarpoäng där. Vid sidan om tävlingsverksamheten pågår febril programmering för att få till ännu en del i BBO Nordic som rör utbildning. Här ska bridgelärare kunna logga in och köra bridgekurser eller repetera de lektioner man haft på klubben. Ett helt eget spelrum för nordbor finns också i tankevärlden. Det många uppskattar är att man får tala sitt eget språk, ingen polska, turkiska, franska eller något annat. Danskar kör på danska, norrmän på norska och svenskar på svenska.

För att bli medlem i BBO Nordic måste man ha ett spelkonto på BBO, med användarnamn och lösenord. Detta ordnar man på denna sida. När det är klart kan man gå till klubbsidan för BBO Nordic och ansöka om medlemskap till den Nordiska klubben, här krävs även ett medlemsnummer i någon av de nordiska länderna för att man ska kunna få vara med. Men med medlemsnummer och spelkonto på BBO är det i övrigt helt gratis att bli medlem och att just nu spela tävlingar.

I förra veckan var undertecknad inne och kikade som hastigast (ja, man kan bakblåsa de som spelar också) och fick se följande skådespeleri. Av hänsyn till spelarna har jag tagit bort deras namn då jag inte är så säker på att de är medvetna om att de hade åskådare vid bordet.

BBO Nordic


Nord giv
alla i zon
E974
kn10876532
D
1062
94
kn96
Dkn1083
Dkn53

E8543
K764
K8
EKD
K1072
E942

VästNordÖstSyd
  pass  pass  21 
 pass  4  pass  pass 

1 svag tvåöppning i högfärg eller stark sang

Med den exotiska fördelningen 4-8-1-0 valde Nord att inte spärröppna i första hand utan tog till ett disciplinerat pass. Syd å sin sida valde att listigt multiöppna med 2 ruter som visade en svag tvåöppning i högfärg eller stark sang.

Vår disciplinerade spelare på Nord kunde ju snart räkna ut att partnern måste ha spaderfärg för antalet hjärter räcker ju inte till varpå Nord rätt och slätt avslutade budgivningen med 4 spader, här ska inga motståndare släppas in i budgivningen, de kan ju dessutom göra väldigt höga kontrakt i lågfärg om saker och ting sitter som det verkar.

Inga elaka ord sades, N-S bad lite om ursäkt till varandra. Och kunde snart notera en bet i kontraktet, när man i själva verket borde ha spelat 6 hjärter som inte gick att rubba. De skrev upp några smileysar på skärmen och tog nästa giv. Ö-V tackade glatt och tog emot IMP gåvorna, men var inte sena med att återgälda dem på nästa giv.

BBO Nordic


Öst giv
ingen i zonEkn72
3
E10
Dkn10983VästNordÖstSyd
   1  pass 
 2  pass  3  pass 
 3  Dbl  Rdbl  pass 


Vad bjuder du, med okänd partner?

Hela given var:
BBO Nordic


Öst giv
ingen i zon
K864
E74
832
K72
Ekn72
3
E10
Dkn10983

KDkn10986
K76
E54
D10953
52
Dkn954
6

VästNordÖstSyd
   1  pass 
 2  pass  3  pass 
 3  Dbl  Rdbl  pass 
 pass  pass Vår hjälte Väst såg till att återgälda IMP gåvan på tidigare giv då han valde pass i tron att partnern nog hade spader med sig för att redubbla. Öst å sin sida, trodde nog att han hade fastställt hjärter som trumf och att de var i kontrollbudfasen för att fastställa hur högt de skulle kunna spela.
Spelet gick ganska snabbt, ruter till sex, knekt och ess. Klöverdam, kung och ess. Hjärterkung till Nords ess och ny attack på rutern. En hjälplös Väst tag för sin kung, hämtade hem sin godspelade hjärter och tog en billig ruterstöld innan festen började för försvaret där de i princip kunde korsstjäla det som var kvar. Spelförare noterade sex stick, tre bet och 1000 poäng ut, det är stora differenser då man borde haft 980 in. Speciellt då man spelar IMP över fältet

Bli medlem i BBO Nordic du också, vem vet kanske är det du som blir överöst med gåvor nästa gång det är tävling och lycka till med spelet.

/Micke Melander
Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80