Kommande tävlingar
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
26/06 Ölandsveckan: A-final
Rapporterade tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
Publicerad: Monday 20 September 2010

Protokoll styrelsemöte Svensk Bridge 100827


Protokoll fört vid styrelsemöte för Svensk Bridge 100827 på Bosön

PDF-fil för utskrift
Bilaga, fonder

Närvarande styrelsen:
Mats Qviberg MQV
Jan Kamras JKA
P-O Eriksson POE
Carl Ragnarsson CRA
Helena Svedlund HSV
Eva Gunnarsson EGU
Lasse Persson LPE
Christer Grähs CGR
Helena Axelsson HAX

Övriga:
Carina Westlin CWE
Micke Melander MME
Bo Appelqvist BAP
Lennart Persson LEP
Roger Wiklund RWI
Sixten Ek SEK

Frånvarande:
Catarina Midskog CMI

§ 1 Öppnande av möte
MQV hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat.

§ 2 Justering av föregående protokoll
Föregående protokoll är justerat och godkänt.

§ 3 Fastställande av dagordning
Dagordningen godkändes.

§ 4 Genomgång av åtgärdslistan
Åtgärdslistan gicks igenom. Punkter som återstår är Förslag till skrivning av nya medlemsregler för klubbar samt en dialog med BK S;t Erik angående regelverk och medlemmar.

§5 Disciplinärenden
Sedan det senaste mötet har fyra anmälningar inkommit, varav två har avvisats. De övriga har behandlats och beslut har meddelats alla inblandade.

Disciplinnämnden önskar ett beslut från styrelsen angående om handlingar från DN kan lämnas ut i sin helhet, om någon medlem begär det.
Idag skrivs en sammanfattning av varje ärende som presenteras i tidningen Bridge, utan att namnge anmälare eller den anmälde.

Beslut: Styrelsen beslutade att handlingar kan lämnas ut, men att de då lämnas ut utan namn.
RWI får i uppdrag att meddela DN beslutet.

§6 Rapport från Tävlingskommittén
TK meddelar att Deltagarantalet i SM-tävlingar både ökar och minskar. Deltagandet i SM par Mixed ökade med 17%, SM lag Open med 6% och SM lag Veteran med 24%. SM par Open minskade med knappt 15%, SM par Dam minskade med knappt 4%, SM par Veteran hade en minskning på 0,5% och JSM lag var oförändrat.

Upplägget på SM par Open har under ett antal år diskuterats och vid årets final delades en enkät ut som besvarades av spelarna i semifinalfältet. Svaren på enkäten gav ingen tydlig linje huruvida en ändring i upplägg skulle bli bättre eller sämre.
Frågan finns med vid distriktsträffens diskussioner 27-28/8 samt kommer att diskuteras på distriktstävlingsledarträffen 29/8. Efter detta kommer TK att fatta ett beslut om hur upplägget av nästa års SM par Open ska se ut.

TK:s arbete med att öka kvalitén på tävlingsledarkåren fortsätter. Materialet för steg 3 utbildning är helt klart och de nya proven för steg 2 kommer under hösten. Nästa steg 3 utbildning hålls i Örebro 14-16 januari 2011.

§ 7 Rapport från Festivalkommittén
Årets festival hade åter deltagarrekord med över 7000 startande i tävlingarna. Festivalen gjorde ett plusresultat om ca 250 000 kr.
Stormästarträffen blev tyvärr inte en bra tävling detta år, detta beklagas och man kommer att se över den till nästa år.
I övrigt flöt arrangemanget mycket bra och framförallt våra utländska gäster var djupt imponerade av vårt arrangemang.
Bankettens vara eller icke vara diskuterades. Banketten arrangerades tidigare i vår regi, men fr o m i år i Conventums regi. Deltagarantalet sjunker, men behovet finns ändå att ha en festkväll. Banketten kommer att vara kvar, men ev förändrar man i upplägget.
Ett FK-möte kommer att genomföras i Linköping 6-7 november, därefter spikas programmet och nyheter meddelas på hemsidan.

§8 Rapport från Medlemskommittén
Till årets klubbledare har MK utsett Britt-Marie Wahlgren, Lerums BK.

I dagarna kommer Rekryteringstävlingen Rekryten att lanseras. Det är ett utbildningsmaterial för rekrytering av juniorer med prispengar till den som lyckats bäst. Pengar som kommit in från stöd till 1933-klubben används till detta ändamål.

Styrelsen diskuterade den fräna tonen på Förbundets hemsida och huruvida vi ska ha kvar forumen eller inte. Forumen ska finnas kvar, men de ska endast vara synliga för inloggade medlemmar. Ett förslag på att använda flera moderatorer ogillades. En funktion för att kunna rapportera olämpliga inlägg är beställd. Med upprepade anmälningar riskerar man då avstängning från att skriva i forumen under en tid.

Beslut: RWI besvarar förslaget angående flera moderatorer samt skriver en artikel med informationen till hemsidan.

§9 Rapport från UtbK
Utbildningskommittén har haft sitt första möte.
Kommitténs främsta uppgifter blir:
  • Att ta fram utbildningsmaterial för tävlingsledare, Klubbfunktionärer och bridgelärare. De två förstnämnda tillsammans med TK respektive MK som sitter på kunskapen.
  • Att ta fram utbildningsmaterial för nybörjare på olika nivåer.
  • Att ta fram en utbildningsplan.
  • Att leda, planera och genomföra utbildningar för Förbundet samt att assistera klubbar och distrikt när de själva vill genomföra dem.


Det nya kursmaterialet Spela Bridge finns nu till försäljning. Materialet kommer att säljas i paket med CD och kortlekar för 300kr/bok samt i 12-pack för 260 kr/bok.

Klubbar och distrikt ska rekommenderas att hålla steg 1 utbildningar för bridgelärare i maj och Förbundet ska sträva efter att hålla steg 2 utbildningar centralt under utbildningshelgen.

En bridgelärarutbildning kommer att hållas i Örebro under utbildningshelgen 13-14 november

Beslut: Styrelsen beslutade att UTBK får 15 000 kr för att finansiera bridgelärarutbildningen under utbildningshelgen i Örebro
Styrelsen beslutade att de nya utbildningspaketen ska säljas som paket med CD och kortlekar för att följa de nordiska bestämmelserna för materialet.

§10 Rapport från Kansliet
Gävle BK kommer att flytta in i nya lokaler i Gävle. I dessa lokaler skulle det eventuellt finnas plats för kansliet. Vi avvaktar ytterligare information, men om lokalerna efter ombyggnad visar sig vara lämpliga, hyresnivån är fördelaktig samt vårt nuvarande avtal går att upplösa är det tänkbart att kansliet byter adress.

Tidigare beslöts att köpa in en ny server för vår hemsida. Efter vidare utredning och samtal med vår IT-partner IPSI visade det sig att de kunde leverera kapacitet och tjänster efter behov vilket är fördelaktigare för oss. Det är fördelaktigt gällande såväl funktionalitet som kostnad, säkerhet och långsiktighet.

Beslut: Styrelsen är eniga med IT-kommittén i ärendet och stödjer beslutet att inte köpa in en egen server utan att istället köpa kapacitet efter behov.

§ 11 Regler för klubbar
Det nya förslaget om regelverket för klubbar ska läggas fram med ev stadgeändringar inför nästa års Riksstämma. RWI och POE har i uppdrag att utforma regelverket.

Beslut: Vi avvaktar vad som framkommer vid diskussionerna under helgens distriktsträff och RWI/POE inkommer med ett nytt förslag på nya regler för klubbar till nästa styrelsemöte.

§ 12 Fonder
POE har sett över alla FSB:s fonder och specialkonton samt deras innehåll och ändamål.
Förbundet har i dagsläget 6 fonder/specialkonton.
POE:s förslag är att göra om dessa till två buffertfonder.
En fond för juniorer som fortsätter att heta Framtidsfonden, men som även ska täcka juniorlandslagets kostnader i internationella tävlingar.
En fond för våra ”vuxna” landslags deltagande i internationella tävlingar, Landslagsfonden. Dessa fonder fylls på via oktober/aprilsilver varje år.
I Framtidsfonden finns då ett startsaldo om ca 575 000 med en påfyllnad om ca 120 000 kr/år
I Landslagsfonden blir startsaldot ca 860 000 kr med en påfyllning om ca 125 000 kr/år. Se bilaga.

Eftersom kostnaderna för våra landslag liksom för juniorverksamheten kan variera starkt från år till år skall styrelsen kunna besluta att ta belopp ur dessa fonder för att utjämna det ekonomiska resultatet mellan åren. Detta gäller främst deltagande i VM som är svårare att förutse än övriga mästerskap.

Beslut: Styrelsen beslutade att arbeta efter detta förslag genom att slå ihop samtliga fonder och specialkonton till två fonder.
MQV får i uppdrag att prata med Per Jannersten om att ev även upplösa Jannerstenfonden och låta den ingå i framtidsfonden, med fortsatt möjlighet att dela ut Jannerstenstipendiet.

§ 13 Internationellt
NBU
Sverige arrangerar NM 27-29 maj 2011. Då försöket med en veteranklass 2009 i Åbo inte mötte tillräckligt intresse har NBU beslutat arrangera enbart öppen och damklass som tidigare. Ett förslag att även inkludera de baltiska länderna har avslagits av NBU.

EBL
Under EM hölls val till EBL:s Executive Committee för nästa mandatperiod om 4 år. Som planerat ställde MME inte upp för omval. JKA kandiderade som planerat, och valdes in. JKA blir ansvarig för den kommitté som sköter kontakterna med medlemsförbunden, ingår i finans- och tävlingskommittéerna samt i President's Council.

WBF
José Damiani, avgående ordförande i WBF och ordförande i IMSA (International Mind Sports Association), har i stort sett på eget initiativ bjudit in poker (i form av det för ändamålet skräddarsydda påfundet "duplicate poker") till IMSA.
EBL:s nyvalda styrelse har enhälligt tagit kraftigt avstånd och avser motverka detta genom sin röst i WBF. Man anser att bridgen riskerar att förlora mycket mer än den potentiellt kan vinna på att liera sig med en aktivitet som i de flesta länder betraktas som "gambling". Flera nationella förbund har redan skickat separata protestskrivelser mot detta projekt.
FSB ansluter sig till detta avståndstagande.

WBF kommer att ha ett möte i Philadelphia under öppna VM i oktober.

Beslut: Styrelsen ger fullmakt till JKA att representera FSB vid mötet.

EM Oostende
Det öppna laget slutade på femte plats och tog sig vidare till VM spel.
Damlaget spelade till sig en glädjande bronsmedalj och tog sig vidare till VM spel.
Veteranlaget slutade på 13:e plats och är därmed inte kvalificerade till VM spel.

Öppna JEM
Sverige hade fyra par med i öppna JEM i Kroatien. Daniel Gullberg och Johan Karlsson spelade hem guldet. För denna prestation beslutade styrelsen att dela ut förtjänsttecken i guld.

Beslut: Styrelsen beslutar att dela ut förtjänsttecken i guld till Johan Karlsson och Daniel Gullberg. Det beslutades att även dela ut förtjänsttecken i guld till Peter Fredin, som vann öppna EM i San Remo 2009 tillsammans med Björn Fallenius. Björn har förtjänsttecknet sedan tidigare.

§ 14 Personalfrågor
Efter omorganisation i personalen där MME tagit rollen som verksamhetschef fattas det tid för konsulentarbete. Utöver det ökar behovet av support i olika tävlingstekniska former för varje dag samtidigt som frågorna blir mer och mer komplicerade. Ett förslag till betald supportlösning lades fram som ska undersökas vidare.

Beslut: Att arbeta vidare enligt förslaget samt annonsera ut en ny konsulenttjänst.

§ 15 Utvärdering av Sandviken/Sundsvallsprojektet
En utvärdering av projekten i Sandviken och BRF Sundsvall visade att klubbarna fick fler medlemmar. FSB fick mindre intäkter än om de varit ordinarie medlemmar, men större intäkter än de skulle ha fått utan de nya medlemmarna. De båda projekten har nu avslutats och båda klubbarna går in i det ordinarie debiteringssystemet.

Slutsats: Projekten har hjälpt till att ansluta två dagbridgeklubbar som inte tidigare varit anslutna.

§ 16 Nordiska projektet
Det nordiska projektet med gemensam standard för nybörjarkurser i Norden samt en internetportal för spel på internet, BBO Nordic, börjar närma sig slutet.
I Norge och Danmark är kursmaterialet redan ute på marknaden och har sålt mycket bra. Sverige börjar med sin försäljning i dagarna.
BBO Nordic har testats, framförallt från Norge, och där hoppas man på att sidan kan vara färdig för Sverige under vintern. Problemet i dagsläget är medlemsinloggningen.
Projektet förväntas kunna avslutas till sommaren 2011.

§ 17 Medlemsstatistik
Medlemsantalet ökade under 2009/2010 från 25 059 till 26 108 medlemmar, varav 20 385 betalande och 261 juniorer.
Hittills under nuvarande medlemsår har vi 21 654 medlemmar varav 18 635 betalande och 157 juniorer. Vid samma tidpunkt föregående år var antalet betalande 18 057.

§ 18 Ekonomi och budget
Inga ekonomiska rapporter för innevarande år har tagits fram.

§ 19 Bokslut och revisionsberättelse 2009/2010
Resultatet för verksamhetsåret 2009/2010 slutade på + 452 437 kr. Detta berodde främst på ökade medlemsintäkter, bra festivalresultat samt mindre kostnader för tidning och personal.

Pga tidigareläggning av distriktsträffen finns ännu ingen revisionsberättelse, då den kräver underskrift av styrelsen på bokslutet innan den kan upprättas.

§ 20 Verksamhetsberättelse 2009/2010
Verksamhetsberättelse för 2009/2010 godkändes.

§ 21 Verksamhetsplan
Verksamhetsplaner för 2010/2011 godkändes.

§ 21 Distriktsträffen
Upplägget på distriktsträffen gicks igenom för att alla skulle veta sina uppgifter under helgen.

§ 22 Övriga frågor

Attestordning
Beslut: Attestordningen anpassas till den nya organisationen, men är för övrigt oförändrad.

Bridgepartnerförmedling
En medlem har byggt upp en bridgepartnerförmedling via internet där det kostar 750 kr/klubb att ansluta sig. FSB fick en förfrågan om att ansluta alla klubbar till en kostnad av 75 000 kr.
Beslut: Styrelsen tackar nej till erbjudandet, och överlåter till varje klubb att avgöra om de vill ansluta sig.

§ 23 Kommande möten
Nästa möte hålls som telefonmöte fredag 29/10 kl; 09.00-10.00.
3/12 i Stockholm.
5-7 maj i Falkenberg eller på Smådalarö.


§24 Avslutning
MQV förklarade mötet avslutat.


Vid protokollet
Carina Westlin

Justeras
Mats Qviberg

Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80