Kommande tävlingar
26/06 Ölandsveckan: A-final
30/06 Norrtälje Guld, Roslagsträffen
05/07 BK Björken Guld
Rapporterade tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
Publicerad: Saturday 17 July 2010

Bridgens tråkigaste kontrakt (EM2010)


Man kan ibland höra diskussioner om vilket som är det mest intressanta kontraktet inom bridge, 1NT har sina förespråkare då det ofta finns så väldigt många olika alternativ som kan vara bra, andra menar att 3NT där utgångsbonusen står på spel blir intressantast just därför. Alla torde dock vara överens om att det minst intressanta kontraktet att spela är rundpass.

Till skillnad från problemet att välja mellan 3NT och 4Hö så är detta ett ganska ovanligt problem, särskilt i dagens bridge när väldigt många öppnar på 11 balanserade i 1-3dje hand så kommer chansen att få lägga ett pass i fjärde hand upp mer och mer sällan, och när den gör det så är oddsen för att du har en rätt bra hand som du inte alls överväger att säga pass med.

Under EM så förekom det för öppna gruppen 11 brickor där minst ett bord spelade rundpass (11 av 560 alltså vilket säger lite om hur ovanligt problemet är). Fyra av dessa var händer där jag tror att alla som fick chansen att säga pass i 4de hand gjorde det, man hade 9hp med 3343, 3334, 3532 och 8hp med 4423 fördelningar. Så dessa får vi antas öppnades av någon annan vid bordet i de matcher som inte blev rundpass. Övriga 7 händer var dessa:

1. Q8, J5, KQ92, AT942 med ingen i zon
2. A3, A63, JT8642, Q4 i minuszon
3. K943, K5, 52, AT743 med alla i zon
4. J963, Q64, AJ76, K9 i pluszon
5. 732, QJ32, J54, AKT i pluszon
6. AQJ9, JT82, J54, Q6 i minuszon
7. 9432, AJ, KQ, QT753 med alla i zon

Det vackra med att ge ett budproblem som handlar om att säga pass i fjärdehand är att det finns ett facit. Om man öppnar går det förstås inte att förutsäga vad som skulle ha hänt sen men om man säger pass så vet vi vad resultatet på hela brickan kommer att bli och även hur många IMP detta hade gett i EM. Så innan du läser vidare, kika på händerna ovan och bestäm dig för vilka som du tycker är värda att öppna.

Under tiden så skriver jag lite om 15-regeln. 15-regeln är nog en av bridgens mest kända regler när det gäller budgivning, tanken att det räcker att kunna räkna till 13 för att spela bridge motbevisas här då den säger att man i tveksamma fall ska öppna ifall antalet honnörspoäng plus antalet spader blir 15 eller mer. Peter Cheung har gjort en omfattande dataanalys av regeln genom att helt enkelt generera en massa händer där hand 1-3 inte har till öppning (enligt vissa bestämda parametrar som honnörspoäng mm) och sen undersöka vilken sida som kan gå hem i det högsta kontraktet på brickan doubledummy. Han finner då att 15-regeln fungerar rätt dåligt, att med 12HP+ så är det bättre att öppna alla händer och med 10 eller färre HP så spelar det ingen roll hur många spader man har det är oftast fel att öppna ändå.

Problemet med den här typen av analys är inte i första hand att den är gjord baserad på att spelet kommer gå som i doubledummy. Detta kan ha en viss inverkan men Cheung visar också på sidan att antalet stick doubledummy mot antalet stick gjorda av verkligen spelförare på ok-bridge över 25 miljoner givar bara skiljde med 0.1 i de verkliga spelförarnas favör. Förmodligen på grund av att utspelet är den svåraste delen i spelet.

Nej problemet är att han inte i en sån här analys kan ta hänsyn till att det generellt sett är en fördel att öppna budgivningen. Säg att du har 9HP och 6313 och har möjligheten att öppna 2S. Enligt dataanalysen är det bara rätt att öppna i 48.5% av fallen men till detta måste man nu lägga möjligheten av att fienden gör fel genom att inte bjuda över när det är rätt (till och med att hitta en 5-4anpassning kan vara nog svårt nu) eller genom att bjuda över när det är fel (vilket torde kunna ske rätt ofta om de tex sitter på 6-1 i en lågfärg). Sen måste man förstås dra av chansen att vi redan sitter i fel trumffärg eller är för högt upp men jag är ändå övertygad om att det är motståndarna som oftast kommer göra fel i dessa lägen. Det räcker ju dessutom att dom gör fel på ungefär 4% fler givar än oss för att det ska förvandlas till en lönsam öppning.

Å andra sidan så är som sagt situationen så pass ovanlig att om man vill analysera verkliga brickor så är det svårt att få något statistiskt 7 brickor från årets EM räcker inte direkt så långt. (Men någon gång i framtiden när vi har ett analysprogram kopplat till spader som lätt kan använda alla givar som någonsin rapporterats där så tror jag det finns möjlighet till oerhört mycket roliga saker).

Nog om det, om du valt att säga pass på bricka 1-3 ovan och öppnade 4-7 så har du lyckats göra "rätt" på alla brickor, det vill säga då har du sagt pass på alla brickor där det gav dig plus på impen och öppnat alla där pass gett minus. Resultaten av IMPS across (i snitt per jämförelseresultat avrundat till halva imp) var nämligen +2, +1.5, +0.5, -1, -2, -3.5, -3.5. Som synes så gav det en liten vinst på de brickor det var rätt att passa och en större förlust när det var fel. Den observante har kanske redan nu märkt att om man följde 15 regeln så hade man gjort rätt på 6 av 7 brickor då man bara misslyckats med att öppna på bricka 5.

Om du inte lyckades få 6 av 7 så är det kanske inte så farligt, när brickorna lades ut på budproblemet på Syskon (med ca 30 svarande per problem) så hade visserligen majoriteten rätt på samma 6 brickor men av de som svarade på alla problemen så var det bara Emma Sjöberg och engström som svarade "rätt" på 6 av dom. Alla svarande misslyckades förövrigt med att öppna bricka 5 och kanske får man helt enkelt skylla de minusimpen på partnern som passade ner 864, AT8, A72, QJ87 i andra hand, eller ja på systemet helt enkelt om det känns bättre.

När man sitter i sista hand och ser på 3 pass så finns det förstås som vanligt inom bridgen en mängd faktorer att ta hänsyn till. Styrka, fördelning, om partnern öppnar eller passar med 11 balans, om fienden gör det, chansen att fienden hittar rätt kontrakt om jag öppnar nu, hur bra mitt system kommer fungera på den handen jag har, och inte minst hur bra vårt par är jämfört med motståndarnas.

Fast kan man sitta och spela ett helt EM (560 brickor) och genom att bara använda sig av en magisk regel göra rätt i 6 av 7 fall (och i verkligheten kommer antalet fall vara ännu lägre eftersom någon kanske redan öppnat vid just ditt bord) så kan vi nog dra slutsatsen att det inte är ett problem som man behöver lägga ner speciellt mycket möda på utan det är vettigare att fortsätta fundera över när man ska spela 3NT med sina åtta trumf, det finns betydligt mer imp att hämta där.

Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80