Kommande tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
Rapporterade tävlingar
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
17/02 Munka Ljungby Guld
2007 års lagar för tävlingsbridge
2007 ÅRS LAGAR FÖR TÄVLINGSBRIDGE.


FÖRORD
De första lagarna för tävlingsbridge publicerades 1928. De har sedan reviderats 1933, 1935, 1943, 1949, 1963, 1975, 1987 och 1997. Världsbridgeförbundet, WBF, offentliggjorde den nuvarande utgåvan 2007.

Fram till och med 1930-talet offentliggjordes lagarna av Portland Club i London och Whist Club i New York. Från 1940-talet ersattes Whist Club av American Contract Bridge Leagues lagkommission, medan British Bridge League och European Bridge League hjälpte Portland Club. 1975 års lagar offentliggjordes av World Bridge Federation, precis som 1987 och 1997.

Denna senaste revision ersätter 1997 års lagar. De olika zonerna får använda lagarna när som helst efter den 1 januari 2008 men senast den 30 september 2008.

INLEDNING
Lagarna är avsedda att precisera korrekt tillvägagångssätt och att ge en tillfredsställande hjälp när det sker en avvikelse från spelets normala förlopp. De är i första hand inte avsedda som bestraffningar för felaktigheter utan snarare som korrigeringar i situationer där den icke-felande sidan annars hade lidit skada. Spelarna skall vara beredda att utan invändningar acceptera alla korrigeringar eller korrigerade resultat som utdöms av tävlingsledaren.

Det har hänt mycket med tävlingsbridgen under de senaste tio åren, och det finns inga tecken på att utvecklingen kommer att avta. Problemet som arbetsgruppen ställdes inför var att se till att lagarna var uppdaterade så att de kunde klara de senaste ändringarna och etablera ett ramverk för att kunna klara framtida förändringar.

Tävlingsledarna har givits större frihet att handla efter eget omdöme.
Det finns färre automatiska bestraffningar; de har ersatts av begreppet att korrigera en situation som tyvärr har uppstått. Bridge spelas på olika sätt i olika länder, så lagarna ger större befogenheter till Ansvariga Organisationer att kontrollera bestämmelserna. Detta gäller speciellt avsnittet Speciella Överenskommelser med Partnern, som i sig själv är ett nytt begrepp. Artificiell budgivning är ett faktum, så ett försök har gjorts att lösa problem, eller att låta Ansvariga Organisationer lösa problem som uppstår när något går snett.

Vi har försökt klargöra ansvarsområdena för Ansvariga Organisationer, Tävlingsorganisatörer och Tävlingsledare, och det har klargjorts att vissa skyldigheter kan antingen tilldelas eller delegeras.

Många rubriker i 1997 års lagar har tagits bort för att göra dem klarare när de förekommer. När rubriker kvarstår begränsar de inte tillämpningen av någon lag, det gör inte heller avsaknaden av en hänvisning.

Inarbetat användande har behållits beträffande orden ”kan” (att inte göra så är inte fel), ”gör” (specificerar korrekt förfarande utan att hävda att man bestraffas för att låta bli), ”bör” (att inte göra så är ett regelbrott som kan skada den felandes rättigheter, men som sällan bestraffas), ”skall” (ett brott däremot leder i regel till bestraffning för felaktigt förfarande), ”måste” (det starkaste ordet, ett verkligen allvarligt problem). Återigen är ”får inte” det starkaste förbudet, ”skall inte” är starkt, men ”bör inte” är starkare – nästan lika starkt som ”får inte”.

För att undvika tvivelsmål, är den här inledningen och definitionerna som följer en del av lagarna. Slutligen, såvida inte sammanhanget klart pekar på något annat, innefattar singular plural, maskulinum innefattar femininum, och vice versa.


FÖRBUNDET SVENSK BRIDGES LAGKOMMISSION
— Arbetsuppgifter och befogenheter
Dömande instans

A. LK är FSB:s högsta instans vad gäller att tolka och döma enligt gällande tävlingslagar samt att behandla och avgöra besvärsärenden rörande arrangörsinstansers (tävlingsledare, kommittéer, etc) och tävlingsutövares tillämpning av lagarna. Vad i detta avsnitt säges om tävlingslagar gäller även övriga av FSB utfärdade bestämmelser med direkt anknytning till lagarna.

B. I ärende där påföljden faller under LK:s avgörande, skall denna anges i samband med beslutet. I disciplinfrågor hänskjuts frågan till FSB:s Disciplinnämnd.

C. Ett beslut av LK fordrar absolut efterrättelse och kan ej överklagas. LK har dock full rätt att på eget initiativ ompröva tidigare LK-beslut
samt att till förnyad behandling upptaga ärende, där LK finner att part vid hemställan om omprövning frambragt tillräckligt skäl. Arrangör har rätt att fördela priser enligt preliminär resultatlista, oaktat överklagande till LK föreligger. Titlar och mästarpoäng skall dock fördelas efter den slutliga resultatlistan.

D. Det åligger LK att ta ställning också till förfrågningar utan aktuell anknytning. Även sådant LK-utlåtande är bindande för såväl frågeställaren
som andra berörda (kan också gälla jämförliga fall).

E. FSB, varje FSB underställd organisation, tävlingskommitté och tävlingsledare samt vad gäller besvärsärenden även enskild spelare har rätt att hänvända sig till LK enligt i detta avsnitt och i lagarna angivna linjer.

F. För utredning av ärende har LK full befogenhet vad gäller att infordra
material och upplysningar.

G. På uppdrag av FSB:s styrelse kan LK åtaga sig att avgöra och döma även i andra frågor än vad ovan sagts. Vid sådant åtagande gäller LK:s
utslag enligt C ovan.

H. Utöver vad som i detta avsnitt angivits, faller under LK:s jurisdiktion
endast ärenden där åtgärder, utfärdade tävlingsbestämmelser eller liknande står i direkt strid med tävlingslagarna.

Rådgivande Instans

I ärenden där LK enligt ovanstående avsnitt ej har beslutanderätt, kan LK efter hänvändelse från FSB eller underställd organisation fungera som rådgivande. Detta kan t.ex. ske vid tolkande av tävlingspropositioner
(som ej står i strid med lagarna – se H ovan), vid remissyttranden m.m.

Närvarorätt vid tävlingsjurys sammanträde

A. Närvarande LK-ledamot äger, i fall där han ej är part, obeskuren rätt att bevista tävlingsjurys sammanträden och följa samtliga utredningar.
När nämnda rätt föreligger, skall närvarande LK-ledamot kallas till juryns sammanträden.

B. LK-ledamöter kan (utöver vad som anges ovan) också utses att ingå i en tävlingsjury. Dessa kommer vid eventuell senare handläggning i LK att ersättas av reserver.


DEFINITIONER

Aktivt bud Kontraktsbud, dubbelt och redubbelt.
Alertering Ett tillkännagivande, på ett sätt som den Ansvariga Organisationen kan ha bestämt, att motståndarna kan behöva en förklaring.
Aktivt bud Kontraktsbud, dubbelt och redubbelt.
Artificiellt bud Pass eller ett aktivt bud, som överför andra upplysningar (inte sådana som allmänt förutsätts av spelarna) än önskemål att spela i den bjudna benämningen eller den senast bjudna benämningen;eller ett pass som lovar mer än en specificerad styrka eller om det lovar eller förnekar värden i andra färger än den senast bjudna.
Bekänna färg Att spela på ett kort i samma färg som den som spelades ut i sticket.
Benämning Den färg eller sang som anges i ett kontraktsbud.
Bestraffning (se också ”Korrigering”) – det finns två typer av bestraffningar: Disciplinära – de som används för ett bevara hövlighet och god ordning (se lag 91), och Felaktigt förfarande – straff (utöver någon form av korrigering) som tävlingsledaren utdömer efter ett felaktigt förfarande (se lag 90).
Bonuspoäng Poäng som den spelförande sidan vinner utöver trickpoängen (lag 77).
Bricka 1. I lag 2 beskriven duplikatbricka.
2. De fyra händer som utdelats och placerats i en duplikatbricka för spel under en omgång (också kallat en ”giv”).
Bud Aktiva bud och pass.
Budgivning 1. Sättet att bestämma kontraktet genom på varandra följande bud. Budgivningen börjar när det första budet avgivits.
2. Dessa bud sammantagna (se lag 17).
Delkontrakt Ett kontrakt vars trickvärde är lägre än 100.
Dubbelt Ett bud över motståndarsidans kontraktsbud, som höjer poängvärdena för hemspelat respektive straffat kontrakt (se lagarna 19A och 77).
Etapp Huvudavsnitt av tävling. Består ofta av flera omgångar. För varje etapp uträknas ett slutresultat. Vanligen sker utslagning i varje etapp av tävlingen, kvalificeringsetapp (lag 100).
Felaktighet Avvikelse från korrekt förfaringssätt, som inkluderar, men inte begränsas till, regelbrott av en spelare.
FSB Förbundet Svensk Bridge.
Färg En av fyra kortgrupper i kortleken, där varje grupp består av 13 kort och har en karakteristisk symbol, spader (♠), hjärter (♥), ruter (♦), klöver (♣).
Giv 1. Den fördelning av kortleken som görs för att åstadkomma de fyra spelarnas händer.
2. De sålunda utdelade korten, betraktade som en enhet, i vilken också budgivningen och spelet av korten ingår.
Givare Den spelare som ger eller anses ha givit korten och som skall avge det första budet.
Hand De kort som ursprungligen utdelats till en spelare, eller de kort som ännu inte har spelats av dessa.
Honnörskort Varje ess, kung, dam, knekt eller tia.
IMP (International Match Points). Poängenhet enligt den i lag 78B fastställda skalan.
Kontrakt Slutbud. Utfästelse från spelförarens sida att vinna det antal trick i den benämning som angivits i det odubblade, dubblade eller redubblade sista kontraktsbudet (se lag 22).
Kontraktsbud En utfästelse att vinna minst ett angivet antal trick (stick utöver sex) i en angiven benämning.
Konvention 1. Ett bud som, genom överenskommelse mellan två medspelare, har en annan innebörd än att man önskar spela i den angivna benämningen (eller den sista angivna benämningen), eller att man visar honnörsstyrka och längd (minst tre kort) där. En överenskommelse om allmän styrka gör dock inte budet till en konvention.
2. En motspelares ut- eller påspel med en innebörd som uppfattas till följd av en överenskommelse snarare än genom en slutsats.
Korrigerad poäng En poäng som utdelas av tävlingsledaren (se lag 12). Den är antingen procentuell eller tilldelad.
Korrigering De åtgärder som vidtages för att rätta till en felaktighet som kommit till tävlingsledarens kännedom.
Kortlek De 52 spelkort med vilka kontraktsbridge spelas.
Lag 1. Paragraf i dessa lagar.
2. Två eller fler par som spelar vid olika bord och i olika väderstreck och vars poäng är gemensam (tillämpliga bestämmelser kan tillåta att fler än fyra medlemmar ingår i ett lag).
LK Förbundet Svensk Bridges lagkommission. Högsta instans i lagfrågor inom Sverige.
Medspelare se Partner.
Motspelare Spelförarens motståndare.
MTH Motståndaren till höger.
MTV Motståndaren till vänster.
Naturligt ett bud eller spel som inte har en artificiell betydelse.
Oavsiktlig Ofrivillig; ingen medveten handling; inte spelarens avsikt vid tiden för hans handlande.
Omgång En längre spelperiod under vilken ett visst antal brickor, specificerade av den Ansvariga Organisationen, skall spelas. (Kan ha olika betydelser i lagarna 4, 12C2 och 91.)
Partner Medspelare. Den med vilken man spelar tillsammans som ett par mot de två andra spelarna vid bordet.
Pass Ett bud som säger att en spelare, vid det aktuella tillfället, väljer att inte avge något aktivt bud.
Psykiskt bud Ett avsiktligt och rejält vilseledande bud om handens honnörsstyrka och/eller färglängder.
Redubbelt Ett bud över motståndarsidans dubbling, som höjer poängvärdet för hemspelat respektive straffat kontrakt (lag 19 och 77).
Regelbrott En spelares brott mot lagen eller mot en laglig bestämmelse.
Revoke Spel av kort från en annan färg av en spelare som antingen kan bekänna färg eller måste foga sig i en utspelsbegränsning.
Rond En del av en omgång, som spelas utan att spelarna flyttar.
Sida Två spelare vid ett bord som bildar par mot de två andra spelarna.
Slam En utfästelse att vinna sex trick (kallas lillslam) respektive sju trick (kallas storslam).
Spel 1. Bidragandet med ett kort från sin egen hand till ett stick, inklusive det första kortet i sticket, vilket är utspelet.
2. Summan av alla gjorda spel.
3. Den period under vilken korten spelas.
4. Summan av alla bud och spel på en bricka.
Spela 1. Spela ut (utspel): att spela det första kortet i ett stick.
2. Spela på (påspel): att spela ett kort i ett stick, där utspelet redan gjorts av en annan spelare.
Spelförare Den spelare på den sida som avger slutbudet, vilken först bjöd slutbudets benämning. Han blir spelförare när det första utspelet vänts upp (men se lag 54A när det första utspelet sker utom tur).
Spelperioden Startar när det första utspelet har vänts upp på en bricka; de tävlandes rättigheter och skyldigheter i spelperioden upphör enligt relevant lag. Spelperioden i sig avslutas när korten tagits ut ur facken på den följande brickan (eller när den sista brickan i en rond avslutats).
Stick Den enhet som är avgörande för resultatet av ett kontrakt. Ett korrekt stick består av fyra kort, ett från varje spelare, spelade i turordning, med utspelet som det första kortet.
Stickpoäng Poäng som den spelförande sidan får för att spela hem sitt kontrakt (se lag 77).
Straff Varje stick som den spelförande sidan tar för litet för att klara kontraktet (se lag 77).
Straffkort Ett kort som behandlas i enlighet med lag 50.
Strukits Se ”återtagits”.
Tagits tillbaka Se ”återtagits”.
Topscore Poäng en tävlande erhåller som en följd av jämförelse med ett eller fler andra resultat.
Trick Varje stick utöver sex som skall vinnas av den spelförande sidan.
Trickpoäng Poäng som den spelförande sidan erhåller för hemspelat kontrakt (se lag 77).
Trumf Varje kort i den i slutbudet angivna benämningen i ett färgkontrakt.
Träkarl 1. Spelförarens partner. Han blir träkarl när utspelskortet vänds upp.
2. Spelförarens partners kort, när de blivit upplagda på bordet efter det första utspelet.
Tur (eller tillfälle) – Den korrekta tidpunkten då en spelare får bjuda eller spela.
Turordning Ordningsföljden mellan spelarna (medurs), enligt vilken rätten att bjuda eller spela fortskrider; även den rekommenderade ordning i vilken korten skall ges, ett och ett.
Tävlande I en individuell tävling, en enskild spelare; i en partävling, två spelare som spelar som partners under hela tävlingen; i en lagtävling, fyra eller fler spelare som spelar som lagkamrater.
Tävling Spelas över en eller fler omgångar.
Tävlingsledare Den som utses att förestå en bridgetävling och att tillämpa dessa lagar.
Utgång 100 eller fler trickpoäng vunna på en giv.
Utspel Det första kortet som spelas i ett stick.
Utspelskort Kortet som spelas ut i det första utspelet.
Vinstpoäng (VP) – Poängenhet som efter omräkning av totalpoängen, vanligen via IMP, anger matchresultatet vid lagtävlingsberäkning.
Zonförhållande Villkoren för bonuspoäng och straffar (lag 77).
Återtagits Handlingar som har ”återtagits” innefattar handlingar som ”strukits” och kort som ”tagits tillbaka”.
Övertrick Varje stick som den spelförande sidan vinner utöver det i kontraktet utlovade antalet.

1. KORTLEKEN – FÄRGERNAS OCH KORTENS RANGORDNING
Tävlingsbridge spelas med en kortlek bestående av 52 kort med 13 kort i var och en av de fyra färgerna. Färgernas inbördes rangordning uppifrån är: spader (♠), hjärter (♥), ruter (♦), klöver (♣).
Inom varje färg är kortens rangordning uppifrån: ess, kung, dam, knekt, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2.
Åter till Innehållsförteckning
Åter till Inledning

2. DUPLIKATBRICKORNA
För varje giv i en omgång fordras en duplikatbricka med kortlek. Varje bricka är numrerad och har fyra fack, ett för var och en av de fyra händerna, Nord, Öst, Syd och Väst. Givare och zonförhållanden är angivna enligt följande:

Givare Bricka riskzon Bricka
Nord
Öst
Syd
Väst
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Ingen
Nord-Syd
Öst-Väst
Alla
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16

Serien upprepas för brickorna 17-32 och för varje följande 16-brickorsgrupp.
Ingen bricka med andra markeringar bör användas. Om ändå sådan bricka används, gäller brickans markering i den omgången.
Åter till Innehållsförteckning
Åter till Inledning

3. BORDSARRANGEMANG
Fyra spelare tävlar vid varje bord, och borden är numrerade i ordningsföljd
enligt tävlingsledarens direktiv. Tävlingsledaren anger i vilken riktning Nord skall sitta, och för övriga väderstreck gäller normalt
kompassförhållande till Nord.
Åter till Innehållsförteckning
Åter till Inledning

4. PAR OCH LAG
De fyra spelarna vid varje bord bildar två par eller sidor, Nord-Syd mot Öst-Väst. I par- och lagtävling startar deltagarna som par respektive
lag och behåller paruppställningen under hela omgången (såvida inte tävlingsledaren medgivit att en ersättare får spela)*. I individuella tävlingar startar varje spelare enskilt, och parkombinationerna växlar under omgången.
* Spelarnas rätt att i lagtävling ändra uppställning
behandlas i lagarna 103 och 104.
Åter till Innehållsförteckning
Åter till Inledning

5. SPELARNAS PLACERING
A. Startposition
Tävlingsledaren meddelar inför omgångens början var varje tävlande (spelare, par eller lag) skall starta. Utan andra direktiv kan spelarna i paret eller laget själva komma överens om den inbördes fördelningen av de anvisade platserna. I och med att en spelare valt ett väderstreck, får han endast skifta detta under pågående omgång efter tävlingsledarens direktiv eller medgivande.

B. Byte av väderstreck eller bord
Spelarna byter väderstreck eller flyttar till ett annat bord enligt tävlingsledarens instruktioner. Tävlingsledaren är ansvarig för att tydliga anvisningar ges. Varje spelare svarar själv för att han vid varje byte flyttar i rätt tid och till rätt plats.
Åter till Innehållsförteckning
Åter till Inledning

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER GÄLLANDE REGELBROTT
6. BLANDNINGEN OCH GIVEN
A. Blandningen
Innan spelet börjar, blandas varje kortlek omsorgsfullt. Kortleken skall kuperas om en motståndare begär det.

B. Given
Korten måste ges med bildsidan nedåt, ett och ett i taget, i fyra händer med 13 kort i varje. Var och en av händerna placeras därefter med kortens bildsida nedåt i respektive fack i brickan. Den rekommenderade metoden är att korten ges i turordning (medurs).

C. Närvaro av båda paren
En spelare från vardera sidan bör vara närvarande vid blandning och giv, såvida inte tävlingsledaren ger andra direktiv.

D. Ny blandning och omgiv
1. Om det konstateras innan budgivningen första gången börjar på en bricka att given har skett på felaktigt sätt, eller att en spelare under blandningen och given kan ha sett bildsidan på ett kort som tillhör en annan spelare, skall ny blandning och giv ske. Därefter gäller lag 16C om en spelare oavsiktligt ser ett kort som tillhör en annan spelares hand innan given spelats färdigt (men se lag 24). Varje regelvidrigt given bricka är en förvanskad bricka, och för varje annan felaktighet se den tillämpliga lagen.
2. Såvida inte avsikten med tävlingen är att spela om gamla givar, skall inga resultat stå kvar om given skett med en sorterad*, oblandad
kortlek, eller om given hämtats från en annan omgång. (Dessa förbehåll skall inte hindra arrangemang för byte av brickor mellan bord, när så behövs.)
3. I enlighet med lag 22A måste ny blandning och ny giv ske när tävlingsledaren beordrar det av skäl förenliga med dessa lagar (men se lag 86C).

E. Tävlingsledarens möjliga val rörande blandning och giv
1. Tävlingsledaren kan beordra att blandning och giv görs vid borden, omedelbart innan spelet börjar.
2. Tävlingsledaren får själv blanda och ge i förväg.
3. Tävlingsledaren kan låta sina medhjälpare eller andra vidtalade personer blanda och ge i förväg.
4. Tävlingsledaren kan bestämma att korten ges, eller ges i förväg, på annat sätt, så att samma slumpmässiga förväntningar som i A eller B ovan erhålles.

F. Duplicering av brickor
F. Duplicering av brickor
Om tävlingens uppläggning så kräver, kan varje bricka dupliceras i ett eller fler exemplar enligt tävlingsledarens instruktioner. När så sker, skall en bricka vanligen inte ges om (fast tävlingsledaren har befogenhet att beordra omgiv).



7. KONTROLL AV BRICKOR OCH KORT

A. Brickans placering
När en bricka skall spelas, placeras den mitt på bordet och förblir där tills spelet är avslutat.

B. Uttagande av korten ur brickan
1. Varje spelare tar fram sin hand ur det fack som motsvarar hans väderstreck.
2. Varje spelare räknar sina kort med bildsidan nedåt för att förvissa sig om att han fått exakt 13. Därefter, och innan han avger ett bud, måste han granska sina kort.
3. Under spelet behåller varje spelare sina egna kort och får inte låta dem blandas med de övriga spelarnas kort. Ingen spelare skall under eller efter spelet vidröra andra kort än sina egna (men spelföraren får
spela träkarlens kort i enlighet med lag 45), såvida inte tävlingsledaren tillåter det.

C. Återställande av korten till brickan
När spelet avslutats, bör varje spelare blanda sina ursprungliga tretton kort, varefter han stoppar tillbaka dem i det fack som motsvarar hans väderstreck. Därefter skall inga kort tas ur brickan utan att en spelare från varje sida, eller tävlingsledaren, är närvarande.

D. Ansvar för korrekt tillvägagångssätt
Varje tävlande som sitter kvar vid samma bord under en hel omgång är huvudansvarig för att dessa föreskrifter följs vid det bordet.


(c)2004-2006 Förbundet Svensk Bridge, Nygatan 3, 803 20, Gävle,
Tel: +46 (0)26 65 60 70, Fax: +46 (0)26 12 25 00

Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80