Kommande tävlingar
26/06 Ölandsveckan: A-final
30/06 Norrtälje Guld, Roslagsträffen
05/07 BK Björken Guld
Rapporterade tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
Publicerad: Tuesday 27 January 2009

Veteranbridge

13. Veteranbridge - Klubbfunktionärsutbildning

Bridge är en i många avseende ytterst lämplig sysselsättning för äldre människor, inte minst av sociala skäl och att det håller hjärnan ung. Det är bevisat att äldre som frekvent jobbar med problemlösning (ex. bridge, korsord och schack) löper mindre chans att drabbas av Alzheimers.

Erfarenheten visar dock att de äldre föredrar, om de får välja, att spela bridge på dagtid i stället för kvällstid då den ”ordinarie” klubbridgen spelas.

Det går självklart att lösa detta problem, om det nu är något, men lösningen kommer ofta att bero på hur stor klubbens verksamhet är.

KOMMER SJÄLVMANT

En stor skillnad mellan juniorer och övriga medlemmar är att just veteranerna har en tendens att komma när vi kallar till bridgekurser, oavsett huruvida vi försöker rekrytera dem eller ej.

Man har uppskattat att det finns kring 250 000 veteraner som spelar bridge i landet. Dessa spelar på servicehus, egna lokaler, kommunens lokaler och ibland i våra bridgelokaler. Ett fåtal av dem är medlemmar i Svensk Bridge.

Som bekant har Svensk Bridge 25 000 medlemmar så kan vi intressera dessa för ett medlemskap skulle vi växa lavinartat.

EJ ANSLUTNA

Alla dessa dagverksamheter som arrangeras runt om i landet glider med på ett bananskal. De köper material av oss, hyr in sig i våra lokaler, använder våra utbildningsmaterial och nyttjar våra funktionärsutbildningar.

Men medlemmar det är de inte, ofta på grund av att de inte tycker att de får någonting! Detta till trots att vårt största syfte som organisation är att serva just klubbar och distrikt och inte den enskilde medlemmen.

De vill inte ha någon tidning och de vill inte spela om mästarpoäng, brukar det låta. Faktum är att de rätt och slätt tar vad de vill ha samtidigt som vi står och tittar på! Här måste vi bli bättre och vi måste agera.

PROBLEM

Dessa ej anslutna klubbar får allt större problem i takt med att deras spelare blir allt yngre i sinnet, de surfar på nätet och vill ha resultaten där.

Den gamla stammen som kan räkna ut tävlingar med hjälp av papper och penna håller på att försvinna så även där vill man få tillgång till relevanta uträkningsprogram. Här har vi ju Ruter (se kapitel 17) som löser uppgiften, programmet är helt gratis för anslutna klubbar och går inte att köpa för andra pengar än att man just blir medlemmar genom att klubben ansluts och att man därmed följer våra regelverk.

REKOMMENDATION

Vår rekommendation till anslutna klubbar är att ta kontrollen över den bridgeverksamhet som pågår i våra lokaler. Det borde vara lika vanligt att arrangera dagspel som kvällsspel. I takt med att vi lever i ett flexiblare samhälle är det faktiskt ofta så att många kan komma ifrån dagtid för att göra annat än att jobba. Flextiderna har slagit till. Det kan också vara så att man är arbetskraft till förfogande och därför bara går och skrotar.

VAD GÖRA?

Antingen bildas/bildar man en separat dagklubb, eller allra bäst en sektion i den etablerade klubben som då kan spela på dagtid.

Sektionslösningen i den etablerade klubben fixar de flesta problem med bridgematerial och det övriga administrativa arbetet.

En av poängerna är att klubbens speltillfällen kommer att öka. Inget hindrar ju längre den som har tid och lust, att få fler tillfällen i veckan att spela på sin hemmaklubb oavsett om man är pensionär eller ej. Speldagarna bör av det skälet inte sammanfalla.

Att allt ska vara så billigt som möjligt är ofta vad som sätter käppar i hjulet. Man är inte beredda att betala vad det kosta. Många bridgeklubbar subventionerar inhyrda gäster. Det kan aldrig vara rätt väg att gå. Se till att de minst erlägger samma bordsavgift som övriga måste betala, om inte underminerar man ju sin egen verksamhet.

Ge rabatter till dem som spelar mycket, ge möjligheter att kunna få köpa årskort. Alltså ett kort där man får spela fritt på klubbens tävlingar under ett verksamhetsår.

MÄSTERSKAP

I likhet med juniorerna har veteranerna en egen klass. Medlemmar födda 1950 eller tidigare kan spela Veteran- DM och -SM i par.

SM-finalen arrangeras under bridgefestivalen.

Under samma festival arrangeras också SM-lag för veteraner en tillställning som är helt öppen om man har åldern inne.

ANSLUTNA

Bildas av någon anledning separat pensionärs-klubb ska denna självklart var ansluten till förbundet, för ingen bridgespelare, ung eller gammal, kan vara utan Svensk Bridge, Svenska Bridgeförlaget, möjligheten att spela mästerskapstävlingar och övrig service förbundet kan ge.

VAD MAN VILL HA

Faktum är att vi nu i princip bara behandlat det faktum när dagversamheten inte är ansluten. Låt oss säga att den nu är det, ja då gäller det också att se till att serva dessa medlemmar precis som alla andra så att de får vad de vill ha. Några saker som de flesta dagklubbar har är:

• regelbundna fester 2 – 4 gånger/år
• bridgeresor
• utbyten med andra klubbar
• trivsel och gemenskap
• serietävlingar, där man ger ut ex. vinflaskor till de bäst placerade paren under en tidsperiod

ATT TÄNKA PÅ

Tänk på att många av våra seniorer är rörelsehindrade, du kan därför behöva välja spelformer där du får mer än ett sittepar.

Tänk på att våra seniorer ofta har gott om tid och kan ställa upp på allehanda sätt. Se till att utnyttja denna tillgång.

Det är viktigt att alla får säga sitt, om klubben delas upp med ex. sektioner är det viktigt att även de får plats i styrelsen och arbetsgrupper.

Redovisa gärna för era medlemmar vart medlemspengen går. Det är inte så att allt förbundet gör är riktat till den enskilde medlemmen, snarare är det tvärtom. Merparten av det arbete som görs är för att hjälpa klubbar och distrikt att leverera en bättre verksamhet till medlemmen.
Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80