Kommande tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
Rapporterade tävlingar
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
17/02 Munka Ljungby Guld
Publicerad: Monday 26 January 2009

Mer än bara bridge, stimulera social samvaro

8. Mer än bara bridge - Klubbfunktionärsutbildning

Många av de medlemmar som kommer till våra klubbar har just bridgen som sin stora hobby. Det är inga maskiner vi talar om, utan vanliga människor som tycker om att ha trevligt och roligt med sina jämlikar.

På det mänskliga planet handlar det så klart om att vara medmänniska och försöka hjälpa så långt det är möjligt.

Att äta och dricka gott och må allmänt bra brukar vara allmän tes om man går på fest och varför ska det vara skillnad när man går till bridgeklubben för att utöva sin favorithobby?

HYBRIS I KLUBBARNA?

Tyvärr har flera av klubbar långsamt drabbats av någon form av hybris, där pengarna ska läggas på kistbotten och allt ska vara så billigt som möjligt. Rätt eller fel? Döm själva. En sak som vi däremot vet är att klubbar som satsar lite på sina medlemmar får mångfalt tillbaka. Tänk en sådan enkel sak som att en gång i månaden köpa in lite blandade frukter och bjuda spelarna på vid spelet. Det kostar inte många kronor men ger mångfalt igen, har man bara tillräckligt trevligt när man går dit är det faktiskt mindre relevant att ex. betala ut priser efter tävlingarna. Däremot ska man alltid ha prisutdelning för att kora vinnarna. Om det så bara är mästarpoäng som delas ut ska de bästa i tävlingen få sitt till livs när de koras. Det är deras stund.

BRIDGERESOR

Att arrangera bridgeresor i kombination med att ex. gå på teater, musikal, trav eller vad de nu må vara är en höjdare. Här kan man engagera hela familjen, inte bara de som spelar bridge. Med rätt typ av transportmedel är det till och med möjligt att spela under tiden man reser.

DET ”LILLA”

Medlemsvård är tyvärr ofta en försummad verksamhet i många klubbar. Det handlar om det där lilla extra, som kostar så lite, men betyder så mycket, för att skapa trivsel och samhörighet bland medlemmarna.

Det handlar ibland om att med små medel hjälpa varandra i stort och smått, vara uppmärksam, uppträda på ett trevligt sätt och bara finnas till. Bara att det till exempel finns en eller ett par ”hustomtar” på klubben som ”fixar och donar” med allt, som arbetar i det tysta, är en företeelse som kommer många till del. Se också till att de blir avtackade för sina insatser.

HÖJ STÄMNINGEN

Att engagera anhöriga som inte spelar bridge (föräldrar, maka eller make) i klubbens arbete kan vara ett sätt att stärka samhörigheten. Det finns många exempel på små åtgärder och insatser som kan göras för att höja stämningen och trivseln.

Ha en liten ”brainstorming” över ämnet vid nästa styrelsemöte och se vad som kan göras på er klubb för att öka trivsel och gemenskap.


Här följer några exempel på åtgärder och arrangemang som en klubb kan använda sig av för att göra det där lilla extra:

• Fadderverksamhet för att slussa in kursdeltagare i det ordinarie klubbspelet.
• Lite bättre fika då och då när man finner anledning till det (någon fyller år, det är vår i luften eller annan orsak). Klubben står för merkostnaden.
• Ställ till fest (års-, vår-, höst- eller julfest), gärna med respektive.
• Utbyte med bridgeklubben/klubbarna i kommunens vänorter.
• Arrangera bridgeresor.
• Subventionera deltagande i distriktets mästerskapstävlingar.
• Gör ett närvarolotteri som premierar de som spelar mest på klubben.
• Arrangera resa till Bridgefestivalen.
• Hjälp medlemmarna med mästarpoäng, handikapp och rankingsiffror, ren grekiska för många spelare. Gör lite festivitas kring utdelningen av nya mästarvärdigheter.
• Dela ut utmärkelser när möjlighet ges. Förtjänsttecken från förbundet ska inte ges när funktionärer slutar eller dör utan så snart möjligheten finns om man har uppfyllt villkoren.
• Uppvakta medlemmar som fyller jämnt. Utse någon som håller reda på detta, så att man inte missar någon.

FANTASIN SÄTTER GRÄNSEN

Listan kan göras hur lång som helst, det är bara fantasin som sätter gränser. Vårt tips är att ni höjer startavgiften med en femkrona. Ta intäkterna som kommer in och gör något extra på spelkvällarna som kommer spelarna till godo. Detta har man som tidigare sagts tillbaka i slutänden.

Vad gäller övriga arrangemang tar man naturligtvis betalt av var och en till självkostnadspris. Håll också koll på när er klubb fyller år.






Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80