Kommande tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
Rapporterade tävlingar
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
17/02 Munka Ljungby Guld
Publicerad: Friday 18 July 2008

Nya lagar fr o m 1 juli


Här kommer en kopia på den text LK skrev i Bridge nr 2.


Nya lagboken som pdf-fil

Våra vanligaste domslut 2007 års lagar

LK redovisar här några av förändringarna.

I de nya bridgelagarna försöker vi ta bort så mycket som möjligt av värderande uttryck som ”regelbrott”, ”döma” och ”bestraffning” och byta ut dem mot ”felaktighet”, ”korrige¬ring”, ”skipa rättvisa” etc, för att tydliggöra tävlingsledarens roll som en hjälpande hand, snarare än utdömare av bestraffningar.

De största förändringarna som kommer att ske är i följande lagar.

  • LAG 12 Det som har varit praxis i många år skrivs nu in i lagarna.
    Om den icke-felande sidan, efter felaktigheten, har bidragit till sin egen skada genom ett allvarligt fel (utan förbindelse med regelbrottet) eller med vilt och chansartat handlande, får den i korrigeringen ingen ersättning för den del av skadan som är självförvållad. Så lyder den nya lagtexten.
  • LAG 16 Här sker bland annat ett förtydligande av vad ett logiskt alternativ är. Ett logiskt alternativ är ett som, bland den kategori spelare det gäller och med användande av parets metoder, skulle starkt ha övervägts av en stor andel sådana spelare, av vilka det bedöms några kunde ha valt det.
    Så lyder den nya lagtexten.
  • LAG 20 Här tydliggör man att det är oriktigt att ställa en fråga enbart för partnerns del.
  • LAG 25 Tillämpningen av denna lag kommer att anpassas till internationell standard. Det innebär att stora delar av lag 112 är förändrad. Man kommer att få ändra bud som är orsakade av missgrepp i budlådan under förutsättning att det sker utan tankepaus och partnern ännu inte bjudit. Det behöver inte längre ske i samma handrörelse och det har ingen betydelse om budet vidrör bordet eller ej.
    Dessutom försvinner möjligheten att göra en fördröjd eller avsiktlig ändring (och erhålla den faktiska scoren eller max 40%).
  • LAG 27 Tidigare har man haft rätt att ändra ett otillräckligt kontraktsbud till ett kontraktsbud på lägsta tillräckliga nivå i samma benämning. Nu kommer man att kunna ändra ett otillräckligt kontraktsbud till ett regelrätt bud som har samma betydelse som, eller en mera precis betydelse än, det otillräckliga budet.
  • LAG 61 Man kommer att få rätt som motspelare att fråga varandra om möjlig revoke.
  • LAG 64 Här kommer det att bli så om bägge sidor gör revoke på samma bricka så kommer detta inte att leda till någon automatisk korrigering. Tävlingsledaren kommer dock vid behov att besluta om korrigering för uppkommen skada för den icke felande sidan.
  • LAG 69 Det blir större möjligheter att kunna återta ett godkännande av motståndarnas anspråk.
  • LAG 70 Kort som har spelats efter ett anspråk (ska inte ske) kan utgöras som bevis för spelarnas troliga spelplan och då hjälpa till att avgöra om anspråket var korrekt eller ej.
  • LAG 116 Stopp kommer att användas i alla tävlingar, där mästarpoäng i guld eller silver utdelas.

Medlemmar i Lagkommissionen kommer också att kunna sitta med i en jury. De kommer då inte att delta i en eventuell handläggning av ärendet i Lagkommissionen.

Utöver dessa förändringar har det skett en mängd smärre förändringar av lagarna. Den nya lagboken finns till försäljningen på Bridgeförlaget

FÖRBUNDET SVENSK BRIDGE
LAGKOMMISSIONEN
Christer Grähs
Hemmansvägen 17
302 52 HALMSTAD
» epost

Under TL-Elit utbildningen i Örebro i maj fick TL från nästan alla distrikt en genomgång och utbildning om de nya lagarna. Ambitionen är att dessa i sin tur ska hålla utbildning med TL i sitt distrikt.

Ett omfattande material på engelska innehållande exempel för lagändringarna finns här
Övrigt från Elit-TL utbildningen finns här
Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80