Kommande tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
Rapporterade tävlingar
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
17/02 Munka Ljungby Guld
Publicerad: Saturday 29 September 2007

Protokoll styrelsemöte 070914


Protokoll styrelsemöte Svensk Bridge 070914 på Öresund i Stockholm



Närvarande styrelsen:
Mats Qviberg MQV
Peter Johansson PJO
P-O Eriksson POE
Torsten Åstrand TÅS
Lars Persson LPE
Calle Ragnarsson CRA
Helena Svedlund HSV

Övriga:
Rolf Scherdin RSC
Carina Westlin CWE
Bo Appelqvist BAP

Frånvarande:
Dan Nordberg DNO
Tommy Gullberg TGU

§ 1 Öppnande av möte
MQV hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. Ett speciellt välkomnande fick Bo Appelqvist som i egenskap av suppleant har tagit över som sakrevisor efter Daniel Aubys bortgång.

§ 2 Justering av föregående protokoll
Föregående protokoll är justerat och godkänt.

§ 3 Fastställande av dagordning
Dagordningen godkändes.

§ 4 Ekonomi
  • Styrelsen godkände årsbokslutet för verksamhetsåret 06/07.
    Trots en engångskostnad om 500 000 kr visade bokslutet ett underskott på endast 28 000 kr.
  • RSC får i uppdrag att prata med Per Jannersten angående en ev förändring av Jannerstenfonden enligt vår revisors önskemål.

§5 Riksstämman
  • Genomgång av program och handlingar inför riksstämman.
  • Samtliga dokument skickas ut till distrikten samt läggs ut under Riksstämma 2007 på hemsidan lördag 15 september.
  • Två motioner har inkommit

    Skånes BF
    Skåne önskar i första hand ta bort debitering för mästarpoäng och istället kalla det en rörlig medlemsavgift med debitering per deltagande spelare. I andra hand önskar man en förändring i MP-skalorna för att proportionen mellan deltagande par och antalet poäng ska blir mer korrekt.

    Styrelsen föreslår riksstämman avslå förslaget om att ta ut en avgift per spelare. Styrelsen förordar förslaget enligt tidigare beslut att 2008-01-01 införa ett system för debitering av mästarpoäng baserat på antal utdelade mästarpoäng. Rent principiellt har styrelsen inget emot att införa ett system med avgift baserad per spelare. Det innebär dock att våra rapporteringssystem, både spader och ruter, måste genomgå omfattande anpassningar/ombyggnad samt att det blir avgränsningsproblem.

    Västergötland
    Västergötland anser att kanslichefen bör sitta med i valberedningens arbete.

    Styrelsen föreslår riksstämman att avslå motionen om att kanslichefen skall ingå i valberedningen. Enligt stadgarna kan ej tjänsteman ingå i valberedningen. Styrelsen anser att denna princip ska bibehållas.

    Styrelsen föreslår istället att sakrevisorn ska ingå i valberedningen.

  • Styrelsens förslag
    Styrelsen föreslår två stadgeändringar:
    § 11:3 har bland annat texten:
    Med den inskränkningen att samma individ inte kan räknas mer än en gång vid upprättande av röstetalsunderlag, äger dfb en röst för varje påbörjat 200-tal medlemmar enligt senaste medlemsredovisning till Förbundet Svensk Bridge.

    Det föreslås bli ändrat till:
    Med den inskränkningen att samma individ inte kan räknas mer än en gång vid upprättande av röstetalsunderlag, äger dfb en röst för varje påbörjat 200-tal medlemmar enligt slutredovisningen från Förbundet Svensk Bridge.

    § 16:7 har texten:
    Rösträtt vid dfb:s möte har ombud som befullmäktigats av ansluten klubb som äger en röst per påbörjat 25-tal medlemmar enligt senaste medlemsredovisning till dfb. Ombud får ej vara ledamot eller suppleant i distriktsstyrelsen, ej heller tjänsteman i dfb. Ombud har rätt att representera högst två klubbar vid mötet.

    Här föreslås tillägget:
    Ingen klubb kan ha mer än 20% av rösterna, och om fem klubbar eller färre deltar, har de lika många röster.

    Debitering av Mästarpoäng
    Styrelsens beslut om ett nytt debiteringssystem för mästarpoäng fr o m 08-01-01 har från vissa håll mötts med kritik. Den huvudsakliga kritiken är att systemet blir dyrare för klubbar och distrikt och då i synnerhet för stora partävlingar samt för klubbar med omfattande lagspel.

    Att kostnaden för lagspel jämställs med kostnaden för partävling anser styrelsen vara rätt. Att stora bronspartävlingar blir mycket dyrare i det nya systemet på grund av progressiviteten i utdelning av mästarpoäng är ett problem och därför har styrelsen modifierat prissättningsmodellen för att motverka detta.

    Partävling brons:
    • 50 öre per poäng för par 1-20
    • 40 öre per poäng för par 21-30
    • 30 öre per poäng för par 31-50
    • 20 öre per poäng för par 51-100
    • 10 öre per poäng för par 101 –

    En tabell på hur det faller ut med det ursprungliga förslaget, nuvarande kupongsystem samt med det nya förslaget finns att tillgå tillsammans med riksstämmohandlingarna..

Tematräffar på riksstämman
  • Ekonomi kommer att föredras av RSC och HSV.
  • MP-debiteringen av RSC och TÅS
  • Juniorrekryteringen av PJO, Roger Wiklund samt ev en junior.

§6 Rapport från NBU-möte i Lillehammer
Övriga länder vill höja avgifterna ytterligare för att satsa mer på utvecklingsprojekt och nordiska juniorläger.
Sveriges förslag till NBU är att hålla kostnaderna nere och göra kostnadseffektivare lösningar för alla arrangemang och möten.

§7 Rapport från EBL-mötet i Turkiet
Valet av styrelse till EBL gav som väntat Gianarrigo Rona som president och. Polens Radoslaw Kielbasinski som förste vice precident. Sveriges Micke Melander blev omvald i styrelsen och var en av de som fick flest röster.

§8 Jubileumsaktiviteter
  • Alla distrikt kommer att få arrangera en silvertävling om minst 24 brickor med full silverskala för deltagare med maximalt ruternål.
  • En tvådagars guldsimultantävling kommer att arrangeras i november 2008 i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall förhoppningsvis på Casino Cosmopol, med max 52 par på varje plats och priser såväl lokalt som totalt.
  • En dag under festivalen kommer helt att vikas för jubileumstävlingar och bankett, se Festivalkommittén nedan.
  • En exklusiv jubileumskortlek ska tas fram i mycket begränsad upplaga som ska ges till bl a SM-segrare under året. Vid ev försäljning kommer den att kosta 250 kr.
  • En sektion på hemsidan ska vikas för jubileet.
  • Ett särtryck om vår historia ska finnas med i jubileumsnumret av tidningen, denna ska även kunna delas ut i andra sammanhang.
  • 1933 är årtalet då FSB startade i Sverige och i samband med 75-årsjubiléet ska vi ta fram ett sponsorpaket för just 1933 kronor där man i gengäld får länkar på hemsidan, jubileumsbankett alternativt gratis spel under jubileumsfestivalen samt ett klistermärke med "Jag stödjer svensk juniorbridge genom 1933" eller liknande.
    För att göra det lättare att sälja in bestämde vi att pengarna ska riktas till juniorbridgen. Med juniorsatsning, jubileum, världsmästare etc har man många trevliga argument vid försäljning.
    Hur får vi då säljare på dessa sponsorpaket? Det ska medlemmarna/klubbarna göra och som tack för att de hjälper till får klubben behålla 500 kr.
    Med de kostnader som ligger beräknas ca 1000 kr/sponsor gå direkt till juniorverksamheten. Meningen är att detta ska bli permanent och att företag/privatpersoner är villiga att betala det lilla beloppet varje år.

§9 Festivalort 2008
Festivalkommittén redovisade för styrelsen den utredning som gjorts angående valet av festivalort för jubileumsåret 2008. Kommittén föreslår att man med anledning av Förbundets 75-årsjubileum förlägger festivalen på nybyggda Conventum arena i Örebro.
Styrelsen bifaller kommitténs förslag och beslutar att jubileumsfestivalen 2008 ska förläggas i Örebro.

§10 Festivalkommittén
2007 års festival blev en succé!
Det var en deltagarökning på 36% jämfört med föregående år och den mest välbesökta festivalen hittills med över 5000 deltagande par under veckan.
2008 blir det lite speciellt, en jubileumsfestival, då Förbundet fyller 75 år.
Festivalen kommer att inledas en dag tidigare, det blir en liten omkastning i programmet med SM-par veteran fredag-lördag och SM-par damer söndag-måndag.
Tisdagen kommer att vara helt fri från SM-finaler för att istället erbjuda jubileumstävlingar med bättre priser, mer poäng etc. En brons, en brons-hcp, en silver och en guld i form av individuell stormästarträff. På kvällen arrangeras bankett, prisutdelning och dans.

§11 Medlemskommittén
  • En juniorsatsning ska göras för att kunna uppnå målen om en ökning av antalet juniorer med 20%/år fram till 2010. Ett första steg är att projektanställa en person, se §15.
  • Årets klubbledare har utsetts av PJO. Utmärkelsen kommer att delas ut under Riksstämman.
  • En CD-skiva med övningsgivar till den första vägenboken är nu färdig för tryck, den beräknas vara helt färdig till årsskiftet. Skivan ska kunna köpas tillsammans med boken för egen träning framför datorn. Skivor för bok två och tre i vägenserien är under konstruktion.
  • Under utbildningshelgen i november hålls utbildning på två orter i samarbete med FSB. I Helsingborg och Tällberg. Utbildning kommer att finnas för tävlingsledare, ruter/bridgemate/spader och klubbfunktionär.
  • V.44 kommer ett riksläger att genomföras i Falkenberg.
  • Ett utskick ska göras till distrikten där de får till uppgift att rapportera samtliga klubbar i sitt distrikt som ej rapporterar in mästarpoäng. Klubbarna som rapporteras ska informeras om vårt regelverk samt erbjudas hjälp för att komma igång med rapporteringen. Om klubbarna väljer att fortsätta bryta mot reglerna riskerar de att uteslutas.
  • Thomas Winther har informerat MK om att 101 elever har läst mellan 50-100p bridge på gymnasiet. Av dessa har ingen fortsatt att spela bridge. Ytterligare forskning behövs för att undersöka varför.

§12 Tävlingskommittén
  • En Distriktstävlingsledarträff kommer att genomföras i Örebro 29-30 september.
  • TK kommer att ha bättre framförhållning på spelprogrammen framöver där man lägger fast Förbundets tävlingsprogram för innevarande år samt efterföljande år och har ytterligare ett år på förslag.
  • Kravspecifikationer ska tas fram för arrangörer av elitserien, div 2 och SM-lag.
  • En ombildning av TK pågår där TK enligt styrelsens rekommendationer kommer att ta bort underkommittéer för att förenkla beslutsprocesser. Förändringar kommer att ske efter riksstämman i oktober.
  • TK har höjt bordsavgiften från 80kr/lag/match till 100 kr/lag/match i allsvenskan för att den lokala arrangören ska få in pengar som täcker kostnaden för ett bra arrangemang.
  • Simultantävlingar är uppskattade bland många klubbar. TK ska verka för att det ska bli fler simultantävlingar så snart tekniken för att sköta tävlingarna har förenklats. Idag måste en person sitta och manuellt klippa och klistra in varje heats resultat för att få ett totalresultat. Ett program för automatisering är under konstruktion.

§13 Kanslifrågor
RSC informerade om att kansliet har en ansträngd arbetssituation. Den sammanlagda tjänstgöringsgraden är 4,75 tjänster och kansliet prioriterar det löpande arbetet samt medlemsservicen. Det leder i sin tur till att arbetet på vissa andra områden har svårt att hinnas med.

Kansliet vill forma en ny organisation när Björn Gustafsson går i pension i maj 2008. Antalet tjänster ökar då från nuvarande 4,75 till cirka 6,5-7 tjänster för att täcka in de behov som finns. Tanken är att inga renodlade konsulenttjänster ska finnas utan att alla anställda ska lyda under kansliet och vara konsulenter i liten skala med egna kontaktdistrikt utöver ett eget ansvarsområde. Annorlunda uttryckt ska alla anställda vara konsulenter.

Styrelsen godkänner att RSC arbetar vidare med denna omorganisation och redan nu börjar titta efter lämpliga personer för en eventuell anställning. Ökade personalkostnader enligt förslaget är inlagda i den budget som läggs fram för riksstämman för godkännande.

§14 Skrivelser
En skrivelse har inkommit med rapport om en klubb som inte rapporterar MP för en av sina tävlingsdagar. Konsulent Thomas Winther har planerat in ett besök på klubben i slutet av september för att informera om reglerna samt hjälpa klubben att komma igång med rapporteringen.

§15 Juniorsatsning
En person ska anställas på halvtid under sex månader för att bl a hjälpa de klubbar och distrikt som vill att få igång en juniorrekrytering. Fyra personer hade sökt tjänsten, den person styrelsen tror är bäst lämpad för uppgiften är Roger Wiklund. Roger är välkänd hos nuvarande juniorer och styrelse som coach i juniorlandslaget där han visat att han kan utföra ett bra arbete. LPE deltog ej i beslutet.

§16 Övriga frågor
  • Styrelsen beslutar att utesluta ABB Ludvika ur förbundet då de trots flera påstötningar inte följer reglerna om att rapportera mästarpoäng. RSC tillskriver klubben angående beslutet och medlemmarna som ska erbjudas byte till annan klubb.
  • RSC informerade om att Göran Gjerling tar en ny kontakt med SOK:s Stefan Lindeberg som en uppföljning till tidigare besök hos SOK av Göran och POE. Uppdraget är inte förenat med några kostnader.

§17 Kommande möte
19 oktober i Laholm

§ 18 Avslutning
MQV tackade för visat intresse och avslutade mötet.

Vid protokollet
Carina Westlin

Justeras
Mats Qviberg
Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80