Kommande tävlingar
26/06 Ölandsveckan: A-final
30/06 Norrtälje Guld, Roslagsträffen
05/07 BK Björken Guld
Rapporterade tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
Publicerad: Saturday 07 October 2006

Alvar Stenberg

En av Sveriges stora bridgeprofiler har avlidit. Här skriver gode vännen Hans-Olof Hallén några minnesord till minne av Alvar.

Alvar Stenberg
1927 – 2006

Alvar Stenberg avled den 29 september efter en längre tids sjukdom i en ålder av nära 79 år. Han var adjukt på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg i matematik och fysik. Han var lärare där i 40 år, 1952-1992. Han var mycket omtyckt och uppskattad och var säkert en av skolans bästa lärare genom alla tider.

Han sörjes närmast av Anita, som han träffade på en barnkoloni i Stenungsund, en son och en dotter med familjer samt tre systrar.

I skolan var hans sämsta ämnen biologi och fysik. Anledningen var att han var färgblind och inte kunde skilja på blommornas färger och i fysiken hade sladdarna olika färger. Som lärare löste han det senare problemet med att låta eleverna sköta sladdarna. Som i livets andra skeden var Alvar alltid glad och hjälpsam och en av dem han ofta hjälpte var Anders Wahlgren, mångårig partner. I bridge åstadkom färgblindheten ibland några dråpliga situationer.

För en del män gäller vin, kvinnor och sång. För Alvar gällde glädje, spel och sång. Han spred glädje på många olika sätt. En av hans många gåvor var att skriva visor för födelsedagar och andra festligheter. Hans stora favorit var Evert Taube. Han lekte mycket gärna med sina barn och senare barnbarn. Han hade också många andra hobbies, varav P O Sundelin så trevligt beskrivit en på hemsidan. En annan var deltagande i radioprogram på esperanto. Han var ofta rolig. Vi skulle spela mot ett LUCK-lag i en match, där en motståndare kom litet för sent. Denne hade varit i Göteborg och lagat luckor. Jaså, du är en riktig lucklagare, var Alvars kommentar.

Alvars förste partner var Anders Larsson i Göteborg. De gjorde militärtjänst på Karlberg tillsammans. Hans andre partner var undertecknad. När vi spelade första gången (jag hade aldrig spelat tävlingsbridge förut) undrade han om jag visste att 1 - 2 var svagt. Jo, det visste jag. Och så är det billigare att fråga i 4 , fortsatte Alvar. Jag gick med på allt han sade. Och naturligtvis bjöd Alvar 4 på en bricka och jag svarade snabbt 4 , ett ess. Nu tänkte Alvar länge och bjöd sedan 4 sang och jag svarade lika snabbt 5 med en kung. Och Alvar tänkte länge innan han sedan bjöd 5 sang och jag svarade lika snabbt 6 , en dam. Nu grep paniken mig. Skulle jag svara på knektarna om han bjöd 6 sang? Jag förstod ju inte att vi kom i storslam oavsett antalet knektar. Till slut bjöd Alvar 6 och jag drog en lättnadens suck. Jag blev spelförare och såg genast att vi hade alla korten utom två ess. Men motståndarna tog bara för det ena och slammen gick hem. Vi blev trea på LUCK, vilket i våra ögon var fint. Att Alvar inte hade talat om för mig att kungfrågan var 5 redde vi ut efteråt.

Framgångarna vid bridgebordet var många och här kommer ett litet axplock. Han vann SM-lag 1964 (med Wahlgren-Hallén-Lindeberg-Rymark-Åkesson), NM 1964 med samma lag, SM-par 1965 med Anders Wahlgren, Allsvenskan division 1 1977 och 1978 (med Hallén-Nilsland-Ofsén), DM-lag tio gånger, DM-par fem gånger, är den ende som har vunnit DM i både par och lag samma år tre gånger och tvåa vid EM-par för veteraner 1993.

Alvars meste partner var Anders Wahlgren, men han spelade med många andra också, t ex undertecknad, Mats Nilsland (vid EM i Estoril 1970), Knut Bachmann, Ulf Hegethorn för att inte tala om åttans gäng med bl a Karl Rasmusson, Erland Hjärne, Lars Thorsson, Gunnar Staf, Gösta Carlsson, Lars-Åke Åkesson och P D Lindeberg.

Alvar var ledamot i Förbundets Lagkommission 1965-1989, varav de nio sista åren som ordförande. Han skrev då många trevliga artiklar, kallade LK har ordet. Där har hans efterträdare övertagit rodret.

Alvar var under några kapten för juniorlandslaget och lotsade Jim Nielsen-Peter Billgren-Björn Sanzén-Kent Karlsson-Max Ödlund-Svante Ryman till seger i JEM i Köpenhamn 1974. Sverige har inte vunnit detta EM sedan dess. Han var också under några år förbundskapten för öppna landslaget.

Tillsammans med Sven Welith och P D Lindeberg gav han i början av 1960-talet en ny bridgetidning, Svensk Bridge, som var en konkurrent till Bridgetidningen. De mest lästa artiklarna skrevs av Alvar och kallades BMA (Bjud med Alvar) och motsvarade serietävlingen i Bridgetidningen. Alvar hade säkert genrens bästa kommentarer.

Mest känd har Alvar blivit för budet 2 sang som ett sätt att visa trumfstöd med krav. Tyvärr har många nybörjare inte fått lära sig fortsättningen. Den ursprungliga varianten är att lägsta bud i trumffärgen är sämsta bud, att ny färg visar tillägg och i princip är äkta, att nästa bud är kontrollbud, att hopp i ny färg visar renons och hopp i öppningsfärgen förnekar sidokontroller (vilket automatiskt visar bra trumffärg). Han började med detta ungefär samtidigt som Oswald Jacoby. Vem som var först kan de lärde tvista om. I USA kallas Stenbergs 2 sang för Jacobys 2 sang. Senare har andra ”utvecklat” Stenbergs 2 sang och bl a finns numera Invitstenberg, som bara är utgångsinvit.

Svensk bridge har förlorat en stor profil och hans glada och trevliga sätt kommer vi att minnas länge.

Vännen
Hans-Olof Hallén


Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80