Kommande tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
Rapporterade tävlingar
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
17/02 Munka Ljungby Guld
Publicerad: Wednesday 06 September 2006

Protokoll styrelsemöte Svensk Bridge 060901 i Stockholm

Närvarande styrelsen:
Mats Qviberg MQV
Peter Johansson PJO
Torsten Åstrand TÅS
Per-Olof Eriksson POE
Tommy Gullberg TGU
Helena Svedlund HSV
Calle Ragnarsson CRA
Lars Persson LPE
Dan Nordberg DNO

Övriga:
Björn Gustafsson BGU
Rolf Scherdin RSC
Micke Melander MME
Daniel Auby DAU
Carina Westlin CWE


§ 1. Öppnande av mötet
Ordförande Mats Qviberg hälsade välkommen och förklarade mötet öppnat.

§ 2. Justering av föregående protokoll
Föregående protokoll är justerat och godkänt.

§ 3. Fastställande av dagordning
Dagordningen godkändes.

§ 4. Aktuella ärenden

4.1 P2010
Inför distriktsträffen kommer MME att göra en överskådlig sammanställning för att visa hur vi ligger till med arbetet att genomföra P2010. Såväl kommittéer som styrelse och kansli uppmanas att regelbundet stämma av hur man ligger till och gå igenom de punkter man ansvarar för.

4.2 Ekonomi och budget
Bokslutet är färdigt, genomgånget och godkänt av våra revisorer med några mindre anmärkningar, Jannerstenfonden som bör redovisas som avsättningar samt införande av redovisningsprinciper för anläggningstillgångar.
Det redovisade resultatet för verksamhetsåret 2005/2006 är ett överskott om ca 275 000 kr
Verksamhetsberättelser är skrivna och godkända.

4.3 Festivalen
Årets Festival var återigen lyckad med ca 10% fler besökare än 2005. Antalet startande i silvertävlingar minskade medan de nyinsatta bronstävlingarna lockade många nya spelare.
Ekonomiskt sett fick man in mindre pengar för spel, men höll nere kostnader för bl a hyror av material och lokaler från Elmia vilket resulterade i ett överskott om ca 60 000 kr efter betalning av arbetsgivaravgifter.
Nyheter inför 2007 års Festival blir bl a mini cuper för lag med start tre ggr/dag fr o m tisdagen, då slutspelet börjar i Chairmans Cup, fler hcp-tävlingar samt seminarier där kända bridgeprofiler tar upp ett intressant ämne.

4.4 Distriktsträffen
20-21 oktober är det Distriktsträff på Bridgens hus i Uppsala. MME, PJO, BGU och RSC ansvarar för att sätta ihop programmet, meddela de inblandade och få ut alla handlingar till distrikten senast 15 september.

§ 5. Kommittéernas rapporter och planering

5.1 Tävlingskommittén
TK har från några distrikt fått krav på sig att ändra SM-parfinalen från dagens 170 till ca 100 par, då man ansåg att det var ett beslut som togs på Riksstämman.
TK frågade då distrikten vad man ansåg om en förändring och många föredrog en tävling på minst 100 par. Svaret bör dock inte ses som ett beslut, utan mer en vägledning eftersom frågan ej kunnat beredas i distrikten utan var delegaternas egna uppfattningar.
Styrelsen har uppfattningen att det främst är ”elitspelare” som önskar en mindre tävling medan breddspelaren tycker att det är en morot att få spela en SM-final. De som inte vill fortsätta spela efter kvalet kan hoppa av och spela guldtävling samtidigt som kvalitén på A-finalens 52 par är hög, därför beslutades att nuvarande 170 par eller ca 170 par ska kvarstå.

För att slippa blindronder i framtiden ska det göras ett försök med ett ”Sista-chansen” kval om två platser till SM-parfinal på plats i Jönköping. Kvalet ska spelas på torsdagen och vara öppet för alla medlemmar oavsett om man kvalat tidigare eller ej. Man spelar då om två platser plus ev återbud som meddelas efter en tidpunkt som bestäms av TK och meddelas så snart det är bestämt. TK ser över alla regler och tar fram ett slutligt förslag som ska presenteras för distriktsträffen i oktober för att kunna genomföra ett försök redan 2007.

Styrelsen godkände ett bidrag till Öppna landslaget från EM-fonden.

TK håller på att utvärdera enkäterna som besvarades angående SM-lag för veteraner i Jönköping. Väldigt många förslag har inkommit och TK ska efter bästa förmåga försöka komma fram till ett bra upplägg inför nästa år. Något som dock är helt omöjligt är att garantera att alla lag möter alla om deltagarantalet är stort. Förutsättningarna ska finnas tillgängliga för alla i mycket god tid för att undvika avhopp på plats.

TK ska kontakta Rawad Hadad för att göra en undersökning om juniorerna vill spela JSM-lag under Festivalveckan, då man garanterat får en kvalitativ tävling rent arrangörsmässigt. Nackdelen är att om ett juniorlag går till slutspel i Chairmans Cup måste man välja om man vill spela JSM.lag eller Chairmans Cup, alternativt spela med reserver.

TK har tagit fram regler för MP vid simultantävlingar.

BGU har tagit på sig att sköta administrationen av ev simultantävlingar som arrangeras av Förbundet. Målet är att arrangera flera simultantävlingar/vecka, men innan Ruter stödjer totala uträkningar för tävlingsformen får vi börja på en lägre nivå. BGU och CRA tittar vidare på hur man kan komma igång med arrangerandet av simultantävlingar.

En rapport lämnades av TGU och DAU om vad som inträffat när en landslagsspelare sändes hem från EM i Warszawa. Såväl kapten som coach förklarar att man anser att spelaren straffats nog genom att ha skickats hem under pågående turnering och önskar inte vidta några ytterligare åtgärder eller avstängningar.

5.2 Medlemskommittén
Rawad Hadad, 25 år, från Örebro är utsedd till ny junioransvarig i Förbundet. Tillsammans med valfria medhjälpare är hans uppgift att förbättra juniorverksamheten i Sverige.

Juniorerna fick under Festivalen ett bidrag med 8 280 kr till boende på hotell Formule1 i Jönköping.

Göran Ståhl har skrivit färdigt gymnasiematerialet, som går till tryck i slutet av september. De skolor som vill börja använda materialet tidigare ombeds kontakta Peter Ventura för utskrift av de första kapitlen.

Hemsidan har under tre veckors tid drabbats av regelbundna stopp samt andra konstigheter med bl a uppgifter som försvinner.
Tekniker har under hela tiden jobbat med att lösa problemet som tyvärr ännu inte är lokaliserat, man anar dock ett hårdvarufel. Kontroll av detta kommer att ske under v 36-37.

16-19 november har vi utbildningsvecka på Bosön. Utbildningarna denna gång är Bridgelärare och TL Elit.
På bridgelärarutbildningen kommer Audrey Grant, även kallad världens främsta bridgelärare, att hålla föredrag.
Marc van Beijsterveldt – Internationell TL från Holland kommer att hålla TL-utbildningen. Hela TL-utbildningen kommer att hållas på engelska.

Bridgens dag återinförs med start 25 augusti 2007.

Pga att MK fått ett mycket stort besparingskrav av styrelsen kommer endast fyra nummer av Bridge att ges ut 06/07. Utgivningsdatum blir: 20/9, 10/12, 20/2 och 20/5.

§ 6. Lagkommissionen
Har inget att rapportera.

§ 7. Disciplinnämnden
Ett fall inlämnat i våras har ännu inte utretts. Styrelsen påpekar att det är inte är acceptabelt att man ska behöva vänta så länge på att en anmälan ska behandlas.
Fyra nya fall med åtta inblandade personer inlämnades under Festivalveckan, samtliga fall är inlämnade av tävlingsledningen.

§8 Konsulenterna
Konsulenterna har börjat höstens resande. De reser runt bland klubbar och distrikt för besök och utbildningar.
Mellan utbildningarna skriver man nytt och uppdaterar befintligt utbildningsmaterial.
Man producerar även allt nytt rekryteringsmaterial, från innehåll till layout, då det befintliga är helt slut.
Distriktsträff i oktober samt utbildningshelgen i november kräver även de förberedelser och planering som till stor del sköts av våra konsulenter.

§ 9. Kansliet
Nye kanslichefen RSC började sitt arbete 14 augusti och arbetar än så länge i Stockholm. BGU är fortfarande kanslichef och lämnar officiellt över chefskapet till RSC på distriktsträffen.
Flyttlasset lämnar Stockholm 28 september, 29 september installeras all teknik och 2 oktober öppnar kansliet på Nygatan 3 i Gävle.
Kansliets nya telefonnummer blir 026-65 60 70, men även nuvarande 08-545 270 50 kommer att fungera under en övergångsperiod.

§ 10. Skrivelser
Micke Melander redogjorde för vad som är på gång inom EBL. Det mest intressanta:

En kongress för kanslichef/president kommer att hållas i Rom jan/feb 2007, här bör Sverige deltaga.

Man undersöker tillsammans med WBF om det går att skapa ett program som klarar allt från anmälan till tävling, resultatrapporter till Internet och rama till MP-rapporteringar. Om man lyckas med det kommer man att gratis distribuera programmet till samtliga medlemsländer i EBL.

Mästarpoängsystemet inom EBL ska göras om. Information om detta kommer senare via MPK.

§ 11. Övriga frågor

LPE anser att Förbundet bör stötta personer som har ambitionen att livnära sig på att utbilda nya bridgespelare. Detta står redan inskrivet i P2010. punkt 40, men har inte kunnat påbörjats fullt ut pga ekonomiska restriktioner.

DAU anser inte att TK tar hänsyn till medlemmarnas önskemål och krav och önskar att styrelsen river upp TK:s beslut att ha oförändrade regler i allsvenskan där man likställer omedvetet obetald medlemsavgift med otillåten reserv. Bestraffningen anses dessutom av de flesta som alldeles för hård, då vissa lag bestraffas med så mycket som 45 VP och redan efter första sammandraget i princip är klara för nedflyttning.
I 2005 års allsvenska fick detta stora konsekvenser för flera lag, bl a i div 3 och elitserien.
Mot bakgrund av det som framförts beslutade styrelsen att riva upp TK:s beslut, i enlighet med punkt 21 i P2010.
Styrelsen ger TK i uppdrag att se över konsekvenserna och sedan införa det förslag till ändring av reglerna som lagts fram av CRA och DAU.

§ 12. Kommande möten
20/10 i Uppsala., 19-20/1 i Gävle, 16/3 i Stockholm, 11-13/5 på Östersjön.

§ 13. Mötet avslutas
Ordförande tackade för visat intresse och förklarade mötet avslutat.

Vid protokollet
Carina Westlin

Justeras
Mats Qviberg

Svara på detta COMLAN_321 COMLAN_322
Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80