Kommande tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
Rapporterade tävlingar
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
17/02 Munka Ljungby Guld
Publicerad: Monday 26 January 2009

Teknik på klubben, materialförvaltning

9. Materialförvaltare - Klubbfunktionärsutbildning

Det kan vara klokt av klubben att utse någon som är huvudansvarig för klubbens innehav av material. Vi skulle kunna kalla det för materialförvaltare, om vi vill jämställa funktionen med övriga idrottsvärlden.

Men det är också tänkbart att flera personer delar på uppgifterna. Oavsett vilket sätt man väljer är det viktigt att någon/några har enskilt ansvar för uppgifterna. Precis som många andra gånger är ett delat ansvar av en uppgift ingen bra idé, då riskerar vi att frågan faller mellan stolarna och saken blir inte gjord då den ene tror att den andre gör det och tvärt om.

SPARAR PENGAR

I grunden ansvarar materialförvaltaren för klubbens material och rapporterar till berörda kommittéer och/eller styrelse när han anser att betydande åtgärder behöver vidtas av reparationer och nyinköp. Att ha en materialförvaltare innebär oftast att klubben på sikt faktiskt sparar pengar då en löpande skötsel och underhåll gör att grejerna håller längre.

BÄSTA HJÄLPMEDLET

Det i särklass bästa hjälpmedlet förbundet tagit fram för att underlätta klubbarnas verksamhet är dataprogrammet Ruter, se mera i kapitel 17. Ruter räknar tävlingar, sköter om handikapp, mästarpoäng, ranking och mycket mer. Vad gäller just Ruter finns separata stegutbildningar för att lära sig mera. Varje klubb bör ha sin egen specialiststab som kan programmet för att lösa klubbens problem.

FRAMTIDEN ÄR HÄR

Ruter fungerar också med BridgeMate, bordsterminalerna som snart är lika vanligt förekommande som budlådorna. Tillsammans med Spader, se kapitel 18, förbundet och klubbarnas hemsidor är detta väldigt bra verktyg att använda.

VIKTIGT

KOM ihåg att Ruters databas ska uppdateras (en fil hämtas från Internet och läses in av datorn) minst en gång i halvåret, helst varje månad. I nyare versioner klarar Ruter detta själv.

ALLMÄNNA GÖROMÅL

• Gör en inventarieförteckning över allt material, se till att den hålls aktuell.
• Har klubben ett eget bridgebibliotek är det lämpligt att materialförvaltaren också är ansvarig för detta. Även här bör förteckningar finnas för klubbens medlemmar. Nedsliten och gammal litteratur sorteras ut, nyinköp diskuteras med styrelsen och man ser till att överenskomna lånetider följs.
• Inför varje säsongstart gås statusen igenom på bord, budlådor, brickor, kortlekar mm. För trivseln är det viktigt att hålla allt material fräscht.
• Att guidekort, protokoll och övrigt tävlingsmaterial för säsongens olika tävlingar finns och att det finns en klar struktur så att det är lätt att finna och återställa för klubben övriga funktionärer vid tävlingar.

INKÖP AV MATERIAL

Förbundet samarbetar med Svenska Bridgeförlaget i Krylbo. Vill du ringa dit för att ställa frågor eller beställa material provar du lämpligen med deras gratistelefon som har nummer 020-52 13 13. De finns också på » länk. De priser som anges nedan är priser per 2006-11-07 och gäller på Svenska Bridgeförlaget.

Klubbar får 10% rabatt över 1500:- och 5% över 750:-. På vissa varor får våra klubbar ytterligare 5% rabatt. Dessa är nedan markerade med *.

Bord

Bridgebordens beklädnad skall hållas fräsch och hel. Fläckig och smutsig klädsel kan antingen rengöras eller bytes ut. Dagens moderna bordsbeklädnad i velour är lätt att tvätta och mycket slitstark. Standardmåtten på bord är normalt 81x81cm. Tänk på trivseln och att de flesta vill ha rent och snyggt omkring sig även om det sker på bekostnad av att man får betala en krona eller två mer per spelkväll.

För aktuella priser se Bridgeförlaget

Budlådor

Precis som med borden gäller det att ha koll på sina budlådor. Budkorten byts ut när de börjar bli ofräscha och fattas något bör komplettering ske. Den relativt nya modellen av budkort med horisontell avläsning passar i de hängande budlådorna och håller sig fräscha längre då de inte har långa flikar. Det finns även helplastade budkort för den som så önskar de är väsentligt dyrare men håller å andra sidan betydligt längre.

För aktuella priser se Bridgeförlaget

Spelkort

En god tradition är att starta varje ny spelsäsong med helt nya lekar. Byt till nya lekar i alla brickor minst en gång om året. Snåla inte med fräscha kort, det finns inget hemskare än tjock ”ostar” och inget skönare än färska lekar.

För aktuella priser se Bridgeförlaget

Brickor, hårda respektive mjuka

Se med jämna mellanrum över hårdplastbrickornas väderstrecksmarkeringar och zonmarkeringar och komplettera om sådana saknas. Mjukplastbrickor som gått upp i svetsskarvarna byts ut, liksom solkiga och smutsiga sådana. Hårdplastbrickor går att tvätta i diskmaskin.

För aktuella priser se Bridgeförlaget

Protokoll, scoreslippar och deklarationer
Här finns diverse att köpa, original går att få från förbundet om man själv vill trycka/kopiera upp dem. Alla tänkbara varianter finns att tillgå.

För aktuella priser se Bridgeförlaget

Brickläggningsmaskiner

Att spela med lagda brickor.
Jannersten Ca 35-38 000:- (ingen rabatt )
Engvall (köps från Danmark, ej förlaget) i.u.

För aktuella priser se Bridgeförlaget

BridgeMate

För aktuella priser se Bridgeförlaget

ÖVRIGA BRA ATT HA SAKER

Datauträkning för klubbens tävlingar. Görs med fördel i Ruter, det program klubben gratis får från Förbundet Svensk Bridge.

En lösning på hur resultatgivningen ska skötas. De vanligaste sätten är normalt sett något av följande alternativ overhead, direkt utskrifter eller via bildkanon på filmduk. Det senaste, om man bortser från investeringskostnaden, är det i särklass billigaste. Såväl papper som OH film blir i längden dyrt.

Resultatrapportering till omvärlden, detta löses enklast via Spader. Gratis för anslutna klubbar.

Vid större tävlingar kanske man vill visa bridgerama på Internet. I dessa fall samarbetar förbundet med SWAN och BBO. Om vi själva gör jobbet är även detta gratis.

Som komplement till det vanliga klubbspelet har förbundet också startat en bridgeklubb på Internet. Denna spelar tävlingar på helgkvällar när normalt sett inga klubbar bedriver verksamhet. För mera information se Svenskklubben. Klubben startade i mitten av november 2006.




Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80