Kommande tävlingar
01/04 Ansökningsdatum för guldsankti
01/04 Sista dag för klubbar/distrikt
06/04 Laholms BK - Guldtävling
Rapporterade tävlingar
23/02 Värnamo BK jubileumsguld
02/02 Plattliret
26/01 OBS-tävling öppen klass
Svensk Bridge - Spader :: Forum :: Tävlingsledarfrågor
<< Föregående tråd | Nästa tråd >>   

Lag 26. Återtagna bud, utspelsbegränsningar

Författare Post
Hans Stever [35040]
Mon 15 July 2013, 13:04
Registrerad medlem #35040
inlägg: 67
Om man, av någon anledning, återtar ett bud och ersätter det med ett annat och om man sedan blir motspelare, så kan det bli fråga om utspelsbegränsningar om inte det nya budet (ett senare bud?) visar samma färg som det återtagna.

I A1 talas om ”det regelrätta budet”, syftande på budet som ersatte det återtagna.

I A2 talas om ”den regelrätta budgivningen”. Det kan syfta på budet som ersatte det återtagna men det skulle också kunna syfta på hela budgivningen.

I den engelska texten står ”the legal auction” både i A1 och A2.

Min fråga är alltså om man återtar ett bud, säg 2ru, ersätter det med ett pass eller 2sp, och i nästa budrond bjuder 4ru. Har man då upphävt lagen om utspelsbegränsningar? Eller måste man bjuda 3ru direkt för att det inte ska bli tal om utspelsbegränsning?
Tillbaka till toppen
Lars Adie [51619]
Mon 15 July 2013, 13:25
Registrerad medlem #51619
inlägg: 1044
Hans Stever[35040 skrev ...
]
Om man, av någon anledning, återtar ett bud och ersätter det med ett annat och om man sedan blir motspelare, så kan det bli fråga om utspelsbegränsningar om inte det nya budet (ett senare bud?) visar samma färg som det återtagna.

I A1 talas om ”det regelrätta budet”, syftande på budet som ersatte det återtagna.

I A2 talas om ”den regelrätta budgivningen”. Det kan syfta på budet som ersatte det återtagna men det skulle också kunna syfta på hela budgivningen.

I den engelska texten står ”the legal auction” både i A1 och A2.

Min fråga är alltså om man återtar ett bud, säg 2ru, ersätter det med ett pass eller 2sp, och i nästa budrond bjuder 4ru. Har man då upphävt lagen om utspelsbegränsningar? Eller måste man bjuda 3ru direkt för att det inte ska bli tal om utspelsbegränsning?


Utspelsbegränsningar är det inte tal om men partnern får inte spela ut din färg (som du inte visat i ett regelrätt bud) om det finns flera logiska alternativ.
Detta gäller även om du bjuder två färger medan om du passat och sedan bjuder en färg kan partnern spela ut din färg utan bekymmer.

Spelar ingen roll om budet kommer direkt eller efter pass.

Tillbaka till toppen
Björn Ohlsson [5648]
Mon 15 July 2013, 13:33
Registrerad medlem #5648
inlägg: 1016
Hans Stever[35040 skrev ...
]Min fråga är alltså om man återtar ett bud, säg 2ru, ersätter det med ett pass eller 2sp, och i nästa budrond bjuder 4ru. Har man då upphävt lagen om utspelsbegränsningar?
Ja!

Hans Stever[35040 skrev ...
]Eller måste man bjuda 3ru direkt för att det inte ska bli tal om utspelsbegränsning?
Nej!

I båda fallen under förutsättning att 2Ru endast visade ruter.

/B

Edit:
PS. Men om den felande redan bjudit 1Ru, eller visat ruter på annat sätt, så är ruter specificerad i den legala budgivningen och inget 3/4Ru är nödvändigt för att undvika utspelsbegränsningar. DS.
Tillbaka till toppen
Hans Stever [35040]
Mon 15 July 2013, 14:48
Registrerad medlem #35040
inlägg: 67
Tack för svar! Det var 26 A 1 i den svenska upplagan som förvillade. Möjligen skulle den svenska texten korrigeras.
Tillbaka till toppen

Moderatorer: Thomas Winther [3522], Fredrik Jarlvik [4451], Micke Melander [7164], Johan Grönkvist [8342], Roger Wiklund [10530], Carina Wademark [12540], Tommy Andersson [14659], Björn Andersson [14660], Pontus Silow [87294], Andreas Jansson [19642]

Hoppa:     Tillbaka till toppen

Forum theme loosely based on Invision Power Board
Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80