Svensk Bridge - Spader :: Forum :: Lerums BK | |||
|
Våra fredagsrecept Gå till sidan >> |
Författare | Post |
Göran Holmberg [41160] |
| ||
Registrerad medlem #41160 inlägg: 151 | Vi är många som lagar soppor och bakar bröd. Så som jag uppfattat det så är många intresserade av de olika recepten. Jag har sett hur medlemmar bytt recept med varandra. Då kanske det kunde vara trevligt om de som känner för det lägger ut sina recept här så att alla medlemmar kan ta del av dem. Jag börjar väl då med mitt senaste soppbidrag:) Kött- och grönsakssoppa (ca 9 liter) 2 kg nötbog 2 kg morötter 2 kg gröna ärtor 10 köttbuljongtärningar Salt Vitpeppar 1 stort knippe bladpersilja Det blir enklast om man använder skärmaskin och tärnings- verktyg. Tag fram en stor gryta och kontrollera var nivån ligger när den innehåller 9 respektive 10 liter. Putsa nötbogen fri från fett och senhinnor. Skär köttet i skivor om ca 8 mm. Skär köttskivorna i ca 8 mm breda strimlor. Skär slutligen strimlorna i kuber, ca 8mm. Koka upp köttet i rikligt med vatten. Låt koka 1-2 minuter och skumma av. Skölj köttkuberna i kallt vatten genom ett durkslag. Koka upp 5 liter vatten och 10 buljongtärningar i en stor gryta. Lägg i det blancherade köttet och låt koka sakta i 1½ timme eller tills köttärningarna är möra. Använd skärmaskinen för att skiva morötterna i ca 5 mm tjocka skivor. Använd ett tärningsverktyg för att tärna moröttsskivorna. Häll i morötterna i den kokande köttsoppan och öka värmen så att soppan snabbt kommer i kokning igen. När morötterna har kokt så att de är al dente tillsätts de djupfrysta ärtorna och värmen ökar så att soppan snabbt kommer i kokning. Tillsätt ytterligare vatten så att den totala volymen blir 9-10 liter. Smaka av med salt och vitpeppar. Serveras med finhackad bladpersilja och osötat grovt bröd. Den här soppan går utmärkt väl att frysa in i portionsför- packningar. Undvik att koka soppan för länge eftersom både morötter och ärtor tappar spänst och näringsbalans om de kokar sönder. | ||
Tillbaka till toppen |
Britt-Marie Wahlgren [25905] |
| ||
Registrerad medlem #25905 inlägg: 42 | Görans idé med att lägga ut fredagsrecepten på hemsidan gillar jag! Många frågar efter receptet på det mörka brödet med aprikoser och hasselnötter, som jag brukar baka. Det är Monica Swahns recept och här kommer det: Monicas hurtbullelimpa 2 dl fiberhavregryn 5 dl vetemjöl 1 dl krossade linfrö 1 dl grovt hackade hassselnötter 5-6 torkade aprikoser i små bitar 2 tsk bikarbonat 1 tsk salt 4 dl mild yoghurt ½ dl flytande honung ½ dl lingonsylt Blande de torra ingredienserna och blanda sedan i resten, Degen skall vara ganska lös. Häll i smord form. Grädda i 200 grader (eller lite lägre temperatur och varmluft) 50 - 60 minuter. Jag brukar göra dubbel sats och 2 bröd samtidigt. Britt-Marie (25905) | ||
Tillbaka till toppen |
Christina Dahlberg Norlin [34912] |
| ||
Registrerad medlem #34912 inlägg: 2 | TOMATSOPPA 4port. fredag 12 nov. 2 gula lökar, hackade, fräses i lite olja Tillsätt därefter o låt koka ihop: 2 burkar krossade tomater 1½ burk vatten grönsaksbuljong 2 msk tomatpuré 1 msk mjöl ½dl mjölk 1 msk honung timjan basilika svartpeppar 1 paket bacon steks, klipps o tillsättes mot slutet Smaka av med ytterligare kryddor, ev. paprika,cayenne Servera med en klick creme fraiche och färskt "kryddklipp" efter smak. Jag hade en blandning av bladpersilja, basilika och timjan. Christina | ||
Tillbaka till toppen |
Stig Johnson [78313] |
| ||
Registrerad medlem #78313 inlägg: 1 | INDINSK LINSOPPA 3.12.2010 4-6 pers 3 dl torkade röda linser 1 gul lök 2 tsk curry 1 msk garam masala 1 tsk gurkmeja 1 dl konc grönsaksfond 2 kanalstänger 500 gr krossade tomater ca 100 gr fryst, tinad bladspenat ½ dl färskpressad citronjuice 1½ l vatten, 1 tsk salt och 1 km peppar 1. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i 2 msk olja. Tillsätt curry, garam masala och gurkmeja och låt den fräsa med 1 minut. 2. Skölj linserna. Tillsätt 1½ l vatten, grönsaksfond, linser och kanelstänger. Koka under lock tills linserna blivit mjuka 10-15 minuter. 3. Rör ner krossade tomater, spenat och citronjuice. Smaka av med 1 tsk salt och 1 km peppar Goodluck Mavis 87073 | ||
Tillbaka till toppen |
Ronny Terbrant [31704] |
| ||
Registrerad medlem #31704 inlägg: 127 | Krämig musselsoppa 2011-01-14 För 4 personer 2 burkar musslor a 225 g 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 msk smör 1 dl vitt vin 1 tärning hönsbuljong 4 dl vatten 3 dl visp-eller mellangrädde 1 liten morot 2msk bladpersilja 2 tsk maizena salt och vitpeppar Häll av spadet från musslorna i en skål (skall användas senare). Finhacka lök och vitlök och fräs med smör i en tjockbottnad kastrull i ca 2 min, utan att det tar färg. Tillsätt buljong, vatten och grädde och koka upp, sänk värmen och sjud i 10 min. Skala moroten och skär den i tändsticksstavar. Hacka persiljan. Blanda morot (spar lite till garnering) persilja och musslorna med det resterande musselspadet. Red soppan med maizena utrört i kallt vatten, smaka av med salt och peppar. Häll upp i tallrikar och lägg morot-musselblandningen i soppan. Garnera med lite morot. Hälsn. Inga | ||
Tillbaka till toppen |
Christina Dahlberg Norlin [34912] |
| ||
Registrerad medlem #34912 inlägg: 2 | Christinas "Kommittebridge-Tårta" 200 g margarin 1½ dl strösocker 3 äggulor 1½ dl mjölk 2 och en kvarts dl vetemjöl 3 tsk bakpulver Ovanstående blandas o lägges på papper i långpanna. Marängsmet: 3 äggv itor 2 dl strösocker 1½ tsk vaniljsocker, vispas blank o hälles över sockerkakssmeten. 1 hg hackade nötter strös över. Plåten sättes in på nedersta falsen, 225 grader ca 10 min. (ev. lägre värme lite längre tid) Fyllning: 3 dl vispgrädde, vispas frukt t.ex. jordgubbar, mandariner, vinbär... blandas i. Dela kakan på mitten, lägg fyllningen på ena halvan o andra halvan ovanpå. Stor tårta = dubbel sats i två långpannor. Lycka till Christina | ||
Tillbaka till toppen |
Britt-Marie Wahlgren [25905] |
| ||
Registrerad medlem #25905 inlägg: 42 | Här kommer receptet på Brittas goda NIKKALOUKTASOPPA 4 personer 200-250 gram köttfärs ca 150 gram vitkål (4 dl strimlad) margarin eller olja till stekning 1-2 msk senap 1 msk tomatpuré 1 lagerblad 2 buljongtärningar 1 liter vatten 1 purjolök 1 msk äkta soya salt svartpeppar persilja Snitta, skölj och strimla vitkålen (osthyvel eller matberedare). Bryn färsen och rör den jämnt grynig. Tillsätt senap, tomatpuré. lagerblad, vatten och buljongtäring och koka i ca 5 minuter. (OBS vinterkål kräver oftast längre koktid.) Smaka av med soya, salt och peppar. Klipp persilja över. Tips: En strimlad eller hackad paprika kan koka med de sista 5 minuterna. Servera med bröd och ost. Lycka till önskar Britta genom Britt-Marie | ||
Tillbaka till toppen |
Britt-Marie Wahlgren [25905] |
| ||
Registrerad medlem #25905 inlägg: 42 | Anns nötkaka med apelsin och morot 4 ägg 2 dl strösocker 200 gr fint rivna morötter rivet skal av 1 apelsin 200 gr malda hasselnötter 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver Apelsinglasyr: 2½ dl florsocker c:a 2 msk pressad apelsin strimlat skal av 1 apelsin + 3 msk pressad apelsinsaft + 3 msk strösocker Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form, 24 cm i diameter. (Jag använde en långpanna och gjorde dubbel sats.) Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Rör ned morötter och apelsinskal. Blanda hasselnötter, vetemjöl oc bakpulver. Rör ned det i smeten. Häll smeten i formen och grädda längst ned i ugnen c:a 45 min. Täck de sista 10 min om ytan verkar mörk. Låt svalna. Gör fina strimlor av apelsinskalet med zestjärn. Koka upp pressad apelsinsaft och strösocker med skalstrimlorna. Koka c:a 5 min, ta sedan upp strimlorna. Rör ihop glasyren och bred över den kalla kakan. Garnera med skalstrimlorna. Lycka till önskar Ann! | ||
Tillbaka till toppen |
Britt-Marie Wahlgren [25905] |
| ||
Registrerad medlem #25905 inlägg: 42 | Britt-Maries jordgubbar i lime Rivet skal av 2 lime Saften av 1 lime (möjligen lite mer om den inte är så saftig) 4 msk socker Blanda och lägg i delade eller skivade färska jordgubbar. Låt stå minst 30 minuter före servering. Bjudes med glass och eller vispad grädde. | ||
Tillbaka till toppen |
Britt-Marie Wahlgren [25905] |
| ||
Registrerad medlem #25905 inlägg: 42 | Britt-Maries kolakakor (som bjöds på grillbridgen) 100 gram smör 1 dl socker 1 msk vaniljsocker 1 msk sirap 2½ dl vetemjöl 1 tsk bakpulver Blanda de torra ingredienserna. Rör i mjukt smör (mjukas i micron) och sirap. Dela degen i två delar och forma till rullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta till. Grädda i 175 grader 10-12 minuter tills de fått ljusbrun färg. Ta ut plåten och skär kakorna diagonalt. Lycka till! | ||
Tillbaka till toppen |