Kommande tävlingar
23/02 Värnamo BK jubileumsguld
10/03 Sista speldag SM Lag, kval
01/04 Ansökningsdatum för guldsankti
Rapporterade tävlingar
02/02 Plattliret
26/01 OBS-tävling öppen klass
05/01 Gävleguldet
Publicerad: Tuesday 08 October 2013Martin Löfgren vann i Nya Zeeland

Daniel Skipper, James Coutts, Martin Löfgren och Johnny Davidson vann lagtävling med 90 deltagande lag i Nya Zeeland.

Samtliga resultat | NZ Bridge Congress, hemsida

Martin Löfgren från Norrköpingsbridgen vann i helgen en stor lagtävling i Nya Zeeland, där han var med och spelade för nionde året i rad!

Jag kontaktade Martin och frågade hur det kunde komma sig att han spelade på Nya Zeeland och nedan berättar Martin själv:

Jag gjorde en jorden-runtresa för ca 15 år sedan och fastnade för tävlingen.
Bridgen ger ju fantastiska möjligheter att resa och träffa nya människor och spela – och inte minst få en inblick i andra ”bridgekulturer”. NZ ”Congress” är, tycker jag, trevnadsmässigt väl i klass med den svenska veckan (dvs superlativer) om än inte lika mycket folk eller så oerhört professionellt arrangerad.

Man inleder med parmästerskapen (1dag kval, 1 dag semi, 1 dag final) och därefter tar lagtävlingen vid (2 dagar kval, R16, kvart, semi och final).

För mig var det 9:e kongressen. För två år sedan spelade jag första gången med dåvarande junioren Daniel Skipper, och vi gick relativt bra även om vi inte kom längre än R16 i lag. I fjol spelade jag med några väldigt bra australiensare och vi var ett utspel ifrån att slå ut NZ-landslaget Cornell i kvartsfinal. I år blev det Daniel igen, och han fick tag i likaledes nyblivna icke-junioren James Coutts som dock var lite sent ute för egen partner. Johnny Davidson blev en reservlösning – herrarna hade inte lagt ett kort tillsammans innan lagtävlingen började, och hade ca 15-minuters systemdiskussion i botten...

Det var sammantaget 90 lag som spelade 10 14-brickorsmatcher i ett swiss-kval. De 16 bästa gick vidare och vi var på gränsen, efter att ha blivit – som flera andra – totalmosade av Cornell.
Vi fick en relativt lätt R16-lottning men gick bara vidare med några få IMP och hade sedan Cornell i kvarten. Cornell har vunnit de senaste 5-6 åren och är definitivt bästa lag på plan. Men denna gång knöt det sig för dem, och efter några ganska märkliga felavgörande kunde vi vinna med 35 IMP över 36 brickor.

Efter 70 eller fler brickor om dagen (och en partävling innan den) var energin inte riktigt på topp, vare sig hos motståndarna eller hos oss, men det gick hela vägen och det var ju en fantastiskt upplevelse.

Finalresultat

Den goda stämningen förstärktes med en ”segerbankett” ett par timmar efter avslutat spel och alla som kallades upp skulle hålla tal...dessa är inte precis ägnade åt ”under 18” och orsakade minst lika många pinsamma tysta sekunder som garv...

NZ har ganska många medlemmar, men en stark brittisk tradition, vilket understryks av att man även avhöll en nationell robbert-tävling (med bygg till utgång och under-/över strecket som man väl inte gjort i Sverige på åtskilliga decennier). Man ser samma fenomen som överallt annars: ökande medelålder och juniorerna blir såväl färre som bättre och kommer oftast från bridgespelande familjer.

Dessutom spelades hela tävlingen fram till och med kvartsfinalen utan budlådor! (Därefter t o m med skärmar). Till att börja med hade man inte råd att hålla alla bord med budlådor, men så småningom valde man bort det medvetet. Emedan man använder en egen variant av BridgeMates (där ÖV faktiskt måste knappa in en kod för att godkänna resultatet) så håller man fast vid budgivning med pennor. Man har ett blanketthäfte med rutor där man skriver in bud (partnern cirklar de alerteringsbara bud man avgett), och när tävlingsledaren tillkallas river han av översta bladet och har sedan skriftligt bevis på hur budgivningen gått. Fungerar faktiskt bättre än vad man kan tro och man förutser snarare än övergång till något digitalt budgivningsinstrument (som kanske någon utbyggnad av bridgemate) än att anskaffa budlådor.

Annars är man väldigt mån om det gentlemannamässiga, och man har pris för mest aktiva etiska aktion och tar i bulletinen upp detta så ofta man kan. Man har även ett ”Homer nods-awards” till den expertspelare som gör det töntigaste/sämsta vid bordet

Nu på väg hem. I december bridgetävling i Cape Town med Olle Melin i sällskap med Sven-Åke och Gunilla Bjerregård.

/Martin

Ett stort tack för att du delar med dig Martin, det är trevlig läsning!

Lycka till i Cape Town!

Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80