Kommande tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
Rapporterade tävlingar
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
17/02 Munka Ljungby Guld
Publicerad: Monday 27 February 2012

Protokoll styrelsemöte Svensk Bridge 120215

Protokoll styrelsemöte Svensk Bridge 120215 på Bridgens Hus i Göteborg

Pdf-fil för utskrift

Närvarande styrelsen:
Mats Qviberg MQV
P-O Eriksson POE
Jan Kamras JKA
Lena Westman LWE
Carl Ragnarsson CRA
Lasse Persson LPE
Pontus Silow PSI
Christer Grahs CGR
Helena Axelsson HAX

Övriga:
Lennart Persson LEP
Carina Westlin CWE
Micke Melander MME
Roger Wiklund RWI
Bo Appelqvist BAP
Fredrik Jarlvik FJA
Andreas Jansson AJA

§ 24 Öppnande av möte
MQV hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat.

§25 Fastställande av dagordning
Dagordningen godkändes.

§ 26 Justering av föregående protokoll
Föregående protokoll är justerat och godkänt.

§27 Genomgång av åtgärdslistan
Åtgärdslistan gicks igenom.

§28 Rapport från medlemskommittén (MK)
Medlemsstatistik
Den 15 februari hade vi 886 fler betalande medlemmar än på helår 2010/2011. Jämfört med samma samma period föregående år har vi en ökning med 991 betalande medlemmar. Prognosen tyder på en medlemsökning med ca 4,75% på helåret.

DN
För närvarande föreligger två ärenden i DN. Sedan det senaste styrelsemötet har tre ärenden avhandlats, samtliga slutade med en varning för den anmälde. Vidar Wahlestedt, Jan Lagerman samt Roger Wiklund ingår nu i DN.

JK
En juniorkommitté har bildats. För tillfället pågår försök till insamling av materiel från andra länder för att få en uppfattning hur man arbetar med juniorer ute i Europa.
Juniorkommittén består av: Lena Westman Ordförande, Mikael Grönkvist, Linda Sandberg, Pär Netsman, Tom Gärds, Carina Westlin Personal.

JNM
Anmälningarna in i en långsammare takt än beräknat. Dock har vi fått indikationer på att anmälningar kommer att komma in från såväl Albanien, Tyskland, Holland, Österrike och möjligen Israel, Finland, Estland, Skottland, Färöarna och Irland. Utöver det kommer naturligtvis par från Danmark och Norge.

Jubileum 2013
RWI, TAN, SVE och CRA kommer att träffas i Linköping i slutet av februari för att diskutera upplägget på vår jubileumstävling 2013. Utgångspunkten är Danmarks ”Vinoble Cup”.

35-55
För närvarande inga nyheter.

Minikurser
Slutfasen, dvs layout och färdigställande av minikurserna har inletts. MK (RWI) beklagar att detta projekt dragit ut på tiden.

Icke Anslutna klubbar
MK arbetar fortsatt med att försöka kartlägga var det finns icke anslutna klubbar att bearbeta.

En giv för framtiden - del två
Arbetet närmar sig slutfasen med att färdigställa den andra boken. Om allt går som det ska bör den kunna inbringa ett sexsiffrigt belopp till juniorfonden under hösten. Planerad säljstart: bridgefestivalen. Ca 20 ytterligare bidrag/givar behövs för projektet.

Utbk
Björn Wenneberg håller på att skapa en utbildningskommitté. Hittills består den av Björn Wenneberg, ordförande, Hans Mattsson, Göran Holmberg, Catharina Forsberg, Rolf Westman och Tommy Andersson, personal.
Kommittén ska ha sitt första möte i slutet av februari.

ITK
ITK hade ett heldagsmöte i Göteborg 14/2 för att gå igenom mål, prioriteringar och planering.
En plan fram till 2015 har lagts, den kommer att sammanställas av PSI, gås igenom igen vid ITK:s marsmöte samt presenteras för styrelsen och samarbetspartners/leverantörer under andra veckan i mars.

ITK arbetar med en tydligare beställning-leveransprocess för att kunna planera och följa upp resursutnyttjande på ett bättre sätt.

Fler leverantörer letas, dels för att öka leveranskapaciteten, dels för att minska vår risk. Vi har fått kontakt med en designer i Borås, som nu arbetar med vår grafiska profil på Internet. En del resultat syns redan i Spader.

För att förbättra extern kommunikation har ITK beslutat att sätta upp en portal där medlemmarna kan följa IT-arbetet. ITK tänker även använda Spader för att effektivisera det interna arbetet i kommittén. Intresset för IT-frågorna, framför allt Spader, växer och det är lämpligare att föra en bred diskussion med medlemmarna istället för att besvara individuella meddelanden.

Frågan om appar diskuteras för närvarande med en student på Linköpings universitet.

PSI har skickat ut en förfrågan till UK och landslagskaptenerna rörande förbättringar av information och diskussion kring landslagen.

40-kronan
Den så kallade 40-kronan kommer att införas fr o m 1 juli. Spel vid bronstävlingar kommer då att vara tillåtet för icke medlemmar mot en extra avgift om 40 kr som dras från klubbens ruterkonto.
För att få administrativ kontroll kommer färgkodningar att införas i Ruter i aprilversionen. Automatisk dragning från ruterkonton inleds fr o m 15 augusti, då även kansliets rapportsystem ska vara uppdaterat och automatiserat för ändamålet.

SISU
SISU har lättat på regelverket och det är nu fullt möjligt att bedriva såväl Bridgekurser som Klubbfunktionärsutbildningar som Minikurser i lärgrupper. Lärgrupper är ett komplement till traditionella studiecirklar och innebär i praktiken att våra klubbar som håller i utbildningarna får ett ekonomiskt stöd (i form av pengar till en resursbank som kan tas ut för att täcka kostnader dock aldrig i reda pengar).

Under våren kommer vi ta kontakt med SISU distrikten och måste få ut vårt budskap till landets alla klubbar att det hela nu fungerar. SISU kommer också att få tillgång till vårt klubbregister så att de direkt kan skicka ut information till våra klubbar i ärendet. På så vis kommer klubbarna att få ”massage” från två håll i frågan. Samtliga SISU distrikt ska ha ett exemplar av respektive utbildningsmaterial och känna till vad det är för material. SISU Riks kommer att gå igenom detta med sina lokala företrädare.

Beslut: Beslutades att ITK ska ha en längre punkt på dagordningen vid majmötet där IT-planen kan presenteras och diskuteras.

§29 Rapport från Tävlingskommittén (TK)
TL Steg 3‐utbildningen i Örebro
TL Steg 3‐utbildningen genomfördes programenligt i mitten av januari med ett 25‐tal deltagare på plats. Den nuvarande Steg 3‐utbildningen är betydligt mer omfattande än den gamla Guld‐utbildningen och de TL som klarat att ta sin licens i det nya systemet är bättre rustade för verkligheten.
Helhetsbetyget för helgen hamnade på 4.2 på femgradig skala. Då är även ort, logi och lokaler inräknade, något som drar ned helhetsbetyget en aning. Överlag är deltagarna eniga i att de praktiska övningarna, simuleringsövningarna, är nyttiga och till årets upplaga hade också de praktiska momenten fått ännu mer tid än tidigare.
För utbildningen svarade Christer Grähs, Henrik Johansson och Carl Ragnarsson, med Pontus Adolfsson, Linus Jorner, Ryszard Sliwinski och Thomas Winther som biträdande simuleringsövningsledare.

TL Steg 3 Elit
Med anledning av resultaten i EBL:s tävlingsledarutbildning i Örebro i början av december och de under Steg 3‐utbildningen i januari, har TK beslutat att tilldela Björn Andersson, Göteborg, och Tommy Andersson, Linköping, den högsta nationella tävlingsledarlicensen, Steg 3 Elit, fr o m 1 januari 2012.

Tävlingskalender och regelverk för 2012/2013
En preliminär Tävlingskalender för 2012/2013 finns på webben. En fullständig kalender för 2012/2013 planeras att publiceras första veckan i maj.
Regelverk för Allsvenskan 2012 samt för Svenska Mästerskap 012/2013 kommer att publiceras under maj månad.
Regelverket för Svenska Mästarpoäng kommer under perioden fram till 1 juli 2012 att revideras en aning. Bl a handlar det om en finjustering av de nya skalorna för silverlagserier med upp‐ och nedflyttning.
Tävlingsbestämmelser för Bridgefestival 2012 beräknas kunna publiceras i månadsskiftet maj‐juni.

Allsvenskan och SM Lag Semifinal – spelorter
Kansliet har på uppdrag av TK fått i uppgift att sondera terrängen avseende lämpliga arrangörer för rubricerade tävlingar. Det ligger i allas intresse att arrangemangen håller hög klass, varvid den tidigare så heliga principen om geografi delvis får stryka på foten till förmån för kvalitet på arrangemanget. Kansliet har skickat ut förfrågningar till ett stort antal klubbar om deras möjlighet att arrangera omgång(ar) i Allsvenskan, samt arrangera semifinal i SM Lag.

Serieindelningen för Allsvenskan 2012 division 2 är i det närmaste klar att publiceras.
Resultaten av det gångna årets allsvenska gav en sned balans för indelningen av division 2 nästa säsong. T ex finns 16‐17 lag vars naturliga geografiska tillhörighet borde vara division 2 Västra. Detta medför att det krävts en del pusslande, och med för lagen ”onaturlig grupptillhörighet” som resultat, för att få ihop fyra tolvlagsgrupper.

JSM Lag, direktfinal
Finalen i Junior SM Lag spelas också detta år i Linköping, helgen 5‐6 maj, i Filbyters lokaler på Danmarksgatan 19D. Tommy Andersson, Staffan Hed och Carl Ragnarsson kommer att ansvara för tävlingens genomförande.

SM Mixed lag/vintervecka
Styrelsen har tidigare avslagit förslaget om att flytta ut SM finaler från Örebro till en vintervecka. Nu diskuteras ett försök till vinterweekend, torsdag-söndag där man vill testa en ny SM final, SM Mixed lag, med sidotävlingar parallellt.

Beslut: MME får i uppdrag att lägga upp ett program för en ev vinterweekend samt ta in offerter från Åre för V 1-2 för styrelsen att ta ställning till på majmötet.

§30 Rapport Internationellt
JEM, Örebro
I slutet av februari kommer Örebro att meddela om de kan arrangera Junior EM lag 2015.

EBL/WBF
Ett EBL seminarium genomfördes med gott betyg i Budapest i början av februari.

Ordförande i EBL, Yves Aubry leder arbetet i EBL på ett bra sätt, en del kostnadsneddragningar har skett och man tittar även på tävlingskalendern för att underlätta för arrangörer. Exempelvis ska man permanenta Champion´s Cup till att alltid spelas under samma helg i november fr o m 2013.

Grekland hoppade av som arrangör av EM lag 2012 vilket skapade en del oro. Efter en hel del arbete står nu Irland som arrangör av EM 12-23/6 2012.

I skrivande stund har ännu inget besked lämnats angående WMSG som är tänkt att arrangeras i augusti/september.

NBU
Det nordiska samarbetsprojektet är i princip avslutat.
Spela Bridge 4 är utgiven och BBO Nordic är nu igång med betalda tävlingar.
I dagsläget fattas det ca 3-4 bord för att nå upp till den satta budgeten.
En utvärdering av kursverksamheten på BBO ska göras för att sedan öppna upp för bridgelärare att användas sig av utbildningsrum via BBO.
Tommy Andersson har tagit över som BBO Nordics DN ordförande.

Landslag
Sverige har fått en reservplats för spel i girlsklassen i Junior VM i Kina. Det diskuterades om platsen ska utnyttjas eller inte då vi inte har något självklart lag att skicka och kostnaden är relativt hög.
Styrelsen anser att man skall skicka lag om UK och Juniorkaptenen anser att ett fr.o.m. nu seriöst satsande lag kan ställas samman.

Det saknas fortfarande kapten för det öppna landslaget, men diskussioner med en kandidat pågår. För damerna har vi en tillfällig lösning med Roger Wiklund som kapten fram till EM i Dublin och ev en intresserad att ta över därefter.

§31 Rapport från Festivalkommittén (FK)
Personalstaben är mer eller mindre på plats och det jobbas nu med de förberedelser som krävs inför årets festival. Målet för året är att försöka sälja ut fler av våra tävlingar för att öka sponsorintäkterna.
Det kommer även att göras färre investeringar än tidigare år vilket bör kunna ge ett bättre finansiellt slutresultat.
Conventum har låtit meddela att de eventuellt kommer att ordna någon form av danstillställning på tisdagskvällen då vi klart meddelat att vi så inte gör.

Festivalen har fått en ny hemsida i Spader. AJA har programmerat och just nu håller den också på att översättas till engelska. Ett av skälen till den nya sidan är att man där bättre ska kunna exponera sponsorer och samarbetspartners.

Inbjudan till internationella lag har gått ut, Indonesien funderar på att skicka alla sina tre lag som ska till WMSG som börjar veckan efter vi slutar. Besked kommer inom någon månad om så sker. De ser det som ett bra uppvärmningstillfälle och möjlighet att ställa om sig till Europeisk tidszon som inte är helt enkelt då man kommer från Asien. Med lite tur kan vi få fler sådana lag som kommer och använder CC som genomkörare!

§32 Rapport Ekonomi/Budget
Ekonomin är stabil. Prognosen för helåret pekar mot ett plusresultat om drygt 100 000 kr.

§33 Distriktsträff 2012 (DT)
Diskuterades vilka teman vi ska behandla på DT, vilket datum samt på vilken ort den ska arrangeras. Förstahandsdatumet är 21-23 september och i andra hand blir det 12-14 oktober.

Beslut: MME tar in offerter från Bosön, Örebro och Skövde och beslutar sedan i samråd med MQV på vilken ort DT ska arrangeras.

§34 Personal/kanslifrågor
  • Läget i personalgruppen är bra.
  • Aktuell information har skickats ut till klubbar/distrikt via mail i januari.
  • Kanslilokalerna har säkrats upp med galler för fönstren för att förhindra inbrott och stölder.

§35 Kommande möten
10-12 maj på Smådalarö
24 augusti, telefonmöte kl: 10.00 (Ekonomi samt verksamhetsberättelser)
I samband med DT september/oktober

Beslut: Fysiska styrelsemöten ska, så långt det går, förläggas på fredagar eller helger.

§36 Övriga frågor
Nya stadgarna. MME har gjort riksstämmans beslutade ändringar i stadgarna. Styrelsen godkände arbetet och de nya stadgarna kan nu läggas in på hemsidan samt distribueras till klubbarna.

§37 Mötets avslutande

MQV tackade för visat intresse och avslutade mötet.

Vid Pennan
Carina Westlin

Justeras
Mats Qviberg
Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80