Kommande tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
Rapporterade tävlingar
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
17/02 Munka Ljungby Guld
Publicerad: Tuesday 07 February 2012

6th EBL NBO Officers Seminar

Så var det då dags för ”6th EBL NBO Officers Seminar” vilket löst kan översättas till EBL:s distriktsträff. Styrelsen i FSB hade utsett Christer Grähs och mig själv att representera vårt förbund och denna gång styrdes kosan mot Ungerns huvudstad Budapest.

Men först lite om EBL som organisation, för det är ju inget som man som vanlig bridgespelare kommer i kontakt med varje dag direkt. EBL består av 49 medlemsländer och cirka 400 000 registrerade bridgespelare. Sverige är det sjunde största förbundet, dock är det två förbund som nästan står för hälften av alla medlemmar. Frankrike med sina dryga 100 000 och Holland med en bit över 90 000.


Joseph Harsanyi, Jan Kamras, Yves Aubry

EBL ansvarar för organisation och genomförande av EM, och utöver det finns det en hel del kommittéer. Går man in och tittar på EBL:s hemsida kan man räkna på uppemot 30-40 olika grupper, något som dock inte stämmer med verkligheten. Ett flertal kommittéer har lagts ned de senaste åren då den nya styrelsen tyckte att EBL vuxit sig lite väl stort, byråkratiskt och trögt.


Kamras, Gianarrigo Rona, Aubry, David Harris

Man kan uppfatta EBL på olika sätt, nedan listar jag de kanske två vanligaste:
1. En pamporganisation fylld med ryggkliare som lallar runt på mästerskapen och äter kaviar, dricker champagne och bor i de finaste sviterna.
2. Organisationen som arrangerar mästerskap, utbildar våra vassaste tävlingsledare och som tillsammans med WBF leder bridgeutvecklingen i världen.

Sanningen har nog för det mesta varit några delar från varje punkt. Men månne kan man se lite ljuspunkter då vår egen Jan Kamras tillsammans med den nya ordföranden Yves Aubry (Frankrike) såväl propagerat för och även genomfört en hel del kostnadsneddragningar.

Nåväl, vi kom smärtfritt på plats i Budapest efter att ha undvikit taximaffian på Feheregys flygplats och inkvarterade oss på hotellet. Seminariet började med att Jan Kamras hälsade alla välkomna och Yves Aubry berättade lite om läget i EBL.


Jan Kamras, Yves Aubry

Sedan följde helgens höjdpunkt när Micke Melander presenterade FSB:s handicapsystem och hur det fungerar. Till skillnad mot ett flertal övriga föredragshållare var Micke som vanligt väl förberedd och gjorde en väldigt bra presentation.


David Harris

Som de flesta vet pågår fortfarande utvecklingen av HCP-systemet och det finns en hel del punkter som går att göra bättre. Detta var inget Micke hymlade om utan han gav en väldigt objektiv beskrivning. Ett flertal länder visade intresse och i slutändan kanske vi får hjälp med en del av utvecklingen. Greken som satt bakom mig började direkt att kludda på obegripliga formler



Marc De Pauw

I övrigt var föreläsningarna lite som en berg- och dalbana, ungefär varannan var totalt obegriplig. Antingen på grund av att det var dåligt förberett alternativt att det engelska uttalet var ”något” svårtolkat.
Desto bättre var gruppsessionerna där vi delades in i tre grupper och mer aktivt diskuterade olika problem och lösningar i våra respektive medlemsländer.


Christer Grähs kikar fram till höger

Jag var med på det förra seminariet i Rom och tyckte på det stora hela att det här var några strån vassare och mer intressant.

Avslutningsvis några axplock från resan…
  • Det ungerska flygbolaget Malev passade på att gå i konkurs under vårt besök vilket ställde till det för ca 50st av delegaterna. Kamras & co skötte det galant med hjälp av ombokning samt revidering av schemat.
  • Jag bad servitören på en restaurang att servera mig något autentiskt ungerskt. In kom grillad tupphals, friterad tuppkam samt några kokta tjurtestiklar. Ingen gulaschsoppa där inte!
  • Vi är ett av de få bridgeförbunden som stadigt ökar i medlemsantal.
  • Italienska bridgeförbundets personal blev för ett halvår sedan utsparkade från sitt kansli. Två kommisarier från den Italienska olympiska kommittén tog över rörelsen. Ingen vet riktigt varför eller vill i alla fall prata om det…
  • Tillsammans med Flemming Bögh-Sörensen (kanslichef i Danmark) hade jag turen att vinna den avslutande bridgetävlingen bl.a. efter 100% mot WBF:s ordförande Gianarrigo Rona. Priset var en trevlig bok med vackra bilder från Ungern samt fri startavgift i Budapests bridgevecka i mars. Jag kommer själv inte att utnyttja det andra priset, är det någon som har planer på att åka dit kan ni höra av er till mig så får ni fribiljetten utan kostnad.

Det här var en kort summering av seminariet, är det någon som har några frågor eller funderingar är ni hjärtligt välkomna att ta kontakt med mig.
mvh
Roger Wiklund
Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80