Kommande tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
Rapporterade tävlingar
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
17/02 Munka Ljungby Guld
Publicerad: Monday 08 June 2009

Bridgeetik - Innehåll


2007 ÅRS LAGAR FÖR TÄVLINGSBRIDGE.
Inlagt på Spader av: Lars Adie (MID 51619)
Version för utskrift: Länk (pdf-fil)

Bridgeetik
72. ALLMÄNNA PRINCIPER
A. Följande av lagarna
Tävlingsbridge skall spelas i noggrann överensstämmelse med dessa lagar. Målet är att uppnå en högre poäng än andra tävlande medan man underställer sig de lagliga bestämmelser och etiska krav som fastslås i dessa lagar.

B. Lagöverträdelser

1. En spelare får inte avsiktligt bryta mot en lag, även om det finns en fastställd korrigering som han är beredd att underkasta sig.

2. Man är inte skyldig att påpeka ett regelbrott som den egna sidan
har begått (men se lag 20F för en felaktig förklaring och se lagarna 62A och 79A2).

3. En spelare får inte försöka dölja ett regelbrott, som att upprepa en revoke, dölja ett kort i samband med en revoke, eller i förtid blanda sina kort.


73. UPPLYSNINGAR MELLAN MEDSPELARE
A. Korrekt sätt att utbyta upplysningar med partnern

1. Utbyte av upplysningar mellan två medspelare under budgivningen och spelet skall endast ske med hjälp av buden och de kort som spelas.

2. Budgivning och spel skall ske utan otillbörligt eftertryck, åtbörder eller tonfall, och utan otillbörlig tvekan eller brådska. Men Ansvariga Organisationer kan föreskriva obligatoriska pauser, till exempel i den första budronden, eller efter ett hoppande bud, eller i första stick.


B. Felaktigt sätt att utbyta upplysningar med partnern

1. Två medspelare skall inte utbyta upplysningar genom det sätt på vilket bud avges eller kort spelas, ovidkommande påpekanden eller gester, frågor som ställdes eller inte ställdes av motståndarna eller av alerteringar och förklaringar som gavs eller inte gavs till dem.

2. Det svårast möjliga brott som ett par kan begå är att utbyta upplysningar med i förväg överenskomna metoder som inte godkänts av dessa lagar.


C. En spelare får otillåtna upplysningar av sin partner
När en spelare erhåller otillåtna upplysningar från sin partner, som från en anmärkning, fråga, förklaring, åtbörd eller beteende, otillbörligt eftertryck, betoning, brådska eller tvekan, en oväntad* alertering eller underlåtenhet att alertera, måste han noga undvika att dra fördel av den otillåtna upplysningen.

D. Variationer i tempo eller beteende

1. Det är önskvärt, men inte alltid tvunget, att spelarna behåller ett jämnt tempo och oförändrat beteende. Spelarna bör dock vara särskilt försiktiga i situationer då variationer kan ge den egna sidan fördelar. Annars är det inget brott att oavsiktligt bjuda eller spela med olika hastighet eller med varierat beteende. Slutsatser av sådana variationer får endast dras av motståndarna, som då gör det på egen risk.

2. En spelare får inte försöka vilseleda en motståndare genom en anmärkning eller åtbörd, genom den hastighet eller tvekan med vilken ett bud avges eller ett kort spelas (som att tveka med en singelton), liksom genom det sätt på vilket han bjuder eller spelar, eller med någon avsiktlig avvikelse från korrekt uppträdande.


E. Vilseledande
En spelare har full rätt att försöka vilseleda en motståndare genom ett bud eller spelsätt (så länge det inte grundar sig på en odeklarerad erfarenhet eller överenskommelse med partnern).

F. Brott mot bridgeetiken
När en överträdelse av de etiska reglerna i denna lag skadar en oskyldig motståndare, och tävlingsledaren anser att en oskyldig spelare har dragit en felaktig slutsats av ett påpekande, beteende, tempo, eller liknande, av en motståndare som inte hade något bridgemässigt skäl för sitt handlande, och som kunde ha vetat, vid tiden för sitt handlande, att det skulle kunna ge hans sida en fördel, skall tävlingsledaren utdela korrigerad poäng (se lag 12C).

* D.v.s. oväntad i förhållande till skälet för hans handlande.

74. UPPTRÄDANDE OCH ETIKETT
A. Korrekt uppträdande

1. En spelare bör alltid uppträda hövligt.

2. En spelare bör omsorgsfullt avhålla sig från varje yttrande eller handling som kan förarga eller genera övriga spelare eller förstöra spelglädjen.

3. Varje spelare bör uppträda konsekvent och följa korrekt tillvägagångssätt i budgivning och spel.


B. Etikett
Av hövlighetsskäl skall en spelare avhålla sig från:

1. att inte fästa tillräcklig uppmärksamhet på spelet.

2. att göra oombedda kommentarer under budgivningen och spelet.

3. att ta fram ett kort från handen, innan det är hans tur att spela på.

4. att fördröja spelet i onödan (som att spela vidare med idel höga kort) med avsikten att förvilla en motståndare.

5. att tillkalla och tilltala tävlingsledaren på ett sätt som är ohövligt mot denne eller mot övriga tävlande.


C. Inkorrekt förfarande
Följande är exempel på inkorrekt förfarande:

1. att använda olika formuleringar för ett och samma bud.

2. att visa tecken på uppskattning eller ogillande av ett bud eller spelsätt.

3. att antyda att man förväntar sig eller har för avsikt att vinna eller förlora ett stick, innan detta har avslutats.

4. att under budgivningen eller spelet kommentera eller försöka rikta uppmärksamheten på något viktigt som har hänt, eller på det antal stick som ännu behövs för ett framgångsrikt resultat.

5. att under budgivningen och spelet stirra på en annan spelare, eller på en annan spelares hand för att försöka se hans kort eller var han tar ett kort (men det är tillåtet att basera sitt handlande på upplysningar man fått om man oavsiktligt ser en motståndares kort*).

6. att visa uppenbart ointresse för resten av given (som att lägga ihop korten).

7. att variera tempot i budgivningen och spelet, i avsikt att förvilla en motståndare.

8. att i onödan lämna bordet innan ronden är slut.


* Se lag 73D2 när en spelare kan ha visat sina kort avsiktligt.


75. FELAKTIG FÖRKLARING ELLER FELAKTIGT BUD
När en vilseledande förklaring har givits till motståndarna, har spelarna (och tävlingsledaren) de skyldigheter som visas i konsekvenserna av det följande exemplet:
Nord har öppnat med 1 sang och Syd, som har en svag hand med en lång ruterfärg, har bjudit 2 ruter, avsett som slutbudsförslag; Nord förklarar emellertid på Västs fråga att Syds bud är starkt och en konventionell fråga efter högfärger.

A. Misstag skapar otillåtna upplysningar
Oavsett om Nords förklaring är korrekt eller inte, vet Syd, när han hört Nords förklaring, att hans eget 2 ruter-bud har missuppfattats. Denna vetskap är en “otillåten upplysning” (se lag 16A), så Syd måste omsorgsfullt undvika att dra fördel av denna otillåtna upplysning (se lag 73C). (Gör han det, skall tävlingsledaren utdela korrigerad poäng.) Om Nord t.ex. återbjuder 2 sang, har Syd fått den otillåtna upplysningen att budet endast förnekar 4-korts högfärg; men Syds skyldighet är att handla som om Nord har visat maximal styrka och gjort en stark utgångsinvit efter ett svagt bud från partnern.

B. Felaktig förklaring
Enligt parets överenskommelse är 2 ruter ett naturligt slutbudsförslag; felet ligger i Nords förklaring. Den förklaringen är ett regelbrott, eftersom Öst-Väst har rätt till en korrekt beskrivning av Nord-Syds överenskommelser (om regelbrottet medför skada för Öst-Väst, skall tävlingsledaren utdela korrigerad poäng). Om Nord senare kommer underfund med sitt misstag, måste han omedelbart tillkalla tävlingsledaren. Syd får inte göra något för att rätta den felaktiga förklaringen, så länge budgivningen pågår; efter det avslutande passet bör Syd, om han blivit spelförare eller träkarl, tillkalla tävlingsledaren och måste frivilligt rätta till den felaktiga förklaringen. Blir Syd motspelare, tillkallar han tävlingsledaren och korrigerar förklaringen när given har spelats färdigt.

C. Felaktigt bud
Nords förklaring stämmer med parets överenskommelser – 2 ruter är starkt och artificiellt; felet ligger i Syds bud. Här föreligger inget regelbrott, eftersom Öst-Väst fick en korrekt förklaring av Nord-Syds överenskommelser; de kan inte kräva att få en korrekt beskrivning av Nord-Syds händer. (Oavsett om skada uppkommit eller inte, skall tävlingsledaren låta resultatet stå; men tävlingsledaren skall förutsätta felaktig förklaring snarare än felaktigt bud, om det saknas bevis för motsatsen.) Syd får inte korrigera Nords förklaring (eller tillkalla tävlingsledaren) omgående, och han har ingen skyldighet att göra det senare heller.


76. ÅSKÅDARE
A. Kontroll

1. Åskådare i spelområdet* underställs tävlingsledarens kontroll i enlighet med tävlingsbestämmelserna.

2. Ansvariga Organisationer och tävlingsarrangörer som tillåter utrustning för elektronisk överföring av spel när det pågår, kan bestämma under vilka villkor sådana sändningar kan ses och föreskriva acceptabelt uppträdande av åskådarna. (En åskådare får inte kommunicera med en spelare under en omgång som den senare deltar i.)


B. Vid bordet

1. En åskådare får bara titta på en spelares hand, såvida inte tävlingsbestämmelserna säger annat.

2. En åskådare får inte visa någon form av reaktion inför budgivning och spel, så länge en giv spelas.

3. Under pågående rond måste en åskådare avhålla sig från alla slags åtbörder eller anmärkningar och får inte samtala med en spelare.

4. En åskådare får inte störa en spelare.

5. En åskådare vid bordet får inte dra uppmärksamhet till någon del av spelet.


C. Deltagande

1. Inom spelområdet* får en åskådare endast uttala sig om fakta eller lagar när tävlingsledaren ber honom göra så.

2. Ansvariga Organisationer och Tävlingsorganisatörer kan specificera hur felaktigheter som orsakats av åskådare skall behandlas.


D. Status
Varje person i spelområdet*, som inte är en spelare eller ingår i tävlingsledningen, har status som åskådare såvida inte tävlingsledaren bestämmer annorlunda.

* Spelområdet innefattar alla delar av förläggningen i vilken
en spelare kan befinna sig under en omgång som han deltar i.
Den kan ytterligare definieras genom bestämmelser.


(c)2004-2006 Förbundet Svensk Bridge, Nygatan 3, 803 20, Gävle,
Tel: +46 (0)26 65 60 70, Fax: +46 (0)26 12 25 00
Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80