Kommande tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
Rapporterade tävlingar
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
17/02 Munka Ljungby Guld
Publicerad: Tuesday 02 June 2009

Spelets förberedelser och genomförande - Innehåll


2007 ÅRS LAGAR FÖR TÄVLINGSBRIDGE.
Inlagt på Spader av: Lars Adie (MID 51619)
Version för utskrift: Länk (pdf-fil)

Spelets förberedelser och genomförande
6. Blandningen och given
A. Blandningen
Innan spelet börjar, blandas varje kortlek omsorgsfullt. Kortleken skall kuperas om en motståndare begär det.

B. Given
Korten måste ges med bildsidan nedåt, ett och ett i taget, i fyra händer med 13 kort i varje. Var och en av händerna placeras därefter med kortens bildsida nedåt i respektive fack i brickan. Den rekommenderade metoden är att korten ges i turordning (medurs).

C. Närvaro av båda paren
En spelare från vardera sidan bör vara närvarande vid blandning och giv, såvida inte tävlingsledaren ger andra direktiv.

D. Ny blandning och omgiv

1. Om det konstateras innan budgivningen första gången börjar på en bricka att given har skett på felaktigt sätt, eller att en spelare under blandningen och given kan ha sett bildsidan på ett kort som tillhör en annan spelare, skall ny blandning och giv ske. Därefter gäller lag 16C om en spelare oavsiktligt ser ett kort som tillhör en annan spelares hand innan given spelats färdigt (men se lag 24). Varje regelvidrigt given bricka är en förvanskad bricka, och för varje annan felaktighet se den tillämpliga lagen.

2. Såvida inte avsikten med tävlingen är att spela om gamla givar, skall inga resultat stå kvar om given skett med en sorterad*, oblandad
kortlek, eller om given hämtats från en annan omgång. (Dessa förbehåll skall inte hindra arrangemang för byte av brickor mellan bord, när så behövs.)

3. I enlighet med lag 22A måste ny blandning och ny giv ske när tävlingsledaren beordrar det av skäl förenliga med dessa lagar (men se lag 86C).


E. Tävlingsledarens möjliga val rörande blandning och giv

1. Tävlingsledaren kan beordra att blandning och giv görs vid borden, omedelbart innan spelet börjar.

2. Tävlingsledaren får själv blanda och ge i förväg.

3. Tävlingsledaren kan låta sina medhjälpare eller andra vidtalade personer blanda och ge i förväg.

4. Tävlingsledaren kan bestämma att korten ges, eller ges i förväg, på annat sätt, så att samma slumpmässiga förväntningar som i A eller B ovan erhålles.


F. Duplicering av brickor
Om tävlingens uppläggning så kräver, kan varje bricka dupliceras i ett eller fler exemplar enligt tävlingsledarens instruktioner. När så sker, skall en bricka vanligen inte ges om (fast tävlingsledaren har befogenhet att beordra omgiv).

7. KONTROLL AV BRICKOR OCH KORT
A. Brickans placering
När en bricka skall spelas, placeras den mitt på bordet och förblir där tills spelet är avslutat.

B. Uttagande av korten ur brickan

1. Varje spelare tar fram sin hand ur det fack som motsvarar hans väderstreck.

2. Varje spelare räknar sina kort med bildsidan nedåt för att förvissa sig om att han fått exakt 13. Därefter, och innan han avger ett bud, måste han granska sina kort.

3. Under spelet behåller varje spelare sina egna kort och får inte låta dem blandas med de övriga spelarnas kort. Ingen spelare skall under eller efter spelet vidröra andra kort än sina egna (men spelföraren får spela träkarlens kort i enlighet med lag 45), såvida inte tävlingsledaren tillåter det.


C. Återställande av korten till brickan
När spelet avslutats, bör varje spelare blanda sina ursprungliga tretton kort, varefter han stoppar tillbaka dem i det fack som motsvarar hans väderstreck. Därefter skall inga kort tas ur brickan utan att en spelare från varje sida, eller tävlingsledaren, är närvarande.

D. Ansvar för korrekt tillvägagångssätt
Varje tävlande som sitter kvar vid samma bord under en hel omgång är huvudansvarig för att dessa föreskrifter följs vid det bordet.

8. RONDER
A. Flyttning av brickor och spelare

1. Tävlingsledaren anvisar hur brickor och spelare skall flytta.

2. Såvida inte tävlingsledaren föreskriver något annat, är Nord vid varje bord ansvarig för att de brickor som spelats vid hans bord under en rond flyttas till rätt bord för nästa rond.


B. Rondens slut

1. I allmänhet är en rond slut, när tävlingsledaren meddelar att nästa rond börjar. Men om spelet vid något bord inte avslutats i rätt tid, fortsätter ronden vid detta bord tills spelarna har bytt.

2. När tävlingsledaren utövar sin rätt att uppskjuta spelet av en bricka, gäller för den brickan att ronden inte avslutas för de berörda spelarna förrän brickan har spelats samt resultatet har bekräftats och protokollförts eller om tävlingsledaren har avbrutit spelet på brickan.


C. Avslutande av den sista ronden och av omgången
Sista ronden i en omgång, och omgången i sin helhet, är för varje bord slut i och med att respektive bords brickor färdigspelats och resultaten protokollförts utan invändningar.
(c)2004-2006 Förbundet Svensk Bridge, Nygatan 3, 803 20, Gävle,
Tel: +46 (0)26 65 60 70, Fax: +46 (0)26 12 25 00

Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80