Kommande tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
Rapporterade tävlingar
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
17/02 Munka Ljungby Guld
Publicerad: Monday 26 January 2009

Att starta en bridgeklubb

21. Att starta en bridgeklubb - Klubbfunktionärsutbildning

När en grupp bridgespelare bestämmer sig för att starta en ny klubb, stöter de ofta på en hel rad problem. Avsikten med detta kapitel är att gå igenom vad som måste göras innan man kan sätta igång med själva bridgespelandet på sin nya klubb. Allt för att det skall bli lättare att komma igång med det spel som vi alla tycker om så mycket.

I Sverige finns det ingen lag som gäller för ideella föreningar. Det innebär att en grupp människor kan bilda en bridgeklubb utan tillstånd från myndigheterna.

Klubben måste dock givetvis följa de lagar som gäller i samhället. För att myndigheterna ska erkänna en bridgeklubb som intresseförening måste den dock ha stadgar och en styrelse som blivit vald på ett medlemsmöte.

FÖLJANDE MÅSTE GÖRAS PÅ FÖRHAND

När man ska bilda en bridgeklubb väljer man till att börja med en tillfällig styrelse (interimsstyrelse).

Denna tillfälliga styrelse bör arbeta med att skriva ett förslag till stadgar (regler) för bridgeklubben.

Stadgarna är viktiga, eftersom de anger hur bridgeklubben ska arbeta. Här finns förslag på standardstadgar att få från Förbundet Svensk Bridge.

Den tillfälliga styrelsen bör också föreslå ett namn på den kommande bridgeklubben. Normalt sett fungerar man också litet som valberedning och funderar ut ett förslag på hur den första styrelsen ska se ut.

Det sista interimsstyrelsen gör är att sammankalla ett allmänt möte där klubben slutgiltigt ska bildas. Detta kallas för konstituerande möte. I kallelsen ska det stå att avsikten med mötet är att bilda en bridgeklubb. Det ska också framgå vilken dag och vilken tid mötet ska äga rum och i vilken lokal det ska hållas.

Förbered alla frågor som ska diskuteras på den nya klubbens första möte. I slutet av detta kapitel finner du ett förslag till vad som i ett minimum bör finnas med på föredragningslistan.

Konstituerande möte:

När alla inledande förberedelser är gjorda är det dags att kalla till konstituerande möte. Det gäller att så många som möjligt får kännedom om mötet. Mötet kan annonseras genom affischer, brev, e-post och/eller mun mot mun metoden.

Ett omnämnande i lokaltidningen och/eller lokalradion är oftast också möjligt om man kontaktar dem.

Det är viktigt att det på det konstituerande mötet också bereds möjlighet att spela kort. Det är trots allt därför de flesta dyker upp - inte för att debattera lagar och regler!

En grannklubb kan övertalas att hjälpa till med spelet. Annars kan Förbundet hjälpa till att hitta någon som kan göra det. Någon av förbundets konsulenter kommer gärna ut och hjälper till med arbetet inte bara med själva spelet utan också bildandet av klubben.

De viktigaste punkterna på det konstituerande mötet är:
• Besluta om att bilda klubben och anta ett föreningsnamn
• Välja en styrelse
• Anta stadgar
• Besluta om en medlemsavgift
• Beslut om införskaffande av ett postgirokonto
• Ansöka om medlemskap i Förbundet Svensk Bridge, detta görs via ens distriktsförbund

En god planering gör garanterat starten lättare.

Medlemskap i Förbundet Svensk Bridge

Medlemskap i Förbundet Svensk Bridge bör vara naturligt redan från klubbens start och kan på många sätt medverka till att ge klubben bättre förutsättningar. Förbundet ger ett stort stöd till klubben via dataprogrammet ”Ruter” som hjälper till med uträkning av tävlingar, MP-rapportering och mycket annat. Webblösningen ”Spader” är också ett kraftfullt verktyg som kommer klubben till gagn.

Men mera viktigt är kanske att klubben får hjälp och kan får ta del av alla de erfarenheter som kansli, distrikt och närliggande klubbar har.

Förbundet erbjuder alla helt nya medlemmar fri medlemsavgift under innevarande och nästkommande verksamhetsår. Det innebär bl. a. också att medlemmen gratis får tidningen Svensk Bridge samt möjlighet att handla billigare från Bridgeförlaget. Med medlemskapet får man också rätten att tävla på alla andra anslutna klubbar i världen.

Mera information om rättigheter och skyldigheter finns i broschyren ”Ett erbjudande från förbundet Svensk Bridge” som kan erhållas från kansliet.

Klubben betalar inte någon avgift för att vara ansluten. Dock måste klubbens alla medlemmar vara anslutna till förbundet och klubben måste spela om mästarpoäng.

Klubben blir medlem i FSB

Klubben ansöker om att bli upptagen i Förbundet genom att bli medlem i Distriktsförbundet. Så snart den nya klubben är medlem där är man också automatiskt medlem av Förbundet Svensk Bridge.
Distriktsförbundet arrangerar inledande omgångar i förbundets nationella tävlingar samt egna lokala tävlingar som klubbens medlemmar uppmuntras att deltaga i. Självklart får klubben också möjlighet att börja tävla i det allsvenska seriesystemet.

Klubben får också ta del av Förbundets hela utbildningsprogram där man kan utbilda klubbfunktionärer, tävlingsledare och bridgelärare.

FÖREDRAGNINGSLISTA TILL DET KONSTITUERANDE MÖTET

På ett möte där man ska bilda en bridgeklubb måste alla ha samma möjligheter att delta i diskussionen och påverka besluten. Mötet bör bland annat ta upp följande punkter.

Mötets öppnande

Den som sammankallat mötet, det vill säga ordföranden i den tillfälliga styrelsen, hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

Dagordning

I början av mötet beslutar mötesdeltagarna om vilka ärenden som ska finnas med på dagordningen. Interimsstyrelsen bör ha ett förslag färdigt till mötet.

Val av mötesfunktionärer

I början av mötet bestämmer mötesdeltagarna vem som ska vara mötesordförande, sekreterare, justeringsman och rösträknare.

MÖTESORDFÖRANDE
Är den person som leder mötesförhandlingarna.

SEKRETERARE
Är den person antecknar alla beslut i ett protokoll.

TVÅ JUSTERINGSMÄN
Justeringsmännen läser igenom protokollet och kontrollerar att alla beslut som fattades på mötet är rätt antecknade i protokollet. Efter det skriver justeringsmännen under protokollet. Det är ett bevis för att protokollet är korrekt. Protokollet undertecknas också av sekreteraren och mötesordföranden.

RÖSTRÄKNARE
Rösträknare anlitas vid de tillfällen då mötesdeltagarna inte kan komma överens om något, utan måste rösta för att se vilket förslag som de flesta stöder. Om alla är överens behövs ingen rösträkning.

Föreningens namn

Mötet bestämmer vad den nya klubben ska heta. Interimsstyrelsen bör ha jobbat fram ett förslag.

Föreningens stadgar

Mötet bestämmer hur den nya klubbens stadgar ska vara utformade. Interimsstyrelsen bör ha jobbat fram ett förslag.

Medlemsavgift

Mötesdeltagarna beslutar hur stor avgift varje person måste betala till bridgeklubben för att kunna bli medlem. Årsmötet beslutar varje år hur stor medlemsavgiften ska vara under det kommande året. Tänk på att också lägga till avgiften till distrikts- och riksförbund.

Val av ordförande

Ordförande för föreningen väljs i regel vid ett särskilt val. De övriga uppdragen i styrelsen fördelar styrelseledamöterna vanligtvis själva mellan sig. Men det är också möjligt att man även väljer dem vid mötet. Detta regleras i de stadgar man beslutar om.

Val av styrelseledamöter och suppleanter

Det ska stå i stadgarna hur många revisorer och revisorssuppleanter föreningen ska ha.

Val av valberedning

En valberedning består normalt av två-tre personer. Valberedningens uppgift är att föreslå det kommande årsmötet vilka personer som bör väljas till de olika förtroendeuppdragen i föreningen, t ex till ordförande, styrelseledamöter och revisorer.

Övrigt

Naturligtvis kan en förenings första möte också diskutera och besluta om andra frågor, t ex vilken verksamhet föreningen ska bedriva och hur den ska finansieras.

Det färdigskrivna och undertecknade protokollet från en förenings första möte kommer att fungera som ett bevis för att föreningen har bildats.

Protokollutdrag kommer att behövas för olika ändamål såsom skapande av postgirokonton, vem som har rätt att teckna firman osv.

Mötets avslutande

När det konstituerande mötet är över har man fått ned alla fakta som behövs för den nybildade klubben och man är redo att registrera sig som förening.

KOM IHÅG:

Din kommun har ofta en fritidsenhet/nämnd eller liknande. Hos denna kan man registrera sig och få mera hjälp vad gäller alla papper etc. som måste fyllas i.

KOMMUNEN KAN OFTA HJÄLPA TILL MED:

• Själva bildandet av bridgeklubben
• Lokaler
• Bidrag till verksamheten (lokalbidrag, verksamhetsbidrag, investeringsbidrag, lokalt aktivitetsbidrag. etc)

Tänk på att alla kommuner och landsting har olika regler så kontakta de som är aktuella i ert fall för att se vilka möjligheterna är.

Lycka till med er nya klubb och välkommen med i Förbundet Svensk Bridge. Ni kan alltid få hjälp av förbundets konsulenter.
Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80