Kommande tävlingar
23/02 Värnamo BK jubileumsguld
10/03 Sista speldag SM Lag, kval
01/04 Ansökningsdatum för guldsankti
Rapporterade tävlingar
02/02 Plattliret
26/01 OBS-tävling öppen klass
05/01 Gävleguldet
Publicerad: Wednesday 18 October 2006

Nu är det dags! Lär Dig Spela Bridge framför datorn

Anders Wirgren har med hjälp av Fred Gitelman och Lex de Groot översatt och försvenskat ACBL:s Learn to play bridge som nu finns fritt att ladda hem från svenskbridge.se.

Många svenskar vill lära sig spela bridge och kan göra det genom att våra klubbar bedriver kursverksamhet. Ännu fler vill lära sig, men kursen kanske är på fel dag eller tid. För att tillgodose även deras behov ville FSB skapa ett lättillgängligt sätt att lära sig spela bridge utan att behöva gå på kurs en kväll/dag i veckan. Att göra dataprogram av Vägenserien var en väg att gå, men för de som vill komma snabbare fram bestämdes att ett program alla kan ladda hem gratis från hemsidan skulle skapas först.

Anders Wirgren kontaktades av FSB hösten 2005 och tillfrågades om han kunde tänka sig att göra dataprogram baserade på Förbundets kursböcker, Vägenserien. Anders har jobbat en del med LIN-filer (en filtyp utvecklad av Fred Gitelman som används till flera bridgeprogram samt på BBO, Bridge Base Online).
Efter att ha konfererat med holländaren Lex de Groot, som behärskar kodningen på sina fem fingrar, tackade Anders ja till arbetet.

Innan starten med kursprogrammen önskade FSB en översättning av det program Fred Gitelman tagit fram för amerikanska förbundet (ACBL), Learn to play bridge, som vem som helst kan ladda hem från deras hemsida. Lex och Anders antog även den utmaningen och arbetet med Lär Dig Spela Bridge började.

Anders arbete var att översätta och anpassa texten till svenska
förhållanden, medan Lex ansvarade för att det blev ett fungerande program.

Anders översatte först allt, men eftersom det som lärs ut baseras på
amerikansk standard gjorde han sedan om texten till stora delar för att bättre
passa in på FSB:s kursmaterial. Det som Anders upplevde var överkurs fick stryka på foten för att det inte skulle bli alltför svårt.

Nu finns programmet färdigt och alla som vill kan ladda hem det från svenskbridge.se för att lära sig spela bridge hemma framför datorn.

Sprid programmet till alla du känner, bränn det på en skiva och ge bort i födelsedagspresent eller varför inte göra det till Årets julklapp!

Nu kan ingen av dina bekanta skylla på att dagen inte passar, nu är det dags att Lära Sig Spela Bridge!


Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80