Kommande tävlingar
04/05 Kerstin Strandbergs Minne - IA
08/05 Riksläger - Ljungskile
08/05 Final
Rapporterade tävlingar
29/03 Trosa BS Guld
23/03 Laholmsguldet 2024
17/02 Munka Ljungby Guld
Publicerad: Monday 26 January 2009

Etik på klubbnivå

15. Etik på klubbnivå - Klubbfunktionärsutbildning

Att vara etisk när man spelar bridge är inte det enklaste. De flesta som man tycker är oetiska, ja det händer faktiskt, har de fakto oftast inte en aning om saken själva. Det handlar alltså om att bli uppmärksammad på sakerna ibland. Vi återkommer till detta lite senare.

VI VILL HA TREVLIGT

När vi spelar bridge är grunden att vi vill ha det trevligt. Då problem har funnits har Svensk Bridge format regler för uppföranden, se trivselreglerna som finns i nästa kapitel.

Följer man någorlunda sunt förnuft så klarar man galant av regelverket. Det är inte bara motståndarna man ska vara trevlig mot, utan också mot ens egen partner.

Sen har vi det bridgemässiga där vi såklart måste uppträda korrekt mot lagarna. Det kan upplevas lite krångligare och vi riskerar att hamna i gråzoner för vad som anses korrekt eller ej. Ta bara alla fall av bud eller spel efter tvekan som exempel, mer om det senare.

DRA SLUTSATSER

I en bridgetävling är segraren oftast den som gjort minst fel och lyckats dra bäst slutsatser av bud och spel. Vi tar ett ex. för att illustrera.

Budgivningen går:
1 hjärter – 1 spader;
1 sang – 2 hjärter.

Den som nu klarar av att värdera all information är vinnaren. Vi vet att öppningshanden är 4-5 härter och 12-14 honnörspoäng. Vi vet att svarshanden har 4-5 spader och sannolikt tre hjärter med 7-10 honnörspoäng och sannolikt är obalanserad eftersom man inte vill spela sang. Ge och ta någon poäng här och där, men ungefär så ser det ut. Vad många inte tänker på och som gör detta svårt när man pratar om alla nya spelare som kommer in i bridgens värld, är att öppningshanden INTE har fyrkortsspader, INTE har sexkortshjärter, INTE har en stark hand, INTE har någon sidofärg. Om svarshanden vet vi att han INTE har sexkortsspader, INTE har någon sidofärg, INTE har någon hand som vill invitera till utgång osv. Så här ser alla våra budgivningar ut. Det handlar om att dra en massa negativa slutsatser i budgivningen, det man INTE har bjudit ger oftast fler ledtrådar än vad man de fakto har lovat. Detta gör spelet så intressant och komplicerat. Och den som förstår att nyttja dessa upplysningar bäst är ofta den som står som vinnare. Hur hänger nu detta ihop med etiken?

Man får alltså INTE utnyttja partnerns eventuella temposvängningar. Inte heller får man utnyttja minspel, stön, stånk och eventuella kommentarer.

Vad gäller motståndarsidan till det vi nu pratar om får man göra precis som man själv vill. DVS det är fullt tillåtet att utnyttja dessa upplysningar, MEN man gör det på egen risk!

Det är alltså inte tillåtet att sätta i system att tänka i vissa lägen för att berätta för partnern att man nu har ett problem och på så vis kan avge halva bud. Om budgivningen går 1 hjärter – 2 hjärter i normal hastighet kan vi konstatera att svarshanden sannolikt har ett lätt bud som är helt naturligt. Går det 1 hjärter – 2 låååååååååångsamma hjärter kan vi dra slutsatser om att budet inte är självklart.

Som partner ska man alltså agera som om det skett i normalt budtempo för paret. Det är inte tillåtet att utnyttja den typen av upplysningar.

HÖRAPPARATER OCH GLASÖGON

Hur många av er har läsglasögon? Se er om en kväll i spellokalen och ni kommer att finna mängder av spelare som bara har glasögon när de ska bjuda eller spela. Glasögonen åker på och av lika ofta som budkorten tas i och ur lådan. Är detta ett etiskt problem? Ja, när partnern tar av sig glasögonen innan det sista passet avgivits. Man kan alltså inte berätta för partnern att nu tänker inte jag bjuda något mer på den här given…

En rolig anekdot på samma tema, låt oss backa några år i tiden innan budlådans tid. Två herrar satt och spelade. Budgivningen rullade på och plötsligt säger den ene pass och slår av sin hörapparat. Den andre försöker kommunicera med honom men inser snart att han inte är kontaktbar, oetiskt så det förslår. Men pass blev det…

Att tänka på, berätta för klubbens medlemmar att om de har glasögon för vissa avstånd se till att de tar av och på vid rätt tillfällen. Jag lovar att i 99,9% av fallen är detta något som sker omedvetet och det är inte ens säkert att de som spelar mot märker något då det ser ut som något helt naturligt. Men som vi sa tidigare, det är de som kan dra nytta av alla upplysningar som ges vid bordet som kommer att stå som vinnare vid tävlingens slut.

VAR BESTÄMD!

Bestäm dig innan du avger ett bud. Gräv inte och pillra på passlappen, man får inte avge halva bud.

Om detta händer har du gett partnern upplysningar som han inte får utnyttja. Som vanligt får man som motståndare göra det MEN på egen risk. Dock får man inte medvetet försöka lura motståndarna genom den typen av ageranden. Man kommer alltid att förlora i dessa fall om man utnyttjat situationen och man blir fall för jury/lagkommission.

Om partnern avger ett konventionellt bud eller ett bud som ger mer information än vad som är normalt, se till att alertera så att motståndarna har chansen att vara med på vad som händer. Glöm inte att vi har hörselskadade och inte heller är det alltid flugor på bordskanten, alertera med alertlappen tydligt och inte genom att knacka i bordet, så att motståndaren i tur att bjuda är medveten om alerten.

Om du är osäker på vad som ska alerteras så finns ett regelverk även för detta, se alertreglerna även de i nästa kapitel.

BUD ELLER SPEL MED TVEKAN

Att tveka och bjuda eller spela ett kort ger partnern upplysningar detta har vi pratat om.

Inte heller får vi försöka missleda motståndarna medvetet vare sig i spel eller budgivning. Tänk på att inte heller spela för snabbt. Om budgivningen går 1 hjärter – 4 hjärter och motståndaren som ska spela ut har gjort det innan träkarlen ens hunnit stoppa ned budkorten så kan ni ge er den på att det är en singel om utspelet sker i neutral färg. Detta är oetiskt.

Försök att spela ut och på i samma tempo hela tiden för att inte avge den här typen av information.

ETT KLASSISKT CITAT

Terence Reese, en av världens bästa spelare genom tiderna och författare till många bridgeböcker, avyttrade de bevingade orden:

”Den svåraste motståndaren är den som bjuder och spelar sina kort i samma tempo”.

Detta kan man ta med sig och vi kan också kalla det för dagens bridgetips. Det är alltså så att ju mindre information vi lämnar ifrån oss i budgivning och spel, desto svårare är det att bedriva motspel.

STÄLLA FRÅGOR?

Får man alltid ställa frågor? Svaret på frågan är Ja. Men det några förutsättningar som måste uppfyllas.

Det måste vara ens tur att antingen bjuda eller att spela på. Här måste man tänka på att den man ska fråga är partnern till den som bjudit eller spelat, inte den som gjort det.

Man är skyldig att alltid avge fullständiga svar, dock ska man inte gissa om man inte vet och man ska absolut inte basera sina svar på de kort man har i det aktuella fallet, utan sakligt avge en förklaring om hur deras system och metoder är.

TA EN LITEN PAUS

I grundkursen lär vi ut till nybörjarna att man ska ställa sig fem frågor och ha ett svar på dem innan man börjar spela.

Man ska svara på frågor som ”hur många stick har jag?”, ”hur många behöver jag?” osv.

Ur ett etiskt perspektiv är det viktigt att man tar dessa pauser speciellt som spelförare innan man börjar lira för att motspelarna ska få chansen att planera sitt försvar, just för att de ska få chansen att hela tiden spela i tempo som vi tidigare talat om.

Men framförallt är ju skälet att man ska veta hur man själv ska bedriva spelet - men det har ingenting med etiken att göra.

ÖGONEN

Man bör inte ha ögonkontakt med partnern under spel eller budgivning. Vad man gör mellan givarna spelar ingen roll, men ingen flörtning under spelet, även om man har en skönhet på andra sidan bordet!

TÄVLINGSLEDAREN

Vi pratade inledningsvis om det här med att vi vill ha trevligt när vi spelar. Om det uppstår tvister eller tveksamheter, tveka inte om att använda tävlingsledaren för att reda ut dem. Det är bättre än att tråkigheter uppstår vid bordet.

ERFARENHET

Den erfarne spelaren måste föregå med gott exempel och ta hänsyn till alla upptänkliga brister i den ovanes ageranden vid bordet.

Det betyder att om ett rutinerat par möter ett orutinerat kan man utgå från att det orutinerade ofta funderar på vad som är rätt och fel vilket är något som sitter i ryggmärgen hos den rutinerade.

Sammantaget måste här den rutinerade göra avsteg från regelverket och ha större toleransnivå än normalt.

De orutinerades ageranden beror på oftast på osäkerhet och här kan man inte dra några som helst slutsatser om tänkandet vare sig som partner eller motståndare.


VARFÖR MAN LYCKAS HOS VISSA KLUBBAR OCH PÅ ANDRA INTE



Vi har i andra kapitel i denna pärm pratat en hel del om vikten av rekrytering och hur vi får spelare att komma vidare från kursen till aktivt tävlingsspel.

Många som slutar stöter på spelare som är ironiska, arroganta och inte visar aktning för någon eller något.

Dessa spelare behöver inte så mycket mer för att tröttna på bridgen och söker sig till andra fritidssysselsättningar. Visa ödmjukhet eller som en viss religion säger, vänd andra kinden till är något som borde gälla allt och alla.

SAMMANFATTNING AV DET VIKTIGASTE
• Det är OK att dra nytta av motspelarens ageranden – men på egen risk
• Man kan inte nyttja partnerns bud eller spelade kort om de skett med tvekan
• Man får inte medvetet försöka lura motståndarna
• Man får inte avge andra typer av signaler
• Uppträd korrekt mot såväl partner som motspelare vad det gäller såväl det sociala som det bridgemässiga.

Att diskutera om systemdeklarationer

• Varför använder vi dem?
• Vilka skyldigheter har vi?
• Vilka rättigheter har vi?
• Hur mycket behöver vi fylla i?

Svenska Bridgeförbundet, Karlsgatan 28, 703 41, Örebro, Tel: +46 (0)19-277 24 80